Музика

5 албума от януари, които трябва да слушате

06.02.2020

Нова година – нов късмет и възможност за многобройните изпълнители, отвъд пределите на нашата страна, да влязат в тази престижна селекция.

Януари започна с няколко прекрасни неща и директно скачам на първото.

Mac Miller – Circles

„Circles“ е предсмъртното писмо на Mac Miller. Няма да крия, че обичам този артист и че намирам смъртта му за огромна загуба за съвременната музика. В „Swimming“ музиката му звучеше все едно търси фара, на който да се чувства отново комфортно и добре. В „Circles“ звучи все едно е успял да го намери. Албумът е прекрасен, слуша се много пъти и е може би най-доброто, като цялостен проект, което Mac Miller е правил. 10/10.

Algiers – There Is No Year

Електризиращ и честен албум. Много хора ще кажат, че е труден за слушане, но цялата хаотичност на музиката всъщност пасва идеално на посланията във всеки един ред от текстовете на песните.

Marcus King – El Dorado

Който не е слушал досегашната работа на Marcus King – пускайте Spotify. „El Dorado“ е по-различен, по-експресивен албум, който показва още една страна на Marcus. Със сигурност и най-музикалният и добре записан албум досега.

Squirrel Flower – I Was Born Swimming

Обичам дебютните албуми, защото в много случаи са най-искрената музика на един артист или група. „I was born swimming“ е хипнотизиращо пътуване. Кристален инди фолк, в който се усеща на моменти романтичното уудстокско рок звучене. Има и нотка мрачност тип Jeff Buckley и Red House Painters. Заслужава си.

Destroyer – Have We Met

Струва ми се невъзможно да си Nick Cave фен, но да не харесваш Destroyer. За мнозина „Have We Met“ не е на нивото на „ken“, но за мен просто платното е по-голямо. Музиката е дръзка, вълнуваща и изненадваща. Което е нещо, от което имаме все повече и повече нужда.

The idea of the world is no good

The terrain is no good

The sea’s blasted poem

A twinkle in the guitar player’s eye

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов5 албума от април, които трябва да слушате22.05.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE