Vikings, или новия сериал, в който сме влюбени

12.06.2013

Viking_cover

Какво може да ви накара да почнете да гледате един сериал? Най-вероятно някой прияел ще ви ореве света с хвалби за него, или пък трейлърите са ви хванали окото. Позволявам си користната мисъл, че едно добре написано ревю също ще ви тикне в тази посока. За „Викингите” важи всичко това, разбира се, но и още едно – началната мелодия. Чуйте я! А сега я чуйте отново. Не навява ли усещането за старинна скандинавска легенда, където мъжете са истински мъже и всеки ден крие нови предизвикателства и неизмерими богатства. Този сериал може да не е баш епос от такава величина, но определено се приближава.

Статии за още сериали – вижте Тук! 🙂

В основата на тази мащабна продукция на History Channel лежи сагата за Рагнар Лодброк и неговите синове, омешена с реални исторически факти и стабилна доза творческа измислица. „Викингите” следва модела, популяризиран от НВО (Рим, Спартак, Игра на тронове). Немалка група герои, фокус върху диалозите и драмата и всичко това подплътено със солидно количество кървища. Няма го само порнографския елемент, но той едва ли ще ви липсва особено.

Челната позиция, разбира се, е на самия Рагнар Лодброк – мистична персона, обвита в легенди. Сериалът има за цел да разкаже как точно нашия човек е прославил името си надлъж и нашир. Той ще постави начало на викингските набези над Англия, ще забогатее и ще загуби всичко, ще си създаде могъщи врагове, но и верни приятели. И всичко това ще го направи със своята чаровна усмивка и леко налудничав поглед. В крайна сметка, за да се превърне в легенда, човек трябва да е и малко луд.

vikings_history-620

Но Рагнар не е единственото действащо лице. Важна роля в сериала има неговото семейство – брат му Роло, който му е верен до гроб, но усеща как все повече попада под неговата сянка, и жена му Лагерта, барабар с децата, за които легендарния викинг е готов на всичко. Ще се срещнете и с английския монах Етелстан, пленен по време на набег и попаднал в чужда страна с чужди нрави. Доста време е отделено на основния противник на Рагнар за сезона – ярл Харалдсон. Ако трябва да сме честни, май сценаристите са нямали ясна представа какво да правят с него. В един момент той е жесток и алчен владетел, а в друг – човек на възраст, уморен от всичко и всички. Един съвет от мен – не се привързвайте много към второстепенните герои. Сериалът ги избива със скоростта на „Игра на тронове”.

По отношение на сюжета първият сезон е по-скоро прелюдия към истински големите събития. Ще опознаете героите, с техните страхове и желания, ще разберете защо този мрази онзи или пък трети е там, а не тук, и т.н. В началните две трети от сезона ще проследите Рагнар в първите му стъпки към величието и съответно първото препятствие, което ще преодолее. Последните епизоди пък поставят основата на бъдещите трудности, с които ще се сблъска. Чест прави на пичовете, че са се постарали да създадат една добра история, която в по-голямата си част може да се гледа самостоятелно. Както стоят нещата към момента обаче, ще трябва да видим втория сезон, за да дадем по-конкретна оценка.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Боян Симеонов5-те най-добри реклами за последните две седмици12.05.2014

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование