Музика

5 албума от февруари, които трябва да слушате

13.03.2019

В края на всеки месец ще ви представяме най-добрите албуми от изминалите 30 дена. Това ще е, разбира се, доста субективно, защото ще е съобразено с нашия вкус, но вярваме, че разчитате на него.

White Lies – Five

White Lies се събраха с продуцента Ед Булър, който стои зад първия и третия им албум. Резултат е прекрасен – групата звучи все така добре, връщайки се техния ранен звук. Албумът „Five“ звучи изтънчено. Има щипка Joy Division, една супена лъжица Editors и малко U2 (особено в „Jo?“). Много музикален албум. Няма основна фабула или концептуална линия в него, но звуково се получава страхотно преливане от песен в песен.

Yak – Pursuit of Momentary Happiness

Има групи, на които цял един живот не им стига да създадат правилните връзки и да намерят точните контакти. Yak е точно обратното. Групата досега е работила с Jack White, Steve Mackey, Jay Watson от Tame Impala, а и бяха на турне с Last Shadow Puppets. И много други, разбира се. Когато слушате „Pursuit of Momentary Happiness“ ще разберете защо елитът на алт-рока гравитират около тази група. Гаражно записана музика, която е за големите сцени. Сурово, с много енергия и много вкус. Оли Бърслем не пее толкова тесни песни. Той ги обитава. И това прави този албум препълнен с емоция и искреност шедьовър.

Rustin Man – Drift Code

Бившият басист на Talk Talk най-сетне пристъпва към микрофона, за да направи първия си албум от 16 години – педантично подреден, потънал в английски фолк и прогресивни вибрации. Пол Уеб създаде Rustin Man в началото на хилядолетието, но тогава така и не влезе под прожекторите. Сега обаче си заслужава вниманието. Леко напомняне, може би вдъхновение, от късния Боуи. Особено в първото парче от албума – Vanishing Heart. Силни клавири, дълбоки, меланхолични звуци. Албумът е идеален завършек на деня, води те на пътешествие отвъд битовизмите и дребните проблеми.

Yann Tiersen – All

Чували сте Ян Тиерсен, защото той е човекът създал прекрасния саундтрак към филма „Невероятната съдба на Амели Пулен„. Албумът „All“ само говори за таланта му, в който надали някой някога се е съмнявал. Тиерсен прекарва последните 15 години на остров Ушант, разположен в Келтско море, между Корнуол и Бретан. Там той създава своето студио, „The Eskal„, в една изоставена дискотека. Само си представете мястото, острова, бреговете, вятъра, звуци от птици, от стъпки. Така звучи „All„, премесен с цигулката и пианото на Тиерсен. Албумът разглежда голямата картинка – как животът на планетата функционира в равновесие и баланс. И всичко това е почти без вокали, а те не са и нужни.

Julia Jacklin – Crushing

Джулия Джаклин прави саморефлексия в Crushing, разголвайки себе си. В сърцевината си албумът очертава двойнствена опустошителност – разказва за начина, по който нещо толкова безобидно може да се превърне в нещо толкова изтощаващо. Джулия разказва за себе си след връзка/връзки, изследва се. Разказва ни за несигурността, болката, кръпките.

“Started listening to your favorite band

The night I stopped listening to you”

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов5 албума от ноември, които трябва да слушате13.12.2019

Още от Под Моста

Боян СимеоновФренските New Wave филмови постери, които разбиха статуквотоКино