Zwei Deutsche in Bulgarien – за туризма, старите сгради и ограничението на скоростта

23.08.2013

DeutscheinBulgarien1Запознах се с Валънтайн във Фейсбук. Той търсел „hot chicks“, както ми призна по-късно, а аз най-вероятно съм правела нищо. Странно е, но някакси успяхме да станем приятели и да поддържаме контакт повече от 4 години без да се виждаме – той в Лайпциг, аз във Варна. Когато преди месец ми каза, че ще идва с приятелката си Сента в Албена искрено се зарадвах, че ще ги видя и ще мога да ги разведа из града. Денят преди да пристигнат във Варна ентусиазмът ми беше заместен от силно притеснение (дори сънувах нещо като кошмар по темата). Представих си ги как се возят на автобус. Русички, чистички, спретнати и качени на някой от раздрънканите ни, наклонени на една страна, пушещи автобуси, които са поели толкова пот и неприятни миризми, че можеш да усетиш, че пристигат от няколко километра.

Споделих тревогите със семейството си – а ако нещо им се случи? Те просто не са подготвени за това… не може някой да дойде за първи път в България и да го качиш в градския транспорт, просто не се прави така. Дядо се засмя и каза, че те са германци. И туй то били германци и можели да се справят с всичко.

Намерих двамата си германци на входа на мола. Изглеждаха малко притеснени, но искрено се зарадваха като ме видяха. Обясниха ми, че са се возили на бяло автобусче, за не повече от десетина човека. „Хората имаха билети, но нямаше места за тях! И те просто стояха прави през целия път!“ Кимам, а вътрешно се радвам, че са оцелели. „И нямаше климатик.“ казва Сента, а Вале по мъжки допълва „Прозорците бяха отворени.“ Водя ги до Катедралата, но сега като сме пред нея ми изглежда мръсна и неподдържана. „Май имате много улични кучета, а?“ дори не съм забелязала, че в краката ни подхърква някакъв пес. Обяснявам им за проблема ни с уличните кучета и колко е трудно да бъде решен. Минаваме през Театъра, Шадраваните, Операта, след което слизаме на морето и ги водя в едно от заведенията на плажа. Виждам облекчението в очите им. Въпреки маршрутката, уличните кучета. счупените плочки по центъра и жегата германците са страшо усмихнати и позитивни, веднага се съгласяват на интервюто.

Какви са впечатленията ви от България?

В: Природата и плажовете са прекрасни, но има голяма разлика между бедните и богатите. Имате и много хубава бира!

Как бихте описали България с три думи?

С: Плаж, море, коктейли.
В: Туризъм, стари сгради и … никакво ограничение на скоростта по пътищата. Това брои ли се за дума?

Смеем се, казвам им, че си имаме, но никой не ги спазва, а Сента ентусиазирано обяснява как таксиметровият шофьор карал все по-бързо и по-бързо, и по-бързо. Ококорено разтриса глава при спомена, а аз продължавам със следващия въпрос. Питам ги как са си представяли България преди да дойдат тук. Въпросът им се струва странен. Всъщност въпросът наистина е малко странен, но преди няколко години се запознах с един канадец, който беше на гости във Варна. Преди да пристигне посетил баба си във Франция, която му казала да се подстриже там, защото България е страна от третия свят и нямаме фризьори. Приключвам с обяснянията и задавам отново въпроса си.

С: Не съм си представяла нищо специално. За мен България е Черно море, плаж, празници.

В: Свързвам я със СССР, знам, че страните от съветския блок не са много богати, така че си представях нещо подобно.

DeutscheinBulgarien2Какви са основните разлики между България и Германия? А между българите и германците?

С: Инфраструктурата!  И манталитета – германците са много напрегнати, ежедневието им е забързано, докато българите изглеждат по-спокойни, но може и да съм останала с такова впечатление, защото прекарах повечето от времето си тук на плажа.
В: Бих казал, че хората не са толкова различни, но когато някой германец каже, че е беден никой не го взима на сериозно, докато ако някой българин каже, че е беден, това наистина е така. Той наистина има нужда от помощ. Що се отнася до другите неща също не виждам голяма разлика – германците карат немски коли, българите карат немски коли! (смее се) Бирата е същата. Вие иматте плажове с палми, а нашите морета са студени. Ходил съм на море в Германия през зимата и пролетта, но не и през лятото.

Харесва ли ви престо ят ви тук?

С: Харесва ми! Плажовете са хубави, времето е хубаво, хората са хубави.
В: Да, хората от Изтока са ми по-симпатични от французите и италианците например. Мисля, че сте по-мили и топли. Интересно ми е да видя как живеят българите. Да се повозя на маршрутка за десет човека, в която има двадесет, когато навън е 30 градуса, а няма и климатик. Бил съм и в Италия, Франция, Испания, които са по-бедни от Германия, но тук е съвсем различно. Цените са наистина много ниски.

Какво в България ви се струва странно?

С: Странно е, че българите мият улиците с вода всеки ден.

Чакай малко… Какво? Мием улиците си с вода…всеки ден?! Вярно, онзи ден от улицата до нас бликаше вода и от ВиК умно гледаха една спукана тръба, но.. това не е съвсем миене. След малко доуточняване се оказва, че в Албена наистина мият улиците с вода всеки ден. Кимам озадачено. Това ли е наистина най-странното нещо в България?

В: Летището! (признава, че това е първото му летище в Източна Европа, но все пак не очаквал да го върне 20 години назад във времето) Друго нещо, което ми се стори странно е, че плащате винетки. В Германия за леките коли се плащат само данъци и такси, но не и винетки, за да се движат по междуградските пътища. Такива трябва да имат само камионите. А на входа на Албена също трябваше да се плати допълнителна такса за самия комплекс. Освен това сградите може и да са стари и мръсни, но на всички има климатици. Сякаш това е първото нещо, което си купувате – преди да си сложите входната врата, вече има климатик!

Какво е настроението в Германия спрямо българите?

В: Следващата година пазарът на труда в Германия ще се отвори и много българи и румънци ще дойдат да работят, но не по законния начин, а на черния пазар, което представлява проблем за много германци. Въпросът не е в социалните помощи или в детските, а в това, че дори и да не работиш, ако си регистрирал фирма, например за почистване, можеш да поискаш финансова помощ от държавата за всеки един от работниците на фирмата. Това е един от сериозните проблеми и доста германци са отрицателно настроени към българите и румънците. Освен това много добри лекари от България идват да работят в Германия, което е хубаво за нас, но е лошо за вас.

Съгласявам се и казвам, че последното е проблем, с който държавата ни трябва да се справи. Интервюто е към своя край и искам да върна добрата атмосфера.

DeutscheinBulgarien3Какво мислите за Варна?

С: Варна определено е по-красива от Албена. Имате голяма търговска улица с много различни магазини.
В: Мисля, че най-чистата сграда във Варна е молът.(смеем се искрено – те с малко възмущение, а аз с не чак толкова малко тъга) Нямаше да е толкова лошо, ако сградите поне се боядисват, да им се придаде малко цвят, нищо, че са стари, биха изглеждали по-добре.

Признавам, че е прав, но и че на никого не му се дават пари за боядисване.

А алкохолът наистина ли е толкова евтин?

В: Да! Не толкова, че да си крал, но тук пия три бири за цената на една в Германия.

Плащаме и ставаме. Бързо ги водя към вътрешността на Морската, за да видят възможно най-малко от „Алея първа“, минаваме през Панаира на занаятите, а след това им взимам сладолед. Хващаме такси до гарата, където ги чака автобус, който е на поне 30 години. Бръмчи и притеснително е наклонен на лявата си страна. Ужасена съм, но поглеждам към тях и с учудване виждам, че се радват.

„Достатъчно голям е и ще има къде да седнем!“

Смея се, германците са си германци.

Снимки: Весела Алексиева

Автор: Пламена Крумова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Калиакра - на една скала разстояние06.08.2018

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE