„Да убиеш присмехулник“ – спомен за невинността

03.09.2013

kniga-Да убиеш присмехулникНавярно сте чували да казват за някоя книга „или я обичаш, или я мразиш“. „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли не е такава книга. Нея или я обичаш, или още не си я прочел.

Вижте още: CODEX SERAPHINIANUS – МИСТЕРИОЗНА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ВЪОБРАЖАЕМ СВЯТ

От тази книга лъщи чистота и топлина. Този наглед безкрайно американски роман, занимаващ се с живота в дълбокия Юг и расовата сегрегация на чернокожите – теми, далечни от българското злободневие – ми се стори толкова близък и споделен, почти като разходка в стар фотоалбум на моето детство.

Пакостите на Скаут и Джем ще ви върнат към игрите със старите приятели, мистерията с Бу Радли ще ви припомни я за някоя страшна изоставена къща на ъгъла в селото, или пък за страшния дядка, който се кара нечленоразделно, когато сте му крали от сливите в двора. Прозорливите разсъждения на Скаут поставят за пръв път важните морални дилеми, пред които и вие сте се изправили за първи път като деца. Макар и вкоренен в една конкретна епоха с конкретни проблеми, истините в този роман нямат единствен адресат или срок на годност.

Вижте още: „ИЗМИСЛИЦИ” – ХОРХЕ ЛУИС БОРХЕС

Историята на творбата разказва за едно забравено от Бога градче в Алабама, където живеят нашите герои – семейство Финч. Малката Скаут, по-големият й брат Джем и баща им Атикус живеят един спокоен и скромен живот, но за да има книга, трябва да има и катаклизми. А те не се бавят.

Достатъчно голям обрат за Скаут, от чието име се води целият роман, е нейното тръгване на училище. Възрастовата разлика между нея и брат й се усеща повече с всяка следваща година, а й се налага да расте без майчинска грижа. Все пак безгрижието на детството преобладава и как да изкарат страшния си съсед Бу Редли от къщата му си остава най-големият им проблем. Уви, до момента в който баща им – уважаван адвокат – не се наема да защитава пред съда негър, обвинен в изнасилване на младо бяло момиче.

Какъв ефект има това върху живота на Атикус и децата? Справедливостта ли ще възтържествува, или пък предразсъдъците и дискриминацията? Какво ще се случи с Бу?

Оставям на вас сами да разберете, защото освен силните послания, Харпър Ли знае как да пише и увлекателно действие. Книгата има елементи на детски приключенски роман, съдебен трилър, билдунгсроман (т.нар. роман за израстването), а освен това е написана с огромна доза хумор и свежест.

„Да убиеш присмехулник“ оставя усещането, че в страниците й се крият още много мъдрост и истини. Затваряйки финалната страница, малко съжалих, че не я бях прочел за първи път като по-малък, и си обещах да я препрочитам периодично за в бъдеще.

Накрая ще е справедливо да спомена и няколко недостатъка на романа. 300-те му страници се четат бързо, а авторката Харпър Ли така и не пише друго голямо произведение в живота си. Разбира се, нищо от това не е достатъчно добра причина да не си подарите няколко следобеда разкош. Ще ви разтърси поне мъничко, обещавам.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Даниела ЛаловаСладко-горчивата симфония в „За мишките и хората“ от Джон Стайнбек06.07.2018

Още от Под Моста

Йорданка ВеселиноваДуми за любов: 14 февруари или денят на Христо ФотевЛитература