Музика

5 албума от февруари, които трябва да слушате

13.03.2019

В края на всеки месец ще ви представяме най-добрите албуми от изминалите 30 дена. Това ще е, разбира се, доста субективно, защото ще е съобразено с нашия вкус, но вярваме, че разчитате на него.

White Lies – Five

White Lies се събраха с продуцента Ед Булър, който стои зад първия и третия им албум. Резултат е прекрасен – групата звучи все така добре, връщайки се техния ранен звук. Албумът „Five“ звучи изтънчено. Има щипка Joy Division, една супена лъжица Editors и малко U2 (особено в „Jo?“). Много музикален албум. Няма основна фабула или концептуална линия в него, но звуково се получава страхотно преливане от песен в песен.

Yak – Pursuit of Momentary Happiness

Има групи, на които цял един живот не им стига да създадат правилните връзки и да намерят точните контакти. Yak е точно обратното. Групата досега е работила с Jack White, Steve Mackey, Jay Watson от Tame Impala, а и бяха на турне с Last Shadow Puppets. И много други, разбира се. Когато слушате „Pursuit of Momentary Happiness“ ще разберете защо елитът на алт-рока гравитират около тази група. Гаражно записана музика, която е за големите сцени. Сурово, с много енергия и много вкус. Оли Бърслем не пее толкова тесни песни. Той ги обитава. И това прави този албум препълнен с емоция и искреност шедьовър.

Rustin Man – Drift Code

Бившият басист на Talk Talk най-сетне пристъпва към микрофона, за да направи първия си албум от 16 години – педантично подреден, потънал в английски фолк и прогресивни вибрации. Пол Уеб създаде Rustin Man в началото на хилядолетието, но тогава така и не влезе под прожекторите. Сега обаче си заслужава вниманието. Леко напомняне, може би вдъхновение, от късния Боуи. Особено в първото парче от албума – Vanishing Heart. Силни клавири, дълбоки, меланхолични звуци. Албумът е идеален завършек на деня, води те на пътешествие отвъд битовизмите и дребните проблеми.

Yann Tiersen – All

Чували сте Ян Тиерсен, защото той е човекът създал прекрасния саундтрак към филма „Невероятната съдба на Амели Пулен„. Албумът „All“ само говори за таланта му, в който надали някой някога се е съмнявал. Тиерсен прекарва последните 15 години на остров Ушант, разположен в Келтско море, между Корнуол и Бретан. Там той създава своето студио, „The Eskal„, в една изоставена дискотека. Само си представете мястото, острова, бреговете, вятъра, звуци от птици, от стъпки. Така звучи „All„, премесен с цигулката и пианото на Тиерсен. Албумът разглежда голямата картинка – как животът на планетата функционира в равновесие и баланс. И всичко това е почти без вокали, а те не са и нужни.

Julia Jacklin – Crushing

Джулия Джаклин прави саморефлексия в Crushing, разголвайки себе си. В сърцевината си албумът очертава двойнствена опустошителност – разказва за начина, по който нещо толкова безобидно може да се превърне в нещо толкова изтощаващо. Джулия разказва за себе си след връзка/връзки, изследва се. Разказва ни за несигурността, болката, кръпките.

“Started listening to your favorite band

The night I stopped listening to you”

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов5 албума от април, които трябва да слушате11.05.2020

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика