Музика

5 албума от юни, които трябва да слушате

06.07.2019

Юни беше интересен. Изпитах леко разочарование (защото очаквах повече) от албумите на Jordan Rakei и X Ambassadors. Малка екзотика – Hollywood Vampires изкараха албум. Групата се състои от Мистър Джони Деп, Алис Купър и Джо Пери и носи името на drinking club за известни хора, който Купър създава през 70-те и през който минава кой ли не – от Джон Ленън до Кийт Муун.

Daniel Caesar ни поднесе също нов албум – Case Study 01. С много нови колаборации. Аз съм по-скоро фен и харесвам работата му. Остава обаче впечатлението, че няма надграждане спрямо дебютния му пълен албум и нещо липсва, за да получим завършена продукция. Което, може би, оставя отворена вратата за Case Study 02?

Ето ги и петте албума, които грабнаха вниманието и времето ми и задържа слушалките повече на ушите ми.

Thom Yorke – ANIMA

ANIMA е третият солов албум на Негово Величесто Том Йорк. Със сигурност е по-малко абстрактен от предходния, това беше първото ми впечатление. Трябва да имате предвид, че албумът е електронен, понеже повечето хора асоциират Том Йорк с няколко по-популярни песни на Radiohead, които даже по концерти вече рядко се свирят. Има и филм в Netflix, режисиран от Пол Томас Андерсън. За мен си е невероятно какво става в главата на Том Йорк, как се развива музикално и как успява да изразява опустошителната си перспектива за света, в който живее(м). Смятам, че това е продукция, която е изпреварила времето си и едва след време ще оценим нейната реална стойност.

The Black Keys – „Let’s Rock“

Почакахме 5 години и това прави оценките за един албум винаги трудни и необективни, защото има доза носталгия и полепнала фенщина от едно време. Ако търсите експериментални инструментални и структури на песни – не. Няма да ги намерите в тази продукция. От друга страна, ако имате нужда от албум, който да си пуснете, смъквайки стъклото на колата надолу – „Let’s Rock“ е добър избор.

The Raconteurs – Help Us Stranger

Говорейки за завръщания – look who’s back! „Help Us Stranger“ е първият студиен албум от 11 години за детройтската рок група, водена от Джак Уайт. Красотата на The Raconteurs е в безкрайното удоволствие да чуеш двама световна класа автори на песни, които се събират и правят чисто и просто изпипана продукция.

Two Door Cinema Club – False Alarm

Това е албум, който отнесе много критика, но аз му се наслаждавам. Според изданието Clash Music, „False Alarm“ е албум, който ще формира бъдещето на инди рока. Нямам капацитет да направя такова съждение, но със сигурност креативността на тези тримата е способна да създава шедьоври.

Hayes & Y – Safeplace.

Нещо, което искрено ме усмихна е EP-то на моите любимци от Hayes & Y. Казва се Safeplace. И заслужава много от времето ви. Групата, без абсолютно никакво съмнение, напипа страхотна посока на развитие и звучене. Комбинацията от синтпоп, пост инди и фънк ги отличава все повече и повече. Нямам търпение за нови неща от тях. Чудесна концепция за EP-то, чуден artwork. Клипът към сингъла е също страхотен.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов5 албума от май, които трябва да слушате05.06.2019

Още от Под Моста

Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни наукиLIFE