Литература

Любимите детски книги на „Под моста”

01.06.2019

През 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата и до днес не е повсеместно възприета, а повечето страни, включително и България, честват Международния ден на децата на 1 юни, който води началото си от конференция в Женева през 1925 г.

По повод този хубав празник „Под Моста“ предлага няколко интересни заглавия, с които да зарадваме децата си.

„Питър Пан“, Сър Джеймс Матю Бари

Историята за Питър Пан се ражда като пиеса през 1904 г. Оттогава насам героят остава символ на безгрижието, веселието и безотговорността. Онази хубавата безотговорност, за която всички мечтаят. Онази, която те кара да забравиш проблемите и да се смееш. Безотговорността, присъща на децата, която върви с прекрасното умение да позволяваш на хората да се грижат за теб. Лекота, безгрижност и смелост, полети до „Ничия земя“, битки с пирати и безброй приключения. Питър Пан е всичко, което възрастните не са. Той е момчето, което упорито отказва да порасне и да приеме скучната работа в адвокадска кантора, а всички ние тайничко си мечтаем понякога да бъдем на негово място.

„— Това беше толкова отдавна, мило — въздишаше Уенди. — О, боже, как лети времето!

— Така ли лети — питаше хитрото дете, — както ти летеше, когато беше малко момиче?

— Когато аз летях! Знаеш ли, Джейн, понякога се питам дали наистина съм летяла.

— Разбира се, че си летяла.

— О, някогашните чудесни дни, когато можех да летя!

— Защо сега не можеш да летиш, мамо?

— Защото съм възрастна, миличко. Когато хората пораснат, те забравят как се лети.

— А защо забравят?

— Защото вече не са весели, невинни и безсърдечни. Само веселите, невинните и безсърдечните могат да летят.

— Какво значи весели, невинни и безсърдечни? Толкова искам да бъда весела, невинна и безсърдечна!“

„101 далматинци”, Доуди Смит

Далматинците са едни от първите анимационни герои, с които се запознават децата. Почти няма родител, който да не е пускал филмчето или да не е купувал от малките илюстрирани книжки с петнистите кученца. Оригиналният роман обаче е написан през 1956 г., а оттогава набира все по-голяма популярност и се превръща в любим на милиони деца по света.

От историята на далматинците научаваме всичко – любов към животните, грижовност и разбиране. Злобара (или Круела) е малко по-лоша (кой нормален човек би си направил палто от сладки далматинци!), отколкото бихме я срещнали в живота, но тя е там, за да ни покаже напълно категорично какви не бива да бъдем. На нея са противопоставени човешките добродетели Роджър и Анита. А най-хубавото е, че имаме 101 прекрасни кученца. Ако не сте гледали игралните филми „101 далматинци” и „102 далматинци”, време е да поправите грешката си и да се настаните със семейството пред телевизора.

Продължава на следващата страница

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева5 избора за книжен септември09.09.2019

Още от Под Моста

Под Моста5 места, на които да си доброволец това лятоLIFE