За проклятието тегнещо над магьосническите сериали

15.07.2015

Constantine (ING.com) Защото преди още зрителите да нададат вой по циничния алкохолик с кривата вратовръзка, първите си крачки на телевизионния екран правеха няколко други представители на жанра – до един безславно забравени от масовия съвременне зрител. Но какво е това съмнително проклятие, тегнещо над вещерските истории, и какви са проблемите, стаени в основата му?

Да започнем по хронология. Когато говорим за магьосници, Хари Дрезден определено не попада в първоначалните ни представи. Махнете робата от раменете му и я заменете с протъркано кожено яке. Отървете се от класическите жезъл и пръчка и го въоръжете със стик за хокей и палка за барабани. Справяме ли се дотук? Чудесно. Сега добавете няколко нотки хитрост, щипка самоувереност и задължителна доза мрачно минало и ще получите най-чудатия и същевременно практичен магьосник, който Чикаго някога е виждал. За финал забъркайте приятна смес от криминале, ноар мотиви и мистика и се потопете смело.

Звучи достатъчно добре, за да погъделичка интереса ви, нали? Уви, действителността е по-жестока. Сериалът отбелязва слаби рейтинги още с появата си през 2007 г., а зрителският интерес в най-добрия случай е посредствен. Макар и увлекателна, екранизацията по романите на Джим Бъчър не успява да изпъкне над масата. Роля в това играе и ненавременната поява на сериала, изпреварил с няколко години бума на свръхестествения жанр в телевизията. Дори „Свръхестествено“, стартирало две години по-рано, все още не си е създало име, когато вторият сезон на „Хрониките на Дрезден“ получава червена светлина и слага край на неславното му, останало почти незабелязано съществуване.

The Dresden Files (nerdlush.com)

Редно е все пак да отдадем дължимото на Пол Блекторн, познат на публиката от „Стрелата“, и чудесното му въплъщаване в образа на Дрезден. И на Терънс Ман, изиграл безспорно най-живия и колоритен персонаж в сериала – духът Боб, обречен на нелекото битуване във вътрешността на стар череп и задължен да изпълнява всяка една заповед и прищевка на Хари. Изтънчен, саркастичен и непоправимо устат, Боб придава освежаваща комедийна нотка на историята, без която повтарящата се матрица случай-разследване-обрат-развръзка бързо би доскучала.

Преминаваме в новото десетилетие и даваме ред на нежния пол. И поредната едносезонна продукция, озаглавена „Тайният кръг“ (2011). Запознайте се с Каси Блейк – красива, интелигентна и независима девойка с мъртви родители и железни принципи, които търпят леки отклонения в присъствието на красиви младежи. Като Елена Гилбърт от „Дневниците на вампира“. След като семейството й е сполетяно от трагедия, Каси се опитва да започне живота си на чисто, но е възпрепятствана от група мистериозни тийнейджъри със свръхестествени способности. Като Елена Гилбърт. Оказва се, че нещата в малкото градче са много по-мрачни и потайни, отколкото изглежда, а Каси се е озовала точно във вихъра им. Като Елена Гилбърт… Ако все още не сте схванали какво намеквам, „Тайният кръг“ е просто „Дневниците на вампира“ с вещици. Което не е чудно, имайки предвид, че и двете са екранизации на безвкусните творби на Л. Дж. Смит. Предполагам, че не е плагиатство, ако крадеш от себе си, нали?

След цял един сезон на изтъркани тийнейджърски клишета, сълзлива тийнейджърска драма и предвидима – познахте! – тийнейджърска любов сериалът не съумява да открадне достатъчно зрители от другите, далеч по-успешни продукции на CW като „Свръхестествено“, „Дневниците на вампира“ и „Царуване“. Но тъй като по това време телевизията така или иначе вече се дави в пари, загубата не ги трогва и те безцеремонно отхвърлят проекта за втори сезон. Което е добре дошло за близо половината актьори, побързали да се прехвърлят в други, далеч по-перспективни продукции като „Древните“ и „Черни платна“. Добре, де, някои от тях – като Шели Хенинг – не случиха и се озоваха в „Тийн Вълк“. Но пък Брит Робертсън се намърда в „Утреландия“. Пак е нещо.

Witches of East End (ipetitions.com)

Бъдещето крие неочаквана изненада. През 2013 г. „Вещиците от Ийст Енд“ на телевизия Lifetime успява да се пребори за цели два сезона. Но това не е единственото, което е умножено. Имаме двойно повече волеви женски персонажи в лицата на Фрея и Ингрид Бюшан, двойно повече магия, двойно повече секси мъже и двойно по-сладникав любовен триъгълник, събиращ в себе си всичко изредено досега. Но дори това не е достатъчно, о, не. За да има допълнителна интрига, и без това обърканите ни главни героини са прокълнати да се прераждат отново и отново, което довлича със себе си цял куп ревниви бивши гаджета, отмъстителни бивши врагове и сълзливи бивши прегрешения. За които момичетата нямат никакъв, ама никакъв спомен. Не че някой го интересува.

Но нека не сме напълно цинични. Въпреки, че често е сравняван с „Чародейки“, сериалът притежава собствен чар, дължим главно на интригуващия сюжет и нелошата актьорска игра. Вярно, има и немалко сълзливи моменти, но бройката им е поносима и дори пренебрежима. Ефектите са изненадващо добри, а сюжетът и героите търпят непрестанни промени и израстване. Уви, тъй като разпространението му извън територията на Щатите е слабо, сериалът скоро бива свален от ефир.

И ето, че стигаме до черната овца в съвременната телевизионна кариера на студио DC. Запознайте се с Джон Константин – висок, мрачен и циничен магьосник, който… Не почакайте, това беше Киану Рийвс. Да започнем отначало. Запознайте се с Джон Константин – чаровен, елегантно разрошен и циничен магьосник, който отчаяно се бори за спасението на душата си. Причината? Преди години Джон обрича по невнимание невинно момиче на вечни мъки в Ада, запазвайки по този начин еднопосочен билет към бездната и за самия себе си. Сега, подпомаган от силите на Рая, Константин се превръща в бранител на човечеството срещу прииждащите сили на мрака, надявайки се по този начин да изкупи греховете си.

Пресъздавайки с почти плашеща точност героя от комиксите, Мат Раян се различава коренно от предшественика си, влязъл в кожата на магьосника през 2005 г. Макар и добре изграден, образът на Рийвс бе осезаемо мрачен, груб и зловещ. Докато Раян успява да въплъти съвършено саркастичната, тарикатска фасада на Джон, зад която дебнат грешките на миналото му. Защото под целия егоизъм, под цялото хитруване, лъжи и надменност живее герой, чийто морал ясно е очертал границата между доброто и злото. И никога не би я пристъпил. Дори ако залогът е собствената му душа.

The Secret Circle (wallpapers111.com)

Уви, този прекрасен образ бива напълно пропилян в хаотичния, объркан и нестроен сюжет на продукцията. Сцените са твърде забързани, нехармонични и сякаш слепени набързо минути преди пускането на епизода в ефир. Признаваме, динамика и интрига не отсъстват, но остро се усеща липсата на обединяващо звено, което да попречи на сериала да изглежда като аматьорски скалъпено AMV. Поне към героите и диалога трудно можем да открием забележки.

Наскоро телевизия NBC обяви, че сваля сериала от ефир. Но по всичко личи, че битката не е приключила за Константин. От „Уорнър Брадърс“ упорито се опитват да открият нов дом за находчивия си магьосник, като кампанията им получава широка подкрепа от звездите на други сериали, сред които и Стивън Амел от „Стрелата“. Предстои да разберем дали усилията им ще се увенчаят с успех.

Ако ли пък историята се повтори… Не ни остава нищо друго, освен да се надяваме. И да дочакаме деня, в който магьоснически сериал не само ще започне, но и ще завърши пълноценно своя път на малкия екран.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър Панайотов„Дяволското гърло“ и „Денят на бащата“, за които „български“ не е обида27.05.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино