10 късометражни филма, намерили живот като музикални видеоклипове (I част)

04.08.2014

Всяка баница по същността си е тесто, но не всяко тесто се превръща в баница. В случай, че си усетил тавтологията в заглавието. И как не, когато дефиницията за видеоклип е „късометражен филм, който обединява песен и образност, продуциран с рекламни или художествени цели”. В този смисъл всеки видеоклип е късометражен филм, но не всеки късометражен филм се осъществява като видеоклип. Следващите 10, които ще видиш, са пример за съвременната консолидация, която предлага пазарът – едновременно песен с хубав видеоклип и филм с подходящ саундтрак. Сиреч, можеш да слушаш само песента или да гледаш клипа като самостоятелен късометражен филм, без цялостта им да е нарушена. Точно това е и причината много режисьори да се обръщат към видеоправенето като към алтернатива за филмова продукция, която да се оценява като такава. Често доста високо.

Виж още: 5 ИМЕНА НА ГРУПИ, ЧИЕТО ЗНАЧЕНИЕ ВЕРОЯТНО НЕ ЗНАЕШ

1. North of Ping Pong – What Goes Up, Must Come Down, режисьор: Адам Смит 

Настроението в клиповете на Адам Смит е същото като в Skins и това щеше да е страхотно сравнение ако не ги беше продуцирал един и същ човек. Освен на британския сериал, Смит е и режисьор на ‘Little Dorrit’през 2008 година и на регенерацията на ‘Doctor Who’през 2010.

Всъщност Смит е и любимец на световната мрежа за късометражно кино Future Shorts, в чиято селекция намират място както този видеоклип, така и видеото на The Streets към ‘Blinded by The Lights’ – натурална картинка на британска маргинализация с всички необходими допълнения. Преди това обаче виж този „кокни-рап” разказ,  построен около историите на пътници в такси из същия този бронксподобен Лондон, който Смит толкова много харесва.

2. The Cinematic Orchestra – To Build a Home/Breathe, режисура: Up The Resolution 

Страницата на Up The Resolution във Vimeo съдържа единствено едно видео от 2009 година, а именно късометражният филм/видеоклип на две от песните на ню джаз групата The Cinematic Orchestra – ‘To Build a Home’и ‘Breathe’. Всъщност, въпреки ниската активност на режисьорите, тогава видеото предизвиква бурна положителна реакция и бива оценено както от музикалната, така и от кинокритиката.

Без излишна образност, 35-милиметровият филм описва последните часове от живота на тежкоболна жена и нейния любим, който ще трябва да се пребори с празен дом и трудно дишане. Видеоклип, който трудно ще те остави безразличен, особено при подобна музикално-визуална колаборация.

3. Flying Lotus – Until The Quiet Comes, режисура: Калил Джоузеф

Абстрактен късометражен филм/видеоклип на родения в Индия актьор и режисьор Калил Джоузеф, който метафорично представя безсмислието на насилствената смърт и живота в гетото.

4. When Saints Go Machine – Parix, режисьор: Даниел де Ву 

Типично скандинавски стил на Даниел де Ву, чийто изглед (Vue е именно това на френски) те оставя сам с огромно пространство за интерпретация и определено заинтригуван.

5. Rhye – The Fall, режисьор: Даниел де Ву 

Отново разпознаваемият стил на де Ву + прекрасен абстрактен прочит на носталгията по младостта и демоните на уседналия живот.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваАктьорите, които участваха във видеоклипове, преди да се прочуят02.09.2019

Още от Под Моста

Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни наукиLIFE