Театър

Какво ново по театралните сцени в началото на 2021

01.02.2021

Докато възможностите за забавление извън дома ни остават ограничени, театрите продължават да предлагат уют и поводи за малък празник. Освен че някои от тях вече представиха нови заглавия от репертоара през 2021, повечето готвят още представления, които да очакваме съвсем скоро.

През януари Народен театър „Иван Вазов“ вече отбеляза първата си премиера за 2021 – „Плач на ангел“ по Стефан Цанев. Моноспектакълът на Христо Мутафчиев е режисиран на камерна сцена от Стоян Радев, а разказът за един малък голям човек, засягащ значими въпроси, е опит за смиряване на зрителите.

Снимка: Божидар Марков, Народен театър „Иван Вазов“

От 26 февруари ни очаква „Двубой“. За представлението Мариус Куркински се завръща като режисьор на сцената Народния театър. По произведението на Иван Вазов работи драматургът Светлана Панчева, сценографията и костюмите, които ще ни пренесат в началото на XX век, са дело на Никола Тороманов, а в представлението участват Пламен Димов, Константин Еленков, Аня Пенчева, Радина Боршош и др.

Новите заглавия в репертоара продължават с обещаваща премиера на „Компания“ на 12 и 13 март. Музикалната комедия на Стивън Зондхайм и Джордж Фърт тук е в ръцете на Михаил Петров като режисьор, а сред имената в ролите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Христо Чешмеджиев, Виктор Ибришимов.

На 25 и 26 март на сцена „Апостол Карамитев“ ще се събере изцяло дамска компания за „Бележките под линия“. Мария Каварджикова, Ана Пападополу и още актриси от трупата на Народен театър участват в спектакъла на Катя Петрова по текст на Мирела Иванова, а за сценографията и костюмите отговаря Борис Далчев.

Сатиричен театър „Алеко Константинов“ също започва годината с четири нови заглавия. „Кой-кого“ е по пиесата на Момо Капор „В края на уикенда“, адаптирана и режисирана от Калин Сърменов. Албена Павлова и Иван Панев играят двойка, която показва как изглежда любовта, погълната от рутината, и какъв е пътят обратно към това да бъдеш влюбен. Представлението стана първата премиера на камерна сцена за 2021 в Сатирата, а следващите дати са 4 и 25 февруари.

Снимка: Елена Спасова, Сатиричен театър „Алеко Константинов“

През януари част от репертоара на театъра стана и спектакълът „Искам вашия мъж“ с участието на Силвия Лулчева, Рада Кайрякова и Кирил Ефремов. Тук любовта е отново главно действащо лице, а режисьорът Владлен Александров описва представлението като „комедия на тънките чувства, болезнени надежди и невъзможните очаквания“. Можем да я гледаме на 13 и 20 февруари.

Преди това на 3-ти, а след това и на 22 февруари, на камерна зала в Сатирата оживява пиесата „Империя на красотата – мадам Рубинщайн“. Създадена от австралиеца Джон Мисто през 2017 г., тя вече е обиколила няколко световни столици, а в София се поставя от Бойка Велкова. Тя изпълнява и ролята на Хелена Рубинщайн в компанията на Михаил Сървански като нейния секретар и Силвия Лулчева в образа на Елизабет Арден, обединени от темите за индустрията на красотата, бизнеса и конкуренцията.

Снимка: Елена Спасова, Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Герасим Георгиев-Геро подготвя за камерна сцена в Сатиричния театър „Белградска трилогия“ от Биляна Сръблянович. Представлението е с участието на абсолвенти от класа на Малин Кръстев от Театралния колеж „Любен Гройс“. На 19 и 20 февруари те ще разкажат няколко истории на млади хора, напуснали родината, за да търсят успех в различни части на света.

В началото на януари премиерата си за първи път у нас направи „Белият плъх“ в Театрална работилница „Сфумато“. Пиесата на съвременната американска драматуржка Мария Айрийн Форнес под режисурата на Анна Янакиева продължава с дати на 2 и 23 февруари. Тигран Торосян и  Мартин Петков се превъплъщават в двама абсурдни герои, които се борят за надмощие, докато идентичността им постепенно се размива.

Снимка: Боян Алексиев, Театрална работилница „Сфумато“

Друго ново заглавие в „Сфумато“ е „Бели нощи“ по повестта на Достоевски. Освен че разработват драматургичната версия, Надежда Колева и Румен Драганов участват и като актьори заедно със Стефан Саръиванов. На сцената те ще разкажат за отношенията на двама млади, които се запознават и сприятеляват в продължение на четири поредни бели нощи. Първите дати на представлението са 9 и 24 февруари.

С модерна адаптация на „Трамвай желание“ ще зарадва зрителите Театър „Азарян“ на 4 и 6 февруари. „Нощта на покера“, каквото е и първоначалното заглавие на пиесата на Тенеси Уилямс, съдържа мотиви от класиката. Нов живот като режисьор ѝ вдъхва Касиел Ноа Ашер, която влиза и в ролята на Бланш. На една сцена тя събира младите актьори Мартина Апостолова, Ели Колева, Йордан Ръсин, Кристиян Негалов и Теодор Каракачанов.

Снимка: Ребека Найденова, Театър „Азарян“

„Монетата“ получи официалната си премиера в Младежки театър „Николай Бинев“ през януари, а следващите дати са 5 и 20 февруари. Текстът на Боян Крачолов пренася теми като творчество, смърт и пари в митологичен контекст. Представлението е с участието на Стефан Мавродиев, Станка Калчева, Рая Пеева, Александър Хаджиангелов и др.

Следващо ново заглавие в афиша на Младежкия театър е „Сюрприз“. Можем да гледаме пиесата по текстове със сценичен вариант и режисура на Емил Бонев на 10, 20 и 25 февруари, като междувременно следим за подробности.

Снимка: Ребека Найденова, Театър „Азарян“

„Парченца от слънце и облак“ се очертава като първата премиера в Нов театър-НДК на 12 февруари. Страсти, копнежи, ревности, угризения, омраза и любов“ се смесват в истории за няколко жени, изиграни от Албена Колева, Луизабел Николова, Мария Кацарова и Илияна Гатева. По сценичната версия и постановка работи Клара Армандова.

На 17 и 18 февруари можем да гледаме премиерно „Венера в кожа“ на Театър „Възраждане“. Произведението на американския драматург Дейвид Айвс, вдъхновено от едноименния роман на Леополд фон Захер-Мазох, е поставено за първи път през 2011 г. и печели награда „Тони“ за най-добра пиеса. У нас под ръководството на Антон Угринов в ролите на театрален режисьор и актриса влизат Румен Михайлов и Анета Иванова. Двамата ще изследват теми като ценностите на миналото и настоящото, социалната доминация и отношенията между мъжа и жената.

Снимка: Театър „Възраждане“

След известно отлагане Драматичен театър – Пловдив представи „Майстори“ от Рачо Стоянов през януари. На 11 и 12 февруари може да гледаме представлението, режисирано от Асен Шопов, с участието на Мария Сотирова, Явор Бахаров, Контантин Еленков и още актьори от трупата на „Н. О. Масалитинов“.

На 12 март Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна ще отпразнува своята 100-годишнина с представлението „100“, разбираме от актьора Стоян Радев. С него режисьорът Боян Иванов се завръща на тази сцена, а в постановката взима участие цялата трупа на варненския театър.

С репетиции на „Колко е важно да бъдеш сериозен“ продължава Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Произведението на Оскар Уайлд ще оживее на благоевградска сцена през март. Режисьор е Антон Угринов, а сред главните роли ще видим и двама млади актьори, които стават част от трупата на театъра.

В края на януари Театър „Българска армия“ обяви начало на подготовката на „Сирано дьо Бержерак“. Засега знаем, че Стоян Радев режисира, а Камен Донев влиза в образа на класическия герой. Сред останалите актьори са Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Луизабел Николова и др., а изпълненията им ще видим през април.

Заглавна снимка: Елена Спасова, Божидар Марков, Ребека Найденова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян Гуглев5 театрални премиери, които да очакваме до края на ноември16.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование