Образование

Voicelip – аудиокниги за българските ученици

02.03.2022

Литературата е не само изкуство, но и основен източник на знания и информация. Затова една от главните задачи на всеки родител или учител е да разпали уважение и любов към книгите и учението още в ранните детски години. И макар някои скептици да твърдят, че днешните технологии отвличат вниманието на подрастващите в съвсем различна посока, съществуват лесни начини техниката да се използва в помощ за обучителния процес.

Книгите, като всичко останало, вече също се радват на разнообразие по отношение на форматите и разпространението си. Освен класическите хартиени издания, в днешно време можем да се доверим на електронни четци или на  приложения за аудиокниги. Такава богата палитра от заглавия за ученици и детски приказки предлага библиотеката на Voicelip – изцяло българско мобилно приложение за аудиокниги.

За да ни разкаже повече кой стои зад проекта и какво е да създаваш дигитално пространство за деца, разговаряхме с Валя Богословова от екипа на Voicelip.

Българска платформа за аудиокниги и приказки, насочена специално към децата и материала в училище – какво по-добро от това! Разкажете ни как се роди идеята и кой стои зад Voicelip.

Първо искам да ви благодаря за страхотното предложение, което отправихте към екипа ни и възможността да разкажем малко повече за нашия проект.

Идеята за Voicelip се роди преди около две години и в първоначалният си вид много от нещата не бяха планирани да бъдат такива, каквито са днес. Знаете, като всяко нещо в живота, човек си прави едни планове, но започне ли веднъж да ги реализира, нещата стават малко или много по-различни. Така например в началото планът беше Voicelip да бъде мобилно приложение, насочено към широката аудитория, независимо от нейната възраст и интереси. Но тъй като на българския пазар вече имаше такива платформи, то нямаше смисъл да преповтаряме това, което други вече са направили. Ето защо след не много дълго умуване, решихме да съсредоточим усилията си към една по-специфична, но ключова за обществото и бъдещето ни група, а именно  – децата. Съвременният свят е изключително пъстър, динамичен и пълен с възможности и  в него технологиите заемат все повече място. А децата са тези, които сякаш не само най-лесно възприемат дигитализацията на всичко около нас, но и имат нужда от нея. Част от сегашните подрастващи са едни от последните представители на поколението Z, а друга – първите на поколението Алфа. И една от общите им характеристики е, че за тях технологиите и интернет са основните атоми, изграждащи ежедневието им. Ето защо посоката, в която поехме, решавайки да се съсредоточим върху децата и техните потребности, ни се стори изключително подходяща Voicelip да се превърне в онзи мост между миналото и настоящето, който да им дава един по-модерен и по-интерактивен достъп до литературата и въобще училището.

Що се отнася до хората, които, както обичам да казвам, създават магията на Voicelip, то макар и не много голям, ние сме млад екип, в който има програмисти, уеб дизайнери, маркетинг специалисти и актьори, обединени около идеята да създадем нещо смислено, полезно и, разбира се, вдъхновяващо.

Кои бяха първите заглавия, които записахте за Voicelip? Как ги подбрахте? Партнирате ли си с други сходни платформи, или озвучавате всичко сами?

След като взехме решение приложението да е насочено към децата, решихме да ги разделим на две групи – най-малките сред тях и по-големите, които вече са в училище. За първите започнахме да подбираме приказки, които самите ние помним от нашето детство, а за вторите – задължителната учебна литература.

Самото записване беше доста забавен и не особено кратък период, тъй като работихме с няколко актьори едновременно и общо взето постоянно си разменяхме мейли и линкове с обработени и необработени записи, текстове и напътствия кое как ще се получи. Но крайният резултат си заслужава всяко усилие. И в това продължавам да се убеждавам ден след ден.

Освен училищния материал по литература, подбирате ли и други заглавия, подходящи за младежите?

Да, съвсем скоро предстои да качим още няколко произведения, за които самата аз вече нямам търпение да чуя в готовия им вариант. Интересното е, че около работата по Voicelip се убедих, че за литературата няма възраст, а приказките не са само за децата. Ето защо заглавията, които предстои да качим в библиотеката ни, са такива, които съм убедена, че ще се харесат както на по-малките ни слушатели, така и на техните по-големи братя и сестри, а защо не и на родителите им.

Смятате ли в бъдеще да качвате цели романи на платформата си? Ще ни споделите ли кои са приоритетните заглавия в списъка ви?

На този въпрос няма как да не се досетя за прословутите думи на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“. Да, искаме в бъдеще да продължим да обогатяваме и разнообразяваме съдържанието в библиотеката, в това число и с цели романи и както споменах, вече имаме подбрани заглавия. Важното, което трябва да се каже тук, е това, че искаме да предприемем един по-различен от подобните на нашата платформи подход, за който обаче сега не мога да ви издам много, но определено се задават изключително интересни заглавия и автори.

Как мислите, кое грабва по-лесно детския интерес – физическата книга с илюстрации и хубав шрифт или аудиокнигата, която дава възможност за слушане навсякъде?

Определено и двете имат своите плюсове. Лично за мен физическата книга винаги е била свещен предмет. Аз съм от онези хора, които не прегъват страниците, не пишат върху редовете и обожават мириса на хартията. Но както казах и в началото – сегашните деца са други, изключително технологични поколения и това, наред с интерактивността на записите, определено носят бонус точки в полза на аудиокнигите. Въпреки това ми прави впечатление и че много от подрастващите все пак предпочитат физическите носители, както и че много родители ги избират, за да четат от тях на децата си. И как няма – повечето детски книжки са направени превъзходно, с чудни, стимулиращи въображението илюстрации – нещо, което целят и, смея да кажа, постигат с лекота и нашите невероятно талантливи  дизайнери.

Четат ли децата в България – какво показва статистиката ви?

В интерес на истината, да, четат. Свикнали сме да чуваме как децата са изцяло погълнати от технологиите, как не знаят да общуват помежду си и как младите поколения не четат нищо. Но това не е така. По образование съм антрополог и както заради това, така и заради чисто житейския ми опит, твърдо заставам против генерализирането. Това, че много хора правят или не правят едно нещо, не означава, че всички останали правят същото. Така е и с четенето при децата. Дали и колко четат е нещо много субективно. Аз под „четящо дете“ мога да разбирам дете, което чете по книга на седмица, вие – дете, което чете по книга на година. Всичко зависи от гледната точка. Важното е обаче, че и в двата случая все пак четенето е налице. Друг е въпросът дали за четива може да броим единствено книгите или и други формати. Дали ще са статии или пък например форуми – според мен отново всичко е много индивидуално. Да речем един човек, в случая например тийнейджър, се интересува от технологии, съвсем нормално е това дете да търси информация в интернет – в различни форуми, платформи и групи дори. Вече тук минаваме малко встрани и достигаме до въпроса дали видео и аудио форматите по един или друг начин могат да бъдат съпоставени с четенето. И според мен могат, тъй като това са различни начини, по които боравим с информацията, но самата информация остава непокътната. Какво искам да кажа – че независимо дали четем „Червената шапчица“, слушаме я на запис или гледаме анимирано видео, в което приказката бива разказвана, единственото различно е формата. Съдържанието остава същото.

След малко по-дългото лирическо отклонение отново се връщам на въпроса за четенето и за това, че въпреки широкоразпространеното мнение, днешните деца четат. И тук, може би, идва момента да кажа, че Voicelip е платформа, която не е създадена и няма за цел да измести физическите книги. Просто да даде една по-модерна и интерактивна алтернатива на децата.

Разкажете ни малко и за новия си проект – подкаста на Voicelip, чийто водещ ще бъде ученик! Към какво ще е насочен подкастът? Сигурно вече сте получили кандидатури за водещ. Какви са най-важните качества, които търсите у своя бъдещ колега?

Voicelip подкастът е последният ни по-мащабен проект, който нямаме търпение да видим в действие. Идеята се роди преди няколко месеца и целта ни е да дадем сцена за изява на тийнейджърите. Факт е, че онлайн пространството предлага изключително много опции за изразяване на мнения – всеки човек има нужда от съвсем малко технически познания, за да създаде свой YouTube канал, да стартира блог или да направи подкаст. Но нашата идея е Voicelip да се превърне в място, където децата да могат да намират повече информация и въобще гледни точки за всичко, което ги вълнува. И да могат да изразят и своето мнение. Това обаче е една по-дългосрочна цел, а като всяко нещо, за да стигнем до там, накъдето сме се запътили, трябва да направим първата крачка. И първата крачка в нашия случай е именно този подкаст. Искаме чрез него да опипаме почвата и да разберем от какво точно имат нужда подрастващите, кои са темите, които са им интересни, и кои са проблемите, за чието разрешаване бихме могли да сме от полза. Често, говорейки за подкаста, с колегите го назоваваме като „първия сезон“ и това е така, защото ако всичко се случи така, както очакваме и проектът се приеме добре от децата, със сигурност след записването на тези 6-7 епизода ще има още. Ето защо за момента темите, на които сме се спрели, са по-общи и биха били интересни на голяма част от учениците. Като част от тях са по-неангажиращи и забавни (например – забавни истории от междучасието), част са свързани с нови знания, науката и технологиите, а част от тях имат за цел да стимулират децата да погледнат на училището като на нещото, което е основополагащо за бъдещето им (какво следва след училище, кои са професиите на бъдещето и пр.).

Що се отнася до качествата, които трябва да притежава детето, което ще се превърне в първия Voicelip водещ, то най-важното, което дори не е качество, но е ключово, е желанието. Ще ни се детето, което стане част от екипа, наистина да иска да създаде тези няколко епизода и да не се страхува да споделя своите идеи. Освен това със сигурност ще търсим дете, което е любопитно и любознателно, креативно е и, разбира се, не на последно място – не се притеснява да говори пред микрофон. А най-хубавото е, че вече имаме няколко кандидати и че част от тях определено имат качествата, които търсим.

Voicelip има уникалната възможност да промени нагласите на младите към училищното обучение и към книгите. Как си представяте обучението на бъдещето и къде стоят платформи като вашата в него?

За добро или лошо технологиите навлизат все повече в нашия живот и ние с радост приемаме предизвикателството да ги пренесем и в ученическото ежедневие. Както споменах, Voicelip съществува не с цел да измести физическите книги, а просто да им бъде алтернатива. Да направи подготовката за часовете в училище по-приятна и забавна. Като цяло да направи училището по-забавно. Наскоро разговарях с един преподавател по БЕЛ именно върху проблема, че много деца не харесват училището или поне част от изучаваните предмети. И че в основата на това нехаресване стои начинът, по който информацията им бива поднасяна. Ето защо силно вярвам, че Voicelip и всички останали подобни платформи биха променили тези нагласи и биха направили ученето по-приятно занимание. Дали обаче това ще бъде така, или не – бъдещето ще го покаже.

А през това време ние ще продължаваме да правим всичко по силите ни, за да достигаме до колкото се може повече деца и да разпалваме у тях любовта към необятните литературни светове.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаДизайн мислене. Значение, стъпки в развитието му и приложение в образованието на дигиталната ера31.12.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование