10 късометражни филма, намерили живот като музикални видеоклипове (I част)

04.08.2014

Всяка баница по същността си е тесто, но не всяко тесто се превръща в баница. В случай, че си усетил тавтологията в заглавието. И как не, когато дефиницията за видеоклип е „късометражен филм, който обединява песен и образност, продуциран с рекламни или художествени цели”. В този смисъл всеки видеоклип е късометражен филм, но не всеки късометражен филм се осъществява като видеоклип. Следващите 10, които ще видиш, са пример за съвременната консолидация, която предлага пазарът – едновременно песен с хубав видеоклип и филм с подходящ саундтрак. Сиреч, можеш да слушаш само песента или да гледаш клипа като самостоятелен късометражен филм, без цялостта им да е нарушена. Точно това е и причината много режисьори да се обръщат към видеоправенето като към алтернатива за филмова продукция, която да се оценява като такава. Често доста високо.

Виж още: 5 ИМЕНА НА ГРУПИ, ЧИЕТО ЗНАЧЕНИЕ ВЕРОЯТНО НЕ ЗНАЕШ

1. North of Ping Pong – What Goes Up, Must Come Down, режисьор: Адам Смит 

Настроението в клиповете на Адам Смит е същото като в Skins и това щеше да е страхотно сравнение ако не ги беше продуцирал един и същ човек. Освен на британския сериал, Смит е и режисьор на ‘Little Dorrit’през 2008 година и на регенерацията на ‘Doctor Who’през 2010.

Всъщност Смит е и любимец на световната мрежа за късометражно кино Future Shorts, в чиято селекция намират място както този видеоклип, така и видеото на The Streets към ‘Blinded by The Lights’ – натурална картинка на британска маргинализация с всички необходими допълнения. Преди това обаче виж този „кокни-рап” разказ,  построен около историите на пътници в такси из същия този бронксподобен Лондон, който Смит толкова много харесва.

2. The Cinematic Orchestra – To Build a Home/Breathe, режисура: Up The Resolution 

Страницата на Up The Resolution във Vimeo съдържа единствено едно видео от 2009 година, а именно късометражният филм/видеоклип на две от песните на ню джаз групата The Cinematic Orchestra – ‘To Build a Home’и ‘Breathe’. Всъщност, въпреки ниската активност на режисьорите, тогава видеото предизвиква бурна положителна реакция и бива оценено както от музикалната, така и от кинокритиката.

Без излишна образност, 35-милиметровият филм описва последните часове от живота на тежкоболна жена и нейния любим, който ще трябва да се пребори с празен дом и трудно дишане. Видеоклип, който трудно ще те остави безразличен, особено при подобна музикално-визуална колаборация.

3. Flying Lotus – Until The Quiet Comes, режисура: Калил Джоузеф

Абстрактен късометражен филм/видеоклип на родения в Индия актьор и режисьор Калил Джоузеф, който метафорично представя безсмислието на насилствената смърт и живота в гетото.

4. When Saints Go Machine – Parix, режисьор: Даниел де Ву 

Типично скандинавски стил на Даниел де Ву, чийто изглед (Vue е именно това на френски) те оставя сам с огромно пространство за интерпретация и определено заинтригуван.

5. Rhye – The Fall, режисьор: Даниел де Ву 

Отново разпознаваемият стил на де Ву + прекрасен абстрактен прочит на носталгията по младостта и демоните на уседналия живот.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Назад във времето на рокендрола, 80-те и денят, в който музиката промени света12.07.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование