5 театрални премиери, които да не пропуснеш през октомври

01.10.2017

Да отидеш на театър все още е добър начин да прекараш приятно хладните есенни вечери. Между плочките-капан, задачите на работа и постоянните графици, си струва да намериш време за театър, а този сезон новите заглавия определено заслужават внимание. Затова ти предлагаме 5 постановки, в които да се потопиш в края на работния ден.

1 .ДНК –„Пътуване към ада“ (4 и 5 октомври)

Режисьор е Ани Васева, а текстовете са на Боян Манчев.

„Пътуване към ада” е спектакъл за еуфорията от освобождаването на формите и желанията. За пространство без време. За радостното разбесняване на фантазията, каквото е у Бош, Брьогел, Данте и Блейк. Адът не е мястото на осъществяването или неосъществяването на желанията, а на откритието, че желанието започва и завършва в себе си. Където няма време, няма и развитие. Нещата са огледални образи на самите себе си.

Адът е експериментална хипотеза за форма на живот. Той разкрива ада не като неизбежност, а като необходимост.

Участват Леонид Йовчев, Валери Георгиев, Мария Панайотова, Емона Илиева, Мартина Апостолова и Михаил Жекунов.

2. Сфумато –„Февруари“ (7 октомври)

Авторският спектакъл на Ованес Торосян „Февруари“ с участието на Таня Манчева, Константин Гечев, Мартин Димитров, Сотир Мелев, Александър Кънев, Крис Атанасов, Анатолий Ставрев, Васил Витанов.

3. Театър София – „Алонсо“ (11 октомври)

„Алонсо“ от Щефан Фьогел в превод от Владко Мурдаров и под режисурата на Марий Росен представя театър „София“. Сценографията е на Петя Боюкова, композитор Константин Тимошенко. В „Алонсо“ ще видим Лилия Маравиля, Стефания Колева, Пламен Манасиев, Ириней Константинов.

Марий Росен представя „Алонсо“ с думите:

Представете си едно жонглиране с две двойки.
Изчерпваме възможните комбинации.
Накрая единият от играчите се отказва.
Kазано с много малки букви и на чужд език: middle class, middle finger, ass.
Всичко останало, което знам за Алонсо
предпочитам да ви го покажа.
Приятно гледане!

4. Театър 199 –„Седем дни от живота на Симон Лаброс“ (28 октомври)

„Седем дни от живота на Симон Лаброс“ от Карол Фрешет  е дело на Стилиян Петров, а в актьорския състав влизат Йоана Буковска, Тигран Торосян и Димитър Живков. Карол Фрешет е канадска драматуржка, която активно участва във феминисткото движение от френската част на страната.

5. Народен театър – „Калигула“ (27 октомври)

Премиера, която очакваме с нетърпение, представя Народния театър „Иван Вазов“ -„Каликула“ по Албер Камю под режисурата на Диана Добрева. Сценичната версия и адаптация са на Александър Секулов. В ролята на Калигула ще се превъплъти Деян Донков, а на сцената ще видим още: Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Деян Ангелов и студенти от НАТФИЗ. Калигула е една от ключовите части от Цикъла на абсурда на френския философ и драматург.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян Гуглев5 театрални премиери, които да очакваме до края на ноември16.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование