Днес се навършват 117 години от рождението на Хорхе Луис Борхес

24.08.2016

Днес се  навършват 117 години от рождението на незабравимия Хорхе Луис Борхес. Той се проявява като забележителен писател, есеист, поет и преводач и е сред най – изтъкнатите имена на южноамериканската литература през XXв.

Източник: www.youtube.com
Източник: www.youtube.com

Сред най-известните книги на Борхес са Измислици“, „Смърт и компас”, „Вавилонската библиотека” и „Алефът“ , сборници от разкази, свързани от общи теми, като сънищата, лабиринтите, библиотеките, животните, измислените писатели, религията и Бог.

Неговият сборник Всеобща история на безчестието“ е смятан за първото литературно произведение написано в стила на т.нар. „магически реализъм”, а Борхес се смята за един от създателите  на това течение .

Той се превръша и в един от пионерите на ултраизма. Още в ранните му произведения се усеща ерудицията на автора, владеенето на езици, философските послания и майсторската игра със словото. В родната си Аржентина той публикува свои поеми и есета в различни литературни списания, сътрудничи и на множество периодични издания с културна насоченост.

За него Умберто Еко казва: „Няма друг писател с такава дълбочина на сюжетите, с подобен искрящ и лаконичен стил и с неуловимото трептене на думите, което не подлежи на анализ, но озарява текста и е категоричен знак за гениалност“, дори му отрежда място в най-известния си роман – Името на розата„.

За Борхес  Марио Варгас Льоса казва: „След Сервантес той е най-значимият автор, писал на испански език“. 

Ето някои от най – забележителните цитати за книгите от Х.Л.Борхес :

„Винаги съм си представял, че раят е библиотека“.

„Всъщност, не съм сигурен, че съществувам. Аз съм всички писатели, които съм чел, всички хора, които съм срещнал, всички жени, които съм обичал и всички градове, които съм посетил“.

„Нека другите се гордеят с броя на страниците, които са написали. Аз се гордея с тези, които съм прочел“.

„Когато писателите умрат, те стават книги, което, в края на краищата, не е толкова лошо превъплъщение.”

„Сънят е първата художествена дейност, първата малка театрална пиеса. Когато сънуваме, ние сме едновременно творецът, пиесата, зрителят, авторът. Това е най-старата художествена творба на хората… А и на животните, защото и те сънуват“.

Флора Велчева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Европейски литературен конкурс „Димитър Димов“13.06.2018

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от май, които трябва да слушатеМузика