Театър

Пет театрални постановки, с които да изпратим 2019

10.12.2019

Настоящата година неусетно почти изтече, като оставя малко време за празници и добро настроение. Защо не и за малко театър? Докато обикаляме магазините, за да изберем перфектния коледен подарък за близките си, можем да отскочим до тетралните каси и да надзърнем в афиша, за да изберем нещо добро. Затова на вашето внимание излагам този списък от театрални постановки, някои премиерни, други не. Разбира се, те не са задължителни. Може да си харесате нещо друго. Но при всяко положение, отидете на театър!

„Облог“ – Народен Театър „Иван Вазов“

Тази постановка е премиерна. Датите са 15-и и 19-и декември от 19:30 ч. Режисьор е Стефан Спасов, музиката е на Теодосий Спасов, а в ролите влизат Мария Стефанова, Вяра Табакова, Пламен Димов, София Бобчева, Стелиан Радев и Ненчо Костов.

„ОБЛОГ“ разказва с много топлина и чувство за хумор историята за трудното съжителство и още по-трудното сближаване на две възрастни дами, принудени да делят обща стая. Аби и Мерилин са толкова различни като луната и слънцето, като тъгата и веселието, като мъката и радостта от живота. Единствено резултатът от един забавен и интригуващ облог между двете, може да разреши техния спор. Но докато се стигне до финала се очертават много изненади и изпитания, в които вземат участие и техните пораснали деца…“

„Телевизионна мрежа“ – Сатиричен театър „Алеко Константинов“

И тази постановка е премиерна и ще се състои на 18-и и 19-и декември от 19:30 ч. Тя е адаптация на известния едноименен филм от 1976 г., който получава награда „Оскар“ в четири категории. Режисьор на постановката е Андрей Аврамов и в нея участват Малин Кръстев, Калин Сърменов, Стефания Кочева, Явор Борисов, Силвия Лулчева, Иван Панев, Красимир Куцупаров, Димитър Баненкин, Асен Мутафчиев, Борислав Захариев, Симеон Гълъбов, Пламен Сираков, Милена Аврамова, Михаил Сървански, Полин Лалова, Васил Грънчаров, Ирина Първанова и Мартин Христов.

„Преди много години гледах филма „Телевизионна мрежа“ и го възприех като сатиричен футуристичен кошмар. Днес текстът звучи като документална реалност. Историята съдържа определени паралели познати на днешния зрител. Анализът на Пади Чайефски на телевизията от 70-те години на ХХ в., може напълно да се покрие с днешния Интернет. Днес телевизорът-смартфон е в ръцете ни и ние гълтаме не само информация, а и фалшиви новини, таблоидна журналистика, компромати, „алтернативни факти”, и риалити шоута… Текстът не е единствено сатира за алчни печалбари и лицемерни кариеристи, а пиеса за това как съзнанието ни може да се манипулира чрез властта на медиите.

Известната фраза на героя: „Аз съм бесен и не мога да търпя повече!“ и днес може да е рефрен на недоволните граждани по социалните медии. Но Чайефски  акцентира на опасността този гняв да бъде прихванат, преопакован и накрая неутрализиран от властта чрез демагогия и популизъм. В този смисъл „Телевизионна мрежа“ е не просто атака срещу телевизията, а пророческа метафора на днешния свят“.

Андрей Аврамов

„За светлото, което бе“ – гостуващ спектакъл в Народен театър „Иван Вазов“

Постановката е на Драматично-куклен театър Враца и ще гостува в Народния театър на 16-и декември от 19:00 часа. Идеята и режисурата е на Маргарита Младенова. В нея участват Румяна Мерджанска, Огнян Симеонов, Петър Горанов, Милена Милчева, Росица Огнянова, Ралица Ковачева-Бежан, Камелия Лишовска, Сабина Коен, Ивайло Вълчев, Венета Иванова, Калин Костадинов, Емона Илиева, Цветана Горкиева, Теодор Софрониев, Владимир Богатинов, Красен Ханджиев, Ивайло Кирев и Георги Грозев. 

„За светлото, което бе” е поетичен спектакъл за духа и творбите на българската литературна бохема от първите десетилетия на миналия век.  Всъщност – за съдбата на българската интелигенция.

През словата на Пенчо Славейков, Смирненски, Дебелянов, Подвързачов, Тома Измирлиев, Алеко Константинов, Д. Бояджиев, Хр. Ясенов, Н. Лилиев, Д. Габе, Ел. Багряна, Ал. Вутимски – ние – днешните артисти – искаме не само да припомним за тях. Искаме да погледнем с техните очи на човека в света; да събудим в себе си и зрителите техния идеализъм като мярка за живота не какъвто е – а какъвто би могъл да бъде. С гласа на поезията да говорим за важните неща.

Срещу грубата логика на интерес и изгода да изправим високите човешки измерения – Любов, Съвест, Истина, Родина, Дух, Болка, Смърт.

Точно днес – да реабилитираме човека като творческо същество, като неповторим свят в света“.

Маргарита Младенова

„Великденско вино“ – Френски институт, София

Постановката е на Явор Гърдев и е написана от драматурга Константин Илиев. Датите са 16-и и 18-и декември от 19:00 ч. В ролите влизат Владимир Пенев и Павлин Петрунов.

Неделя на Великден 1880-та година. Църквата, в която служи Поп Кръстьо и днес остава празна  —никой в Ловеч не желае да се причестява от ръката на заподозрения в предателството на Васил Левски. Дръзнала ли е нечия нечестива ръка да посегне на живота на свещеника чрез оскверняване на свещените дарове — плътта и кръвта Христови? Наоколо се навърта единствено Гечо Немия. Страхът на Поп Кръстьо го довежда до обвинително излияние срещу самия Апостол на свободата, което капка по капка се превръща в лично разкаяние“.

„Жана д‘Арк“ – гостуващ спектакъл в Народен театър „Иван Вазов“

Постановката е на ДТ „Рачо Стоянов“ Габрово и ще гостува в Народния театър на 14-и декември от 19:00 часа. Режисьор е Петринел Гочев, а в ролите влизат Гергана Змийчарова, Ивайло Драгиев, Димо Димов, Адриана Димова, Петко Петков, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Магдалена Славчева, Любомир Кръстев, Тони Христова.

„Режисьорът Петринел Гочев събира млад и силен творчески екип, за да открият заедно притегателната сила в образа на Жана д’Арк днес. Едно представление за срещата на два свята – светът на едно момиче и светът на границите и правото на силата. Днес Жана д’Арк е светица, но какво означава това? Искаме ли за себе си този избор? Можем ли да устоим на подобна повеля, необходими ли са някому светостта и посвещението в някаква кауза?“

Пет ли казах? Ето един бонус, че да станат шест, защото нали Коледа идва…

„Аспарух“ – Хралупата

„Аспарух“ е премиерен моноспектакъл, който е по идея на Ованес Торосян и Александър Кънев. Режисьор е самият Ованес Торосян, а в ролята на Аспарух – Александър Кънев. Премиерата му на 7-ми декември мина, но имаме шанс да му се насладим преди Коледа – на 20-и декември пак от 18:00 ч. и 19:00 ч.

„Аспарух в страната на битовите проблеми, пречупена през призмата на самотния малък човек. Колко беди могат да ни се стоварят на главата наведнъж? Как ли се справяме с нашите проблеми? Ами ако бяхме сами? Дали щяхме да изкукаме? Къде е бог? И още купища въпроси и отговори в забавната история на Аспарух. Ама не онзи с коня, а един друг.

– Казвам се Аспарух и съм роден в София, а ти как се казваш?”

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваТеатралните премиери, с които да се сгреем през януари09.01.2019

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE