Защо да изберем метода на Хелен Дорон?

23.09.2015

11059511_596178727188530_1829324718916213629_o

Присъствам на т.нар. демо или открит урок, обясняващ метода на Хелен Дорон за обучение по английски език на деца от 6 до 8 години, в който участват група сладури, а родителите им наблюдават процеса на работа. Стаята не е типичното учебно място, в което сме свикнали да учим – цветовете са меки, няма чинове, а само много въглавнички по пода и шарен панер, от който лъчезарната мис Лора изважда най-различни герои, докато децата са вперили погледи в нея. Най-новото учебно студио „Хелен Дорон” се намира на съвсем удобно място за родители и деца – близо до площад Славейков, на улица „Рачо Димчев” №6, а занятията се провеждат веднъж в седмицата.

Групата е малка – максимум 8 деца, за да може да се обърне индивидуално внимание на всяко от тях. След като влизаме в стаята, мис Лора започва да говори само на английски – по този начин децата свикват с мелодията на езика. За няколко минутки избират с какво ще пътуват и тръгват на път! Мис Лора ги пренася във вълшебна Англия – така в урока присъства не само магията на езика, но и атмосферата на страната. А те се смеят и забавляват! Очаквам всеки момент да изпият по един чай.

Чрез говорене, танцуване и пеене пред очите ми за по-малко от половин час хлапетата запомнят много нови думички. Прави ми впечатление, че мис Лора не пропуска да поздрави всяко дете за всеки негов опит да говори на английски – поощрението е от особено значение за доброто развитие. През цялото време динамичността на урока не оставя малките ученици да скучаят, ангажира вниманието им, подтиква въображението им и освен това, подскачайки из стаята, раздвижва не само ума им, но и тялото. И най-важното – учи ги чрез забавление.

В края на урока децата разказват на своите родители колко им е харесало. Оттук насетне възрастните са тези, които ще вземат решение дали да продължат курса. Занятията се провеждат веднъж в седмицата в рамките на 9 месеца. И ако се чудите не е ли твърде малко тази единствена среща, веднага казвам, че ученето на език изисква и малко работа вкъщи. Ролята на мис Лора е да им помогне да свикнат с езика. След това им дава множество песнички и клипове, които могат да гледат, флашкарти, учебник и дори мобилно приложение, които им помогат да проговорят езика! Дали се получава – отговорът е Да!

11873652_601371180002618_6797217794126072924_n

Какво представлява методът на Хелен Дорон?

Курсовете по метода на Хелен Дорон преподават английски на деца от 3 месеца до тинейджърска възраст. Този метод се основава на естествената склонност на децата да попиват разговорния език от заобикалящата ги среда. Часовете предлагат забавна среда, в която чрез повторение и поощрение децата научават английски със същата лекота, с която усвояват и майчиния си език, като разчитат много на тяхната визуална памет, която е особено силна в детските години.

Методът е разработен от лингвиската Хелен Дорон през 1985 г. Тази уникална методология позволява на децата да учат английски още от бебешка възраст по същия начин, по който учат и майчиния си език – чрез слушане, похвала и насърчаване. Хелен Дорон получава вдъхновение за метода, когато 4-годишната ѝ дъщеря се научава да свири на цигулка по метода на д-р Сузуки. Той нарича своя метод „подхода на майчиния език” и учи децата да свирят на цигулка по слух, преди да започнат да четат ноти.

Д-р Сузуки говори за преподаване на „езика на музиката” и Хелен осъзнава, че точно това липсва в обучението по чужди езици по света. Децата наистина трябва да научат „музиката на езика”. Бебетата научават майчиния си език, като непрекъснато чуват едни и същи думи, изречения, песни и истории и получават похвали от хората, които се грижат за тях. С помощта на този естествен подход те могат да научат всеки чужд език.

Милиони деца по света научват английски с този метод, който преподава разговорния език чрез игри, истории, драматизации, флашкарти, оригинални песни и музика. Обучението на по-големите деца включва и четене, писане и граматика.

Къде в София можете да запишете своето дете?

Учебни центрове „Хелен Дорон” предлагат курсове по разговорен английски за деца от различни възрасти, разделени в няколкото групи, сред които: Baby’s Best Start; It’s a baby dragon; Fun with Flupe; More fun with Flupe; Jump with Joey и други.  Методът на обучение е бърз, забавен и музикален. Децата много харесват уроците и учат английски с увереност и лекота.

Уроците са забавни, ориентирани към резултати, базирани на обстойни познания по педагогика и лингвистика. Децата учат език по толкова естествен начин, че дори не осъзнават, че го правят.

Можете да се свържете с асоциация „Знам и мога” и да присъствате на открит урок или директно да запишете своето дете на курсове Хелен Дорон”.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваОткрий света около себе си с „Артележка”14.10.2015

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование