Театър

5 театрални премиери през септември

10.09.2019

Уви, лятото вече отминава и с лека тъга се наслаждаваме на последните му хубави дни,. Но още преди да се разпилеят есенните листа започва новият театрален сезон. Все още е рано за мащабно засипване на публиката с множество премиери, напълно в духа на лятното безгрижие.

Въпреки това септември има какво да ни предложи като премиери, макар и по-скромничко. Ето ги и тях.

Театрална работилница Сфумато

На 11 и 30 септември ще се играе новият спектакъл „Мишеловката“, която е по пиесата „Хамлет“ на Уилям Шекспир. Режисьор е Боян Крачолов и участват Божидар Йорданов, Владимир Матеев, Галя Костадинова, Иван Николов, Йордан Ръсин и Симона Здравкова.

Нашият Хамлет е едно момче, болезнено чувствително, като оголен зъб, подхвърлено там някъде в полудялата Дания, където скита духът на баща му и търси отмъщение, където гърмят топове и се вдигат наздравици, докато чичо му се опитва да удави греха си в пирове, където майка му захвърля траурните си одежди до леглото на новия си съпруг, същата тази Дания, която вони на гнило и на смърт и в която сякаш всичко свято е погребано. А той просто иска да бъде другаде, само да не бъде там, само да не бъде той. И вероятно това е огромният конфликт в Хамлет – той е сякаш най-интуитивният, най-озарен персонаж на Шекспир, най-надскача ограниченията на текста, а същевременно му е най-невъзможно да го напусне.

Но ето, че в замъка пристигат градските трагици – няколко актьори, добре познати на принца. Вероятно той е имал една репетиция с тях, на която да им раздаде новия текст. И може би се е увлякъл в нея. Може би, докато е репетирал с тези скитници, за момент е проблеснало нещо друго от самия него, някаква неизвестна негова черта, нещо, което може би е щял да бъде, ако не беше станало всичко това, което е, ако не беше той този, който трябва да сложи века в ред. Може би за момент е успял да избяга от проклетата Дания, само за малко, преди тя да се стовари върху него.

Точно тази репетиция е обект на нашето представление. Репетицията като специална територия, в която можеш, в която ти е позволено да пребиваваш извън времето. Като място, в което можеш да бъдеш отново цял. Като една от последните отломки на Райската градина.

И, едновременно с това – като капан, който всеки момент може да щракне зад теб.

Като мишеловка.

„Струва ми се, че няма нищо по-хубаво от усещането, че работиш в театър, в който си боец сред бойци. И колко е трудно да запазиш това усещане за дълго…“

(„Репетиция, моя любов“ – Анатолий Ефрос)

Народен театър

На 27 септември е първата премиера за сезона на Народен театър „Иван Вазов“. „Каквото такова“ от Недялко Йорданов ще се играе от 19:00 ч. на Камерна сцена. Авторът на пиесата е и режисьор на постановката, в която участват Богдан Глишев, Ева Тепавичарова, Емилия Радева, Жоржета Чакърова, Иван Налбантов, Любомир Младенов, Пламена Гетова, Рут Рафаилова, Сава Пиперов, Христо Терзиев и Янина Кашева.

Отново в Народен театър, но на 29 септември ще се играе „Хубава риба“ от Луис Дженкинс и Марк Райлънс, режисьор е Ивайло Христов. Участват Елена Телбис, Марин Янев, Пламен Димов, Стефан Мавродиев и Стоян Алексиев.

На замръзнало езеро някъде в щата Минесота двама стари приятели – Ерик и Рон ловят риба. Както ловят, така и си мислят за света, за човека и за смисъла на живота и неочаквано изваждат тъжни и любопитни, странни и парадоксални сентенции и заключения. След като към тях се присъединяват страстният рибар Уейн и неговата внучка Фло, добре разположената сред ледената пустош компания внезапно е посетена от инспектор от Службата по опазване на околната среда. Дали неговите питания ще променят нещо или някого?

Младежки театър

Полека и спокойно на 19 и 20 септември ще бъде премиерата на спектакъла „По-полека“, който е по песни на Стефан Вълдобрев. Текстът е на Ваня Щерева и Стайко Мурджев, а режисьор е Владимир Люцканов.

Проектът по музика на Стефан Вълдобрев „По-полека“ е съвместна продукция между Младежки театър „Николай Бинев“ и Драматичен театър-Пловдив, а премиерата в София ще бъдат  само 8 дена след първото представление на сцената на Драматичен театър-Пловдив, което ще се състои на 11 септември от 19:00 ч. и ще открие международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“.

ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна

Ако все още сте на морска вълна и искате да не пускате лятото да си тръгне, може да се възползвате от една лятна премиера във Варна. „Двубой“ от Иван Вазов ще се играе на 13-ти и 30-ти септември. Режисьор е Стоян Радев Ге. К. и участват Станислав Кондов, Ненчо Костов, Цветина Петрова, Полина Недкова, Гергана Арнаудова, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Милена Кънева, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова и Николай Божков.

Иван Вазов е определил своята пиеса  като „глума“, стар израз за шега, закачка, виц. Когато е писал „Двубой“, Вазов вече е имал ореола на народен поет, така че е знаел много добре кое е драма, кое трагедия и кое комедия. Тук очевидно е искал да погледне с лекота на банална интрига като съперничеството между двама мъже за една жена, макар че зад сюжета стои конкретна случка от живота на тогавашния столичен хайлайф.

Разказваме историята такава, каквато Вазов я е написал, но по начина, по който ние я виждаме. Правим го с обич и нежност към героите. Те са добри и може би трябва да добавя тъжни хора. Тъжни не в смисъл, че тъгуват, а тъжни, подобно героите на Георги Господинов, които търсят да споделят тъгата си, за да се измъкнат от нея. Нашите главни действащи лица са млади хора – адвокат, писател, доктор и артистка. Изпаднали в някакви глупави ситуации, в които самите те не вярват, те не са глупави, просто са попаднали там, където не им е мястото. Всъщност те са хора за обичане и ние им съчувстваме, че не успяват да освободят своя човешки потенциал.

                                                                          Стоян Радев Ге. К. – режисьор

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян Гуглев5 театрални премиери, които да очакваме до края на ноември16.10.2019

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE