Театър

5 акцента в „Нощ на театрите“

14.11.2019

В седмицата, в която започва „Киномания“, сме изправени и пред препълнената програма на „Нощ на театрите“, която тази година е на 16-ти ноември – събота, и избора какво да посетим. В програмата можем да открием достатъчно събития, с които да си направим истински маратон. Тук ще откроим няколко, без да имаме претенцията, че те ще са най-доброто. Но те могат да бъдат добра отправна точка за едно приятно преживяване.

„Разходка зад кулисите на Народния театър“ и „Операта отблизо – тур зад кулисите“

Невинаги ни се отдава тази възможност, да напуснем притъмнелия и притихнал салон, да прекосим сцената, грейнала под прожекторите и да се шмугнем зад завесата. А там вече да видим как всъщност се създава магията, която всяка вечер блести пред нас.

В Народния театър и Софийската опера и балет туровете ще бъдат организирани не веднъж в съботния ден, а в кои часове, можете да видите в програмата на „Нощ на театрите“.

„На тятър съм!“ – ТР „Сфумато“, 19:00 ч.

И понеже говорим за театър, трябва да отбележим, че е ден за театър. Но, разбира се, не като деня за баня, в който глъчката не пречи на никого. Напротив, по-възпитано и без разговори по телефона, започващи с „На тятър съм!“. Даже си изключете звука и вибрацията на телефоните!

„Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“ – МГТ „Зад канала“, 19:00 ч. и 21:00 ч.

Малко нестандартно за една вечер, посветена на изкуство. Дори абсолютно неестетическо представление, което не е в залата, а в бар. Но в същото време спектакъл за времената, в които се ражда поп-фолка, който не е просто музикален жанр, а социално явление, което е изпъстрено със съмнителни персонажи, ценности и морал. Явление, което оформя обществото ни през годините на Прехода, който още ни превежда… нанякъде…

„Бели птици и куршуми“ е театрална хроника, скандално откровен разказ за „златните“ години на поп-фолка, затворени между падането на тоталитарния режим и падането на първите глави на организираната престъпност – меценатите на този музикален феномен, който по-късно прераства в най-успешната индустрия на българския шоу-бизнес.

Актьорите предават дословно спомените на емблематични за периода изпълнители, на анонимни свидетели и преки участници в най-скандалните му епизоди. Техните разкази разкриват един свят на апокалиптична празничност, показност и насилие, свят на пайети и гилзи, триумф и безнадеждност, в който само музиката е убежище на загубения морал“.

GAME OVER – авторски моноспектакъл на Ованес Торосян – nOva art space, 20:00 ч.

И нещо отново малко по-разчупено като пространство за театър, но пък по-естетическо от актьора, режисьор и драматург Ованес Торосян.

„Природата на артиста, пътят към сцената, равносметката, сънищата и реалностите, които обитава всеки от нас, са само част от темите в експерименталния моноспектакъл на Ованес Торосян. Актьорът е и режисьор на самия себе си и на персонажите, които представя в GAME OVER. Този факт засилва още повече субективно-обективните отношения вътре в текста и навън в изиграването му. Както самият Ованес Торосян отбелязва в бележките към пиесата „Времето на действието е вакуум, което по дефиниция означава, че отсъства вещество в определен обем от пространството или казано накратко пространството е празно. Но както всички ние знаем, абсолютен вакуум не съществува и често говорим за различни степени на вакуум в зависимост от атмосферното налягане“.

Пощенска кутия за приказки – Sofia Live Club, 23:59 ч.

Да, не е най-театралното нещо, което „Нощ на театрите“ предлага, но наистина ще го бъде през нощта, за разлика от всичко останало, което е по-скоро вечерно. И ако не сме изморени от обиколката по сцените, можем да му се насладим.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян Гуглев5 театрални премиери, които да очакваме до края на ноември16.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика