Образование

6 от най-добрите образователни видеа

23.05.2019

Живеем във времена, в които образованието е по-достъпно и интригуващо от всякога. Благодарение на новите технологии всички хора получават възможност да научат нещо ново по лесен, интерактивен и ангажиращ вниманието начин. Безспорно в момента онлайн най-популярният формат е видеото.

Затова и днес ще ви покажем 6 от любимите ни примери за това как интернет, видеото и образованието живеят заедно и създават чудеса. Всички видеа, за които ви разказваме или са създадени на български, или имат български субтитри, така че можете да ги гледате свободно!

„Струнната теория обяснена – каква е истинската същност на реалността?“ – Kurzgesagt

Няма да забравим колко скучен, труден и досаден предмет беше в училище физиката. Учихме суха теория, закони, емпирични данни и всякакви други неща, които трудно могат да грабнат един 14-18-годишен младеж. Спомняме си сивите и скучни учебници и почти тоталната липса на практика и експерименти. Учителите навремето ни караха да наизустяваме и така заучено преподаваха уроците, че да се запалиш по физика беше почти невъзможно. Кой да ти каже обаче, че физиката е може би най-интересният и будещ въображението предмет? Физиката, която е пълна с толкова много загадки, парадокси и чиито обхват няма граници. Предметът, който обяснява онова, което за нашите прадеди е било магия. Вижте това видео на любимите ни Kurzgesagt, които по страхотно подреден, лесен за разбиране и визуално впечатляващ начин, обясняват една от най-важните теории във физиката – струнната.

Българско военно чудо: Шипченската епопея – “Българска история“

Трудно е да избереш някое от видеата в YouTube канала на „Българска история“ – безспорно най-доброто образователно кътче у нас на тема „история“. Видеата са направени исторически достоверно, майсторски визуално и със страхотен глас зад кадър. Всяка една от поредиците в канала показва кратко, ясно и увлекателно конкретно събитие от нашата история. Мислите си, че знаете всичко за може би най-известния бой в нашите летописи – този при Шипка? Помислете пак, гледайки видеото. Със сигурност ще научите нещо ново.

Парадоксът с безкрайния хотел – Джеф Декофски – “Ted-Ex”

Както сме казвали и преди – Ted-Ex е един от най-любимите ни образователни канали въобще. Концепцията е проста, но гениална – взима се дадена тема, която се разработва от експерт в конкретната област, а после известни визуални артисти правят анимациите. По този интригуващ начин се отговаря на любопитни въпроси, които в друг формат едва ли биха ни били толкова интересни и лесни за разбиране. Пример от математиката е видеото за „Парадоксът с безкрайния хотел“, който със сигурност ще раздвижи мозъка ви и ще ви демонстрира колко фантастична е майката на всички науки.       

Френската Революция: Световна история – “Crash Course

Crash Course е един от най-популярните канали в YouTube. За разлика от горните примери той не е само анимация, а я комбинира с типично лекторско водене. Видеата обаче са предоставени по забавен начин. Интересното тук е комбинацията между класическото преподаване, презентация и анимация. Нагледно демонстрира колко по-интересно може да стане образованието в час, ако се използват интерактивни методи. Видеото „Френската революция“ е едно от най-добрите от поредицата, а освен това е на наистина важна тема, която малко се засяга в учебниците в България. Събитието обаче е определящо за цялата модерна история на Европа.

Изненадващи приложения на ефекта на Магнус – Veritasium

Каналът Veritasium е един от най-посещавани научно-популярни в света. Видеата тук обясняват интересни феномени чрез интервюта с експерти и най-интересното – чрез практически експерименти. Конкретното видео е прекрасна илюстрация за качествата на поредицата. То обяснява за ефекта на въртящата се топка, който прави възможни всички игри с топки като футбол, тенис и т.н. Впечатляваща е демонстрацията от това какво се случва ако пуснеш въртяща се баскетболна топка от 126-метрова язовирна стена. Обичаме такива видеа, защото обясняват кратко и ясно науката, която стои зад ежедневието.

Котката на Шрьодингер – minutephysics

Minutephysics е популярен канал, който ангажира вниманието с теми за пътувания във времето, парадокси и теории. Всичко научно издържано и разказано в рамките на 2-3 минути. Стилът е на популярните в последните години прости, нарисувани на ръка скици и човечета. Харесваме канала, защото е кратък и ясен. Времето на видеата не е достатъчен да ви обясни всичко, но изпълнява перфектно целта си. А именно – да ви даде основата, да ви заинтригува и накара да потърсите повече информация сами. По този начин се събужда любопитството и проактивността. Видеото за Котката на Шрьодингер разказва за може би най-популярният парадокс, за който повечето хора са чували, но малко разбират значимостта му.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Найденова5 актуални тенденции, които оформят дигиталното образование днес30.04.2021

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино