Театър

5 театрални премиери през септември

10.09.2019

Уви, лятото вече отминава и с лека тъга се наслаждаваме на последните му хубави дни,. Но още преди да се разпилеят есенните листа започва новият театрален сезон. Все още е рано за мащабно засипване на публиката с множество премиери, напълно в духа на лятното безгрижие.

Въпреки това септември има какво да ни предложи като премиери, макар и по-скромничко. Ето ги и тях.

Театрална работилница Сфумато

На 11 и 30 септември ще се играе новият спектакъл „Мишеловката“, която е по пиесата „Хамлет“ на Уилям Шекспир. Режисьор е Боян Крачолов и участват Божидар Йорданов, Владимир Матеев, Галя Костадинова, Иван Николов, Йордан Ръсин и Симона Здравкова.

Нашият Хамлет е едно момче, болезнено чувствително, като оголен зъб, подхвърлено там някъде в полудялата Дания, където скита духът на баща му и търси отмъщение, където гърмят топове и се вдигат наздравици, докато чичо му се опитва да удави греха си в пирове, където майка му захвърля траурните си одежди до леглото на новия си съпруг, същата тази Дания, която вони на гнило и на смърт и в която сякаш всичко свято е погребано. А той просто иска да бъде другаде, само да не бъде там, само да не бъде той. И вероятно това е огромният конфликт в Хамлет – той е сякаш най-интуитивният, най-озарен персонаж на Шекспир, най-надскача ограниченията на текста, а същевременно му е най-невъзможно да го напусне.

Но ето, че в замъка пристигат градските трагици – няколко актьори, добре познати на принца. Вероятно той е имал една репетиция с тях, на която да им раздаде новия текст. И може би се е увлякъл в нея. Може би, докато е репетирал с тези скитници, за момент е проблеснало нещо друго от самия него, някаква неизвестна негова черта, нещо, което може би е щял да бъде, ако не беше станало всичко това, което е, ако не беше той този, който трябва да сложи века в ред. Може би за момент е успял да избяга от проклетата Дания, само за малко, преди тя да се стовари върху него.

Точно тази репетиция е обект на нашето представление. Репетицията като специална територия, в която можеш, в която ти е позволено да пребиваваш извън времето. Като място, в което можеш да бъдеш отново цял. Като една от последните отломки на Райската градина.

И, едновременно с това – като капан, който всеки момент може да щракне зад теб.

Като мишеловка.

„Струва ми се, че няма нищо по-хубаво от усещането, че работиш в театър, в който си боец сред бойци. И колко е трудно да запазиш това усещане за дълго…“

(„Репетиция, моя любов“ – Анатолий Ефрос)

Народен театър

На 27 септември е първата премиера за сезона на Народен театър „Иван Вазов“. „Каквото такова“ от Недялко Йорданов ще се играе от 19:00 ч. на Камерна сцена. Авторът на пиесата е и режисьор на постановката, в която участват Богдан Глишев, Ева Тепавичарова, Емилия Радева, Жоржета Чакърова, Иван Налбантов, Любомир Младенов, Пламена Гетова, Рут Рафаилова, Сава Пиперов, Христо Терзиев и Янина Кашева.

Отново в Народен театър, но на 29 септември ще се играе „Хубава риба“ от Луис Дженкинс и Марк Райлънс, режисьор е Ивайло Христов. Участват Елена Телбис, Марин Янев, Пламен Димов, Стефан Мавродиев и Стоян Алексиев.

На замръзнало езеро някъде в щата Минесота двама стари приятели – Ерик и Рон ловят риба. Както ловят, така и си мислят за света, за човека и за смисъла на живота и неочаквано изваждат тъжни и любопитни, странни и парадоксални сентенции и заключения. След като към тях се присъединяват страстният рибар Уейн и неговата внучка Фло, добре разположената сред ледената пустош компания внезапно е посетена от инспектор от Службата по опазване на околната среда. Дали неговите питания ще променят нещо или някого?

Младежки театър

Полека и спокойно на 19 и 20 септември ще бъде премиерата на спектакъла „По-полека“, който е по песни на Стефан Вълдобрев. Текстът е на Ваня Щерева и Стайко Мурджев, а режисьор е Владимир Люцканов.

Проектът по музика на Стефан Вълдобрев „По-полека“ е съвместна продукция между Младежки театър „Николай Бинев“ и Драматичен театър-Пловдив, а премиерата в София ще бъдат  само 8 дена след първото представление на сцената на Драматичен театър-Пловдив, което ще се състои на 11 септември от 19:00 ч. и ще открие международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“.

ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна

Ако все още сте на морска вълна и искате да не пускате лятото да си тръгне, може да се възползвате от една лятна премиера във Варна. „Двубой“ от Иван Вазов ще се играе на 13-ти и 30-ти септември. Режисьор е Стоян Радев Ге. К. и участват Станислав Кондов, Ненчо Костов, Цветина Петрова, Полина Недкова, Гергана Арнаудова, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Милена Кънева, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова и Николай Божков.

Иван Вазов е определил своята пиеса  като „глума“, стар израз за шега, закачка, виц. Когато е писал „Двубой“, Вазов вече е имал ореола на народен поет, така че е знаел много добре кое е драма, кое трагедия и кое комедия. Тук очевидно е искал да погледне с лекота на банална интрига като съперничеството между двама мъже за една жена, макар че зад сюжета стои конкретна случка от живота на тогавашния столичен хайлайф.

Разказваме историята такава, каквато Вазов я е написал, но по начина, по който ние я виждаме. Правим го с обич и нежност към героите. Те са добри и може би трябва да добавя тъжни хора. Тъжни не в смисъл, че тъгуват, а тъжни, подобно героите на Георги Господинов, които търсят да споделят тъгата си, за да се измъкнат от нея. Нашите главни действащи лица са млади хора – адвокат, писател, доктор и артистка. Изпаднали в някакви глупави ситуации, в които самите те не вярват, те не са глупави, просто са попаднали там, където не им е мястото. Всъщност те са хора за обичане и ние им съчувстваме, че не успяват да освободят своя човешки потенциал.

                                                                          Стоян Радев Ге. К. – режисьор

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян Гуглев5 театрални премиери, които да очакваме до края на ноември16.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование