Музика

5 албума от януари, които трябва да слушате

06.02.2020

Нова година – нов късмет и възможност за многобройните изпълнители, отвъд пределите на нашата страна, да влязат в тази престижна селекция.

Януари започна с няколко прекрасни неща и директно скачам на първото.

Mac Miller – Circles

„Circles“ е предсмъртното писмо на Mac Miller. Няма да крия, че обичам този артист и че намирам смъртта му за огромна загуба за съвременната музика. В „Swimming“ музиката му звучеше все едно търси фара, на който да се чувства отново комфортно и добре. В „Circles“ звучи все едно е успял да го намери. Албумът е прекрасен, слуша се много пъти и е може би най-доброто, като цялостен проект, което Mac Miller е правил. 10/10.

Algiers – There Is No Year

Електризиращ и честен албум. Много хора ще кажат, че е труден за слушане, но цялата хаотичност на музиката всъщност пасва идеално на посланията във всеки един ред от текстовете на песните.

Marcus King – El Dorado

Който не е слушал досегашната работа на Marcus King – пускайте Spotify. „El Dorado“ е по-различен, по-експресивен албум, който показва още една страна на Marcus. Със сигурност и най-музикалният и добре записан албум досега.

Squirrel Flower – I Was Born Swimming

Обичам дебютните албуми, защото в много случаи са най-искрената музика на един артист или група. „I was born swimming“ е хипнотизиращо пътуване. Кристален инди фолк, в който се усеща на моменти романтичното уудстокско рок звучене. Има и нотка мрачност тип Jeff Buckley и Red House Painters. Заслужава си.

Destroyer – Have We Met

Струва ми се невъзможно да си Nick Cave фен, но да не харесваш Destroyer. За мнозина „Have We Met“ не е на нивото на „ken“, но за мен просто платното е по-голямо. Музиката е дръзка, вълнуваща и изненадваща. Което е нещо, от което имаме все повече и повече нужда.

The idea of the world is no good

The terrain is no good

The sea’s blasted poem

A twinkle in the guitar player’s eye

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушате09.10.2019

Още от Под Моста

Боян СимеоновФренските New Wave филмови постери, които разбиха статуквотоКино