Образование

6 от най-добрите образователни видеа

23.05.2019

Живеем във времена, в които образованието е по-достъпно и интригуващо от всякога. Благодарение на новите технологии всички хора получават възможност да научат нещо ново по лесен, интерактивен и ангажиращ вниманието начин. Безспорно в момента онлайн най-популярният формат е видеото.

Затова и днес ще ви покажем 6 от любимите ни примери за това как интернет, видеото и образованието живеят заедно и създават чудеса. Всички видеа, за които ви разказваме или са създадени на български, или имат български субтитри, така че можете да ги гледате свободно!

„Струнната теория обяснена – каква е истинската същност на реалността?“ – Kurzgesagt

Няма да забравим колко скучен, труден и досаден предмет беше в училище физиката. Учихме суха теория, закони, емпирични данни и всякакви други неща, които трудно могат да грабнат един 14-18-годишен младеж. Спомняме си сивите и скучни учебници и почти тоталната липса на практика и експерименти. Учителите навремето ни караха да наизустяваме и така заучено преподаваха уроците, че да се запалиш по физика беше почти невъзможно. Кой да ти каже обаче, че физиката е може би най-интересният и будещ въображението предмет? Физиката, която е пълна с толкова много загадки, парадокси и чиито обхват няма граници. Предметът, който обяснява онова, което за нашите прадеди е било магия. Вижте това видео на любимите ни Kurzgesagt, които по страхотно подреден, лесен за разбиране и визуално впечатляващ начин, обясняват една от най-важните теории във физиката – струнната.

Българско военно чудо: Шипченската епопея – “Българска история“

Трудно е да избереш някое от видеата в YouTube канала на „Българска история“ – безспорно най-доброто образователно кътче у нас на тема „история“. Видеата са направени исторически достоверно, майсторски визуално и със страхотен глас зад кадър. Всяка една от поредиците в канала показва кратко, ясно и увлекателно конкретно събитие от нашата история. Мислите си, че знаете всичко за може би най-известния бой в нашите летописи – този при Шипка? Помислете пак, гледайки видеото. Със сигурност ще научите нещо ново.

Парадоксът с безкрайния хотел – Джеф Декофски – “Ted-Ex”

Както сме казвали и преди – Ted-Ex е един от най-любимите ни образователни канали въобще. Концепцията е проста, но гениална – взима се дадена тема, която се разработва от експерт в конкретната област, а после известни визуални артисти правят анимациите. По този интригуващ начин се отговаря на любопитни въпроси, които в друг формат едва ли биха ни били толкова интересни и лесни за разбиране. Пример от математиката е видеото за „Парадоксът с безкрайния хотел“, който със сигурност ще раздвижи мозъка ви и ще ви демонстрира колко фантастична е майката на всички науки.       

Френската Революция: Световна история – “Crash Course

Crash Course е един от най-популярните канали в YouTube. За разлика от горните примери той не е само анимация, а я комбинира с типично лекторско водене. Видеата обаче са предоставени по забавен начин. Интересното тук е комбинацията между класическото преподаване, презентация и анимация. Нагледно демонстрира колко по-интересно може да стане образованието в час, ако се използват интерактивни методи. Видеото „Френската революция“ е едно от най-добрите от поредицата, а освен това е на наистина важна тема, която малко се засяга в учебниците в България. Събитието обаче е определящо за цялата модерна история на Европа.

Изненадващи приложения на ефекта на Магнус – Veritasium

Каналът Veritasium е един от най-посещавани научно-популярни в света. Видеата тук обясняват интересни феномени чрез интервюта с експерти и най-интересното – чрез практически експерименти. Конкретното видео е прекрасна илюстрация за качествата на поредицата. То обяснява за ефекта на въртящата се топка, който прави възможни всички игри с топки като футбол, тенис и т.н. Впечатляваща е демонстрацията от това какво се случва ако пуснеш въртяща се баскетболна топка от 126-метрова язовирна стена. Обичаме такива видеа, защото обясняват кратко и ясно науката, която стои зад ежедневието.

Котката на Шрьодингер – minutephysics

Minutephysics е популярен канал, който ангажира вниманието с теми за пътувания във времето, парадокси и теории. Всичко научно издържано и разказано в рамките на 2-3 минути. Стилът е на популярните в последните години прости, нарисувани на ръка скици и човечета. Харесваме канала, защото е кратък и ясен. Времето на видеата не е достатъчен да ви обясни всичко, но изпълнява перфектно целта си. А именно – да ви даде основата, да ви заинтригува и накара да потърсите повече информация сами. По този начин се събужда любопитството и проактивността. Видеото за Котката на Шрьодингер разказва за може би най-популярният парадокс, за който повечето хора са чували, но малко разбират значимостта му.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧат приложения в помощ на онлайн образованието31.01.2022

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино