Музика

5 албума от октомври, които трябва да слушате

18.11.2019

Октомври традиционно си е месец пълен с много изкуство. Гледайки колко много страхотни артисти изкараха албуми, можем да кажем, че е един от най-силните за тази година. Имам един дълъг списък, който през последните 2 седмици трябваше да лимитирам до само 5 албума, които да включа. И за тази цел изслушах доста музика. И даже не включих моите любими Stereophonics, защото просто изкараха слаб албум. Без да се мотаем, нека направо видим какво ни подари октомври:

Nick Cave & The Bad Seeds – Ghosteen

Това е лесно. Още като излезе беше ясно, че ще си намери мястото в тази селекция, защото е превъзходен албум. Завършен, изпипан шедьовър. Последният от трилогията след Push the Sky Away и Skeleton Tree. Силно повлиян от внезапната смърт на 15-годишния син на Nick Cave през 2015. По мое мнение това е една от най-силните продукции на Nick Cave (ако не и най-силната досега). Албум, който трябва да се слуша с най-хубавите слушалки и колони, които имате.

Robert Glasper – Fuck Yo Feelings

Класата си е гарантирана. А колаборациите с Yasiin Bey, Herbie Hancock, YBN Cordae, Denzel Curry и Audra Day правят албума още по-музикален, разнообразен и жанрово интересен. Това не е албум, който ще се хареса на всеки, но има толкова много експериментиране в него от класни музиканти, че си заслужава и второ, и трето слушане, ако на първо не сте останали впечатлени.

Gallant – Sweet Insomnia

Три години след Ology, фалсетото на фалсетата реализира, както той казва, „най-автентичният си проект досега“. Силно повлиян от R&B вълната от началото на 21-ви век, Gallant залага на подобно звучене и оставя повече акцент на гласа си. Което е и печеливша комбинация.

James Blunt – Once Upon A Mind

Това е албум, който отнесе доста критика, особено от английската преса. Джеймс Блънт не е артист, който може да ни изненада със звучене или особено музикално развитие. Но както сам каза в едно интервю – Once Upon A Mind е най-личният му албум досега и това си личи в характерния пулс, който всяка от песните има. Monsters е със сигурност прекрасна песен.

Dermot Kennedy – Without Fear

Ирландия си ражда музика и дебютният албум на Dermot Kennedy е абсолютно доказателство за това. Прекарал години като уличен артист, следващ стъпките на своя музикален герой Glen Hansard, Dermot Kennedy успява да събере лоялна онлайн аудитория. От своя страна пък той не спира да се развива като артист и текстописец и издава събраното от последните години в албум с 13 песни.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов5 албума от февруари, които трябва да слушате15.03.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова6 нови сериала, за които нямаме търпение през 2020Кино