Образование

Чат приложения в помощ на онлайн образованието

31.01.2022

Забележете колко много време младежите прекрват с телефон в ръка, пращайки съобщения по WhatsApp, Snapchat или Facebook. Вместо разсейващ фактор за учебния процес, тези технологии много лесно могат да бъдат от полза за учителите и да предизвикават учениците да развиват потенциала си. Приложенията за чат са идеален нов инструмент за учене и екипна работа. Те улесняват комуникацията по време на съвместни проекти неимоверно. Така децата лесно обменят информация, а преподавателите имат възможност да следят процеса и да дават насоки.

В следващите редове ще се запознаем накратко с някои от най-разпространените приложения и платформи за бързи съобщения, както и какви са техните плюсове и минуси при учебния процес.

Снимка: Pexels

Facebook Messenger

Facebook Messenger (или само Messenger) е може би най-популярното приложение за изпращане на съобщения у нас, а и по света, с милиарди потребители.

Първоначално през 2008 г. се ражда идеята за т.нар. „Facebook chat“. С годините Messenger еволюира и се превръща в сравнително самостоятелно уеб приложение, като функциите му са отделени от Facebook. Този тип чатене става водещо, защото позволява на потребителите да изпращат съобщения бързо и безплатно, да споделят снимки и видеа, линкове и всякакви формати файлове, както и да създават групови разговори. Полезна функция е и възможността за директен отговор на конкретна част от написаното в чата. Услугата поддържа и гласови и конферентни видеоразговори.

Viber Messenger

Viber е чат програма, подходяща за инсталиране на смартфони с всякаква операционна система, както и на компютри с Windows, macOS и Linux. Отново изисква интернет връзка, но не е обвързана с допълнителни регистрации в платформи, освен със свързването на телефонен номер и прилежащите му контакти. Дава възможност за изпращане на текстови съобщения, картинки, видеоклипове и аудиоматериали.

Viber позволява да се трият и редактират съобщения по всяко време – нещо, което  при Messenger става по-трудно. При добавяне на нови хора в групов чат, предходната информация остава скрита за тях. Това е ползено в случаите, когато някой е добавен временно за съвместен проект.

WhatsApp

WhatsApp е безплатно мобилно приложение за смартфони. Функциите му са аналогични на Viber. Подходящо е за обмяна на текстови и видеосъобщения, снимки и др. WhatsApp прехвърля всички телефонни контакти на абоната автоматично. Това обаче означава, че за да се осъществят връзка през приложението, всички участници предоставят телефонните си номера. Друг недостатък е, че съобщенията са явни за всеки потребител в групата и не могат да бъдат скрити. 

Discord

Discord е безплатно приложение и платформа за обмяна на информация във всякакъв формат. Първоначално е създадено за геймър общностите, където става най-популярната чат платформа, но постепенно се превръща в приложение за всекидневна комуникация. Предпочитано е от писатели и хора на изкуството, както и от преподаватели за провеждане на онлайн обучения. Позволява споделяне на всякакъв тип информация, както и конферентни разговори.

Приложението е лесно за управление – могат да се създават „стаи“ за различни теми.

Снимка: Pexels

Google Chat

Стигаме и да по-професионлната платформа на Google. Google Chat е приложение за комуникация, което услеснява екипната работа и дава възможност за директни съобщения и споделяне на файлове и папки от Google Drive. Google Chat и Google Meet се явяват като заместители на Google Hangouts. Макар и Hangouts все още да съществува в пакета на Google, Meet го замени изцяло за видеораговори, а Google Chat се превърна във водещо за учениците по време на онлайн обучението.

Най-голямото предимство на този тип чат е, че е свързан с всички останали приложения на Google, улеснява комуникацията по групи, изпращането на задачи и проверката им, както и даването на обратна връзка в реално време.

Microsoft Teams Chat

След Google, Microsoft Teams е следващата голяма платформа, която набляга на учебния процес, както и на бизнес комуникацията. И тук е предвиден пълен пакет от услуги. Освен чат, има възможност за видеоразговори, съхранение и споделяне на файлове и свързване на няколко различни приложения.

Тези по-всеобхватни платформи помагат за по-добрия фокус върху работния процес. Лесното споделяне на задачи и яснотата кой какво върши също са водещи фактори при избора на преподавателите.

Slack

Slack е платформа за комуникация, създадена от американската компания Slack Technologies. Функициите ѝ са сходни с тези на Teams  и е въпрос на лични предпочитания кой интерфейс е по-удобен за ученици и учители.

Сравнение с горните две платформи обаче, Slack има някои минуси. Въпреки възможността за създаване на отделни канали за всеки проект, информацията автоматично изчезва след четиринадесет дни, така че е препоръчително важните неща да се записват отделно. Обемът файлове, които могат да се съхраняват безплатно, също е силно ограничен.

Telegram

Последното приложение в списъка ни все още не е широкоизползвано у нас, но е сред най-практичните решения. Telegram е безплатен софтуер за незабавни съобщения. Наличен е както за компютри, така и за мобилни устройства. Позволява да се разменят текстови съобщения и файлове с различни формати.

Telegram най-често е сравняван с WhatsApp. И по много точки наистина води, въпреки че WhatsApp най-любимото приложение сред младежите. Telegram дава възможност за създаване на много по-големи групи. Когато става дума за различни браузъри и мобилни устройства, Telegram е предвиден за всички варианти. Пригоден е еднакво добре и за компютър. При обмяна на файлове приложението също печели пред всички останали – с него могат да се изпратят до 1,5 GB наведнъж.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаДизайн мислене. Значение, стъпки в развитието му и приложение в образованието на дигиталната ера31.12.2021

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE