„Да убиеш присмехулник“ – спомен за невинността

03.09.2013

kniga-Да убиеш присмехулникНавярно сте чували да казват за някоя книга „или я обичаш, или я мразиш“. „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли не е такава книга. Нея или я обичаш, или още не си я прочел.

Вижте още: CODEX SERAPHINIANUS – МИСТЕРИОЗНА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ВЪОБРАЖАЕМ СВЯТ

От тази книга лъщи чистота и топлина. Този наглед безкрайно американски роман, занимаващ се с живота в дълбокия Юг и расовата сегрегация на чернокожите – теми, далечни от българското злободневие – ми се стори толкова близък и споделен, почти като разходка в стар фотоалбум на моето детство.

Пакостите на Скаут и Джем ще ви върнат към игрите със старите приятели, мистерията с Бу Радли ще ви припомни я за някоя страшна изоставена къща на ъгъла в селото, или пък за страшния дядка, който се кара нечленоразделно, когато сте му крали от сливите в двора. Прозорливите разсъждения на Скаут поставят за пръв път важните морални дилеми, пред които и вие сте се изправили за първи път като деца. Макар и вкоренен в една конкретна епоха с конкретни проблеми, истините в този роман нямат единствен адресат или срок на годност.

Вижте още: „ИЗМИСЛИЦИ” – ХОРХЕ ЛУИС БОРХЕС

Историята на творбата разказва за едно забравено от Бога градче в Алабама, където живеят нашите герои – семейство Финч. Малката Скаут, по-големият й брат Джем и баща им Атикус живеят един спокоен и скромен живот, но за да има книга, трябва да има и катаклизми. А те не се бавят.

Достатъчно голям обрат за Скаут, от чието име се води целият роман, е нейното тръгване на училище. Възрастовата разлика между нея и брат й се усеща повече с всяка следваща година, а й се налага да расте без майчинска грижа. Все пак безгрижието на детството преобладава и как да изкарат страшния си съсед Бу Редли от къщата му си остава най-големият им проблем. Уви, до момента в който баща им – уважаван адвокат – не се наема да защитава пред съда негър, обвинен в изнасилване на младо бяло момиче.

Какъв ефект има това върху живота на Атикус и децата? Справедливостта ли ще възтържествува, или пък предразсъдъците и дискриминацията? Какво ще се случи с Бу?

Оставям на вас сами да разберете, защото освен силните послания, Харпър Ли знае как да пише и увлекателно действие. Книгата има елементи на детски приключенски роман, съдебен трилър, билдунгсроман (т.нар. роман за израстването), а освен това е написана с огромна доза хумор и свежест.

„Да убиеш присмехулник“ оставя усещането, че в страниците й се крият още много мъдрост и истини. Затваряйки финалната страница, малко съжалих, че не я бях прочел за първи път като по-малък, и си обещах да я препрочитам периодично за в бъдеще.

Накрая ще е справедливо да спомена и няколко недостатъка на романа. 300-те му страници се четат бързо, а авторката Харпър Ли така и не пише друго голямо произведение в живота си. Разбира се, нищо от това не е достатъчно добра причина да не си подарите няколко следобеда разкош. Ще ви разтърси поне мъничко, обещавам.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис Eмин„Сияние на жена” от Ромен Гари – хроника на една любов13.09.2018

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаРей Бредбъри – вълшебникът с магическо пероЛитература