Животът в сянка в постановката „Глас“

20.03.2017

На 16 март от 18:30 часа в Университетския театър на Нов български университет уникалната Яна Маринова изигра моноспектакъла „Глас” с режисьор Лъчезара Паскалева и автор на пиесата – Елена Алексиева

Постановката разказва за Виктория Глас, за битките, от които се отказваме още преди да сме ги започнали, за неспособността да се преборим със собствените си страхове и за цената, която трябва да платим, ако пожелаем животът на гения.

Глас
Снимка: Йоана Мосинова

Малка сцена и ефирна завеса от край до край, а зад завесата –  разхвърляна стая. Яна Маринова се превъплащава в образа на своята героиня и предава дори най-малката емоция на зрителите. Показва лудостта на една талантлива оперна певица, разкрива страховете й, немощтта й да запее отново, въпреки огромния талант, който Бог й е дал.

На моменти е цинична, ядосана, а после става тиха и кротка, но през цялото време е искрена до болка. Споделя за семейството си, учителката по пеене, импресариото си, как е стигнала до голямата сцена и цената, която е платила, и каква роля има Мария Калас в живота на Виктория Глас.

Виктория Глас е талантлива оперна певица, която живее сама с двете си котки и отказва да има деца и да става майка. Отказва се в името на изкуството – изкуството, което може да ти даде много, но и  да ти отнеме всичко. Животът си прекарва в сянката на великата оперна певица Мария Калас. Цялото й съществуване е една голяма тайна, защото никой, дори самата Калас, не е трябвало да разбира за нея.

Виктория Глас сключва сделка с Дявола – да бъде дубльорка на Мария Калас, но с едно единствено условие – да не пее. Младата и наивна Вики се съгласява и това преобръща живота й. Единствената публика, пред която е пяла, е баща й – стар пияница, който дори не е знаел коя е Калас, но е обичал да слуша дъщеря си.

Моноспектакълът „Глас” не носи само фамилията на героинята, но и гласът, който тя има, но губи в името на изкуството. На красивата Виктория й предстои концерт, на който трябва да пее, но как да покаже таланта си като досега е трябвало само да го крие?

Глас
Снимка: Йоана Мосинова

„Аз се губя от гласа си. Винаги ми е носил нещастие”

Двадесет мъчителни години, талант, който е останал скрит от очите и ушите на света в името на изкуството. Талант, който е погубил младостта на Глас. Младата оперна певица остава в сянката на Мария Калас дори след нейната смърт, защото никой никога досега не е знаел за съществуването й.

Виктория Глас оприличава гласа си на стъкло – толкова меко, че може да придобие всякакви форми, а след това тънко и чупливо, способно да се счупи на хиляди малки парченца.

„Дрън! Тряс! Стъклото се чупи и се посипва на сол”, така Вики определя своя талант. Но съдбата й отрежда друго – да страда именно заради гласа си, да бъде дубльорка на Калас, но и да е по-добра от нея, с единственото условие – да не пее.

Глас
Снимка: Йоана Мосинова

„Не ти трябва глас. На нея й трябваше, за да бъде Калас.”, казва импресариото на Виктория.

Виктория Глас е изнервена заради предстоящото й участие пред американска публика, уредено от нейния вече стар и глух импресарио Карлос. Как да пее със собствения си глас, като толкова много години наред е била само образ? В сянката на Мария Калас, в нейните дрехи, с нейните бижута, нейната публика, с нейните жестове и поклащания, но без глас. Опитвайки се да запее, Виктория се губи в тишина, защото талантът, който е притежавала, си е отишъл заедно с вече покойната Калас.

Моноспектакъл за това какво печелим, ако сме загубили всичко и за цената, която трябва да платим, ако пожелаем животът на гения, а не сме готови да го понесем.

Ще запее ли Виктория Глас и готова ли е да се разкрие и да понесе славата като дубльорка на Калас? Може да разберете, като посетите моноспектакъла „Глас” на Лъчезара Паскалева с участието на Яна Маринова в Университетския театър на Нов български университет.

Автор: Таня Панайотова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваСъни Сънински: За „Островът“, безбройните въпроси и театъра като лаборатория за споделяне29.11.2019

Още от Под Моста

Илияна МаринковаПет приказни филма за истински ШехерезадиКино