„Заедно в час“ – интервю с Ангел Игнатов

25.03.2014

zaedno-v-chas1Противно на широко разпространеното мнение, че в България не се случват нови и идейни неща, и че младите хора не правят нищо, за да подобрят ситуацията, съществуват инициативи като “Заедно в час”.

“Заедно в час” е част от международния проект “Teach for All”, чиято цел е да осигури равни възможности за образование на всяко дете, най-вече на онези в затруднено финансово или социално положение. В основата на програмата са учителите-лидери – внимателно избрани млади хора, с желание да донесат положителна промяна и да мотивират. Те се обучават по международен модел и в продължение на 2 години работят като учители. Звучи амбициозно и е такова. И тъй като вероятно много българи биха подходили скептично към подобна инициатива в родната ни страна, с надежда да Ви разубедя, Ви предлагам интервю с един от посланиците на “Заедно в час”, Ангел Игнатов.

Здравей! Много се радвам, че се съгласи да разкажеш за “Заедно в час”! Как се зароди идеята точно в България да бъде създаден този проект?

„Заедно в час“ е партньор на Teach For All – глобална мрежа от независими организации, заети в социалната сфера, посветени на мисията да осигурят равен достъп на всяко дете до качествено образование. Към този момент 32 държави по света, една от които България, са партньори на Teach For All.

Изпълнителният директор на Заедно в час, Евгения Пеева, разказва подробности около решението да реализира програмата в България в това интервю:  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/04/1217032_ot_harvard_do_klasnata_staia_v_karlovo/

Ти си посланик на програмата, в какво се изразява ролята ти и какво те подтикна към този избор?

Във Великобритания има 16 посланици на „Заедно в час“ в Бат, Бристол, Гласгоу, Единбург, Лестър, Лондон, Манчестър, Нюкасъл, Портсмут и Уорик. Нашата задача е да разкажем на колкото се може повече студенти за целите и идеите на програмата, да им покажем възможностите, които тя предлага и защо тя е толкова важна. За целта всяка година организираме информационни събития в университетите, в които учим. Също така, винаги сме отворени за допълнителни разговори с хора, които искат да научат още подробности за програмата.

Какво ме подтикна към това да стана част от „Заедно в час“? Предоставянето на равен достъп до качествено образование за всички деца е пътят за развитието на една нация. На този етап не се виждам като преподавател в класната стая, но искам да съм част от каузата и да дам моя принос като разпространявам магията на „Заедно в час“ сред възможно най-много хора.

“Заедно в час” подбира млади хора, които се обучават да бъдат мотивиращи учители и лидери. Какви резултати дават тези усилия?

През учебната 2013-2014 година 70 учители по програма Заедно в час преподават на над 5000 ученици в 42 училища в 6 области в Западна и Централна България.

Почти половината от учениците, показали ниски резултати на диагностичното оценяване в началото на първия срок, са повишили оценките си само за няколко месеца.  В допълнение на това през първия срок на учебната 2013-2014 година над 1700 от учениците с учител на „Заедно в час“ вземат участие в извънкласни дейности, състезания и олимпиади. За почти две трети от тях участието е била първа такава възможност.

zaedno-v-chas2

Според много млади хора, да бъдеш учител не е най-привлекателната професия. Има ли много кандидати за програмата на “Заедно в час” и продължават ли да се занимават с преподаване след като я завършат?

Програмата привлича много кандидати, като само една малка част от тях биват одобрени и влизат в класните стаи. През първата година от 375 кандидати от страната и чужбина са избрани 21, а през 2012 – от 730 са избрани 31. През 2013г. са кандидатствали 995 души, от които 47 са влезли в класната стая през миналия септември, а тази година само към януари имаме около 700 кандидатури, които значително ще се увеличат към края на месец март.

Първият випуск учители завърши лятото на 2012 – една трета от участниците останаха да преподават в училище, някои от тях с ясен път да станат директори.

Освен чрез лидерската програма, по какъв друг начин могат младите хора да допринесат за развитието на проекта?

Един от много начини е да станат посланици на „Заедно в час“ в местата, където живеят, също като мен. Това е едно изключително приятно занимание, което ще ги срещне с много нови и интересни възможности. Ако някой се интересува от това да бъде посланик на организацията на територията на Великобритания, може да пише на y.georgieva@zaednovchas.bg

Също така, „Заедно в час“ предлага и стажантска програма с продължителност 3-9 месеца, като някои от позициите позволяват стажът да се случва дистанционно. Следете уебсайта http://zaednovchas.bg и Facebook страницата https://www.facebook.com/teachforbulgaria за повече информация.

zaedno-v-chas3

“Заедно в час” наскоро участва в кариерно изложение във Великобритания специално за български студенти. Беше ли успешна тази инициатива?

Според мен участието на „Заедно в час“ на кариерното изложение за българи във Великобритания беше много полезно. По време на събитието посетителите имаха възможност да се запознаят с Ивелина, която е била учител по програмата, а сега е част от екипа по набиране и подбор на кандидати. Благодарение на нейното присъствие посетителите на форума успяха да получат ценна информация от човек, който лично е преминал през програмата.

Какво да очакваме от “Заедно в час” в близкото бъдеще?

В близкото бъдеще очаквам инициативата да добие още повече популярност, да се разрасне и да продължи да привлича ентусиазирани и амбициозни млади хора, за да могат те да достигнат до повече деца, които имат нужда от тяхното внимание и пример.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваОт университета до класната стая: изборът да станеш учител11.11.2019

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино