Музика

Зад камерата на Urban Tapes

29.01.2021

Urban Tapes е проект, за който сме ви говорили вече много. Но досега не сме ви представяли кой стои зад страхотните видеа, на които любими наши групи свирят в алтернативни градски места.

Човекът зад камерата на Urban Tapes се казва Георги Казаков – фотограф от 2005 г. в Sergeev Studio, занимаващ се активно и с видео от 2015-а.

Снимка: Sergeev Studio

Как се присъедини към Urban Tapes?

Винаги съм харесвал смислени и красиви инициативи и съм се старал да ги подкрепям с каквото мога. Разбира се, още повече харесвам будни и креативни хора, неспиращи да мислят – като Самуил и Боян. В случая имаше комбинация и от двата фактора и след предложението им да заснема една сесия, вероятността да откажа граничеше с нула. 

Коя беше първата сесия, която снима?

Беше с един от големите за мен български артисти, а именно Рут Колева и песента „The Rain„. Бойно кръщене, което вероятно няма да забравя. 

Имаш ли любима сесия?

Със сигурност имам любими песни, но ако трябва да сведа отговора си до една, то тя може би е на Airbag с песента им „Start again„. 

Как протича една сесия на Urban Tapes, ако я гледаме през перспективата на операторската дейност?

Поради наличието на Самуил и Боян на мен не ми остава много какво да правя, освен да пия чай и да мрънкам на Боян, че е студено в локацията, която са намерили. Всъщност основната ми дейност преди да натисна копчето е да сетна апаратурата спрямо гледната точка, която сме съгласували преди това, да си пресметна кадрите спрямо разположението на всеки един от музикантите и да преценя колко дубъла ще ми трябват базово, за да ми е достатъчно като заснета информация. След тези тежки 3 минути, започвам отново да мърморя на Боян.

Какво търсиш да покажеш с кадрите си, когато работиш по сесия на Urban Tapes?

В голям процент от случаите търся емоцията на изпълнителите. Искам чрез тяхното душевно състояние да подчертая песента, която са избрали да изпълнят. 

Какво е интересното на сесиите на Urban tapes? Какво е различното от всички други проекти, по които работиш?

Най-интересното за мен е, че хората които са замесени са креативни и неспиращи да мислят, а една такава среда винаги ме е зареждала много положително и творчески. Разбира се, всичко минава без напрежение и стрес (поне за мен). Като цяло се старая да имам повече такива проекти и хора около себе си.

Кои са артистите и песните, които са ти повлияли най-много?

Ако говорим за тези от Urban Tapes, то предполагам, че Али (Алан Абдала) е един от тях, изключително интелигентен и креативен човек, с ясна представа за заобикалящия го свят. Разбира се, не омаловажаван нито един от артистите, защото от всеки съм научил нещо, малко или много, и съм им благодарен за това. Може би нямаше да съм в целия проект, ако не бях сигурен, че всяка една сесия нямаше да ме обогатява по някакъв начин. В глобален мащаб, не мога да кажа за конкретен артист наистина, но мога да генерализирам с това, че поп и рок културата на 90-те ми е повлияла най-много.

Кое е най-вълнуващото нещо, което си слушал през 2020-та година?

Попаднах на доста фънк групи които много ми допаднаха, но ако трябва да кажа една песен, то това е на The Weeknd „Blinding lights“. Изключително добра песен, а да не говоря за клипа. 

Кой е най-добрият концерт, на който си бил?

За съжаление, голяма част от концертите на мои любили групи са ме разочаровали по един или друг начин. Изпълнител, който аз много уважавам, но никога не съм бил огромен фен ме остави без думи. Това беше Стинг. 

Какво би искал да видиш в българската музикална сцена?

Определено повече крестивност и индивидуалност. Комерсът вече е залял цялата планета и е трудно да избягаме от него, но има много кадърни хора в България, които чакат само да бъдат открити и представени на света. Радвам се, че покрай този проект, успях да се запозная с много такива. 

Снимка: Sergeev Studio

Снимали сте на какви ли не локации. Къде би искал да направите следващата си сесия?

На прима виста бих казал, че на хеликоптерна площадка бих снимал с голямо удоволствие. Може би нещото което ми е липсвало в повечето сесии (не казвам, че го е нямало изобщо) е пространствеността и чувството за безвремие. 

С коя група/музикант би искал да се направи сесия в Urban Tapes?

Доста труден въпрос. Има много, с които искам и заслужават. Може би с групата „Odd crew“ – за мен тези момчета са на световно ниво.

Главна снимка: Sergeev studio

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновUrban Tapes: разговор с NU/ANCE18.10.2017

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование