Театър

5 акцента в „Нощ на театрите“

14.11.2019

В седмицата, в която започва „Киномания“, сме изправени и пред препълнената програма на „Нощ на театрите“, която тази година е на 16-ти ноември – събота, и избора какво да посетим. В програмата можем да открием достатъчно събития, с които да си направим истински маратон. Тук ще откроим няколко, без да имаме претенцията, че те ще са най-доброто. Но те могат да бъдат добра отправна точка за едно приятно преживяване.

„Разходка зад кулисите на Народния театър“ и „Операта отблизо – тур зад кулисите“

Невинаги ни се отдава тази възможност, да напуснем притъмнелия и притихнал салон, да прекосим сцената, грейнала под прожекторите и да се шмугнем зад завесата. А там вече да видим как всъщност се създава магията, която всяка вечер блести пред нас.

В Народния театър и Софийската опера и балет туровете ще бъдат организирани не веднъж в съботния ден, а в кои часове, можете да видите в програмата на „Нощ на театрите“.

„На тятър съм!“ – ТР „Сфумато“, 19:00 ч.

И понеже говорим за театър, трябва да отбележим, че е ден за театър. Но, разбира се, не като деня за баня, в който глъчката не пречи на никого. Напротив, по-възпитано и без разговори по телефона, започващи с „На тятър съм!“. Даже си изключете звука и вибрацията на телефоните!

„Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“ – МГТ „Зад канала“, 19:00 ч. и 21:00 ч.

Малко нестандартно за една вечер, посветена на изкуство. Дори абсолютно неестетическо представление, което не е в залата, а в бар. Но в същото време спектакъл за времената, в които се ражда поп-фолка, който не е просто музикален жанр, а социално явление, което е изпъстрено със съмнителни персонажи, ценности и морал. Явление, което оформя обществото ни през годините на Прехода, който още ни превежда… нанякъде…

„Бели птици и куршуми“ е театрална хроника, скандално откровен разказ за „златните“ години на поп-фолка, затворени между падането на тоталитарния режим и падането на първите глави на организираната престъпност – меценатите на този музикален феномен, който по-късно прераства в най-успешната индустрия на българския шоу-бизнес.

Актьорите предават дословно спомените на емблематични за периода изпълнители, на анонимни свидетели и преки участници в най-скандалните му епизоди. Техните разкази разкриват един свят на апокалиптична празничност, показност и насилие, свят на пайети и гилзи, триумф и безнадеждност, в който само музиката е убежище на загубения морал“.

GAME OVER – авторски моноспектакъл на Ованес Торосян – nOva art space, 20:00 ч.

И нещо отново малко по-разчупено като пространство за театър, но пък по-естетическо от актьора, режисьор и драматург Ованес Торосян.

„Природата на артиста, пътят към сцената, равносметката, сънищата и реалностите, които обитава всеки от нас, са само част от темите в експерименталния моноспектакъл на Ованес Торосян. Актьорът е и режисьор на самия себе си и на персонажите, които представя в GAME OVER. Този факт засилва още повече субективно-обективните отношения вътре в текста и навън в изиграването му. Както самият Ованес Торосян отбелязва в бележките към пиесата „Времето на действието е вакуум, което по дефиниция означава, че отсъства вещество в определен обем от пространството или казано накратко пространството е празно. Но както всички ние знаем, абсолютен вакуум не съществува и често говорим за различни степени на вакуум в зависимост от атмосферното налягане“.

Пощенска кутия за приказки – Sofia Live Club, 23:59 ч.

Да, не е най-театралното нещо, което „Нощ на театрите“ предлага, но наистина ще го бъде през нощта, за разлика от всичко останало, което е по-скоро вечерно. И ако не сме изморени от обиколката по сцените, можем да му се насладим.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова„О, ти, която и да си…“: спускане в сърцето на Вазов10.09.2020

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE