Образование

7 страхотни образователни YouTube канала за деца от 3 до 90

27.07.2018

Като част от Големите 3 днес редом с Facebook и Google, YouTube заема значителна част от ежедневието ни и е любимо място в онлайн пространството на младите потребители. Освен милиони влогъри обаче, които печелят фенове със забавни видеа или просто заснемане на ежедневието си, YouTube приютява и невероятни образователни канали.

След като ерата на кабелната телевизия, която отвори нов свят с National Geographic, Animal planet и други, отмина, възможността да разширим хоризонтите си е на един клик разстояние. Ако все още нямате любим образователен YouTube канал или търсите нещо, което да гледате у дома, ние сме ви подготвили 7 от най-добрите образователни YouTube канала, с които да започнете.

Въпреки че са на английски всички те могат да бъдат гледани със субтитри, а освен това и да подобрявате езиковите си умения гледайки ги.

1. The School of Life

The School of Life е международна организация, която насърчава развитието на емоционалната интелигентност както чрез своя YouTube канал, така и чрез истински училища в 10 страни по света.

Видеата са красиво анимирани с продължителност под 10 минути, което ги прави невероятно увлекателни. Темите, които засягат, включват психология, философия и култура от нашето ежедневието, като се стремят да отговарят на въпроси, на които нито училището, нито университета обръщат внимание. Коя работа е смислена? Как да приемаме критика? Как да открием спокойствието? Как избираме своя партньор в живота? Колко здрави сме емоционално? са само част от въпросите, на които можете да откриете отговори в „Училището на живота“.

Хуманитарните науки са страст на създаделите на канала, особено философия, литература и изкуство, и винаги се обръщат към тях в търсене на полезни и провокиращи ума идеи. Нови видеа можете да гледате два пъти в седмицата – всеки вторник и четвъртък в 14 часа.

 2. minutephysics

Създаден от Хенри Райх, minutephysics увлича по физиката, така както нищо друго досега. Кратките, но проницателни рисувани видеоклипове обясняват различни научни теории като Котката на Шрьодингер или Хигс Бозона. Видео каналът събира на едно място над 4 милиона любители на науката, които се радват на ново видео всяка седмица.

Каналът отразява по забавен и модерен начин стари и нови физични проблеми – и всичко това в рамките на минута (или малко повече)!

3. Crash Course

Crash Course е един от най-гледаните образователни канали с близо 8 милиона последователи. Каналът дава достъп до хиляди образователни видеа, обхващащи както теми като социология, така и компютърни науки, филмова история и дори митология!

Този YouTube канал е разделен на отделни плейлисти по физика, философия, икономика, политика, астрономия, анатомия и физиология, история, биология, литература, екология, химия и психология. Забързаното темпо и удивителния хумор на видеата ще ви накарат да се влюбите в тях.

4. Ted-Ed

Характеризиращ се с невероятния си анимационен стил и остроумни теми, TED-Ed дълго време е смятан за най-добрия образователен канал. В основата на идеята му е колаборацията между талантлив аниматор и известен учен, които заедно правят достъпни за всеки удивителни теми.

Всичко от идеи за по-лесно учене до възможности за професионално развитие, философски размисли за живота и въпроси, чиито отговори никой не знае, прави TED-Ed нещо, за което си заслужава да си изгубите времето в интернет.

5. It’s Okay To Be Smart

Д-р Джо Хъдсън, определящ себе си като “любопитна група от атоми в любопитна вселена “ е тук, за да ни разкаже как работи всичко. Прави го чрез своя образователен канал, изследвайки едни от най-интересните и ексцентрични въпроси на научния свят.

От физиката и астрономията, до биологията и неврологията, нищо не е ограничено в това странно изследване на всички науки, в което да се потопите. Креативният и забавен дизайн на видеата заедно с изследването на нови научни идеи, показва, че да бъдеш умен не е просто ОК, а наистина вълнуващо.

6. Kurzgesagt – In a Nutshell

Уникалните анимации на Kurzgesagt не могат да бъдат сбъркани, ако поне веднъж изгледате едно тяхно видео! Всичко от дизайн до музика и хумор във видеата е създадено специално за тях, което наистина отличава канала.

Самите създатели определят себе си като образователен канал, който обяснява всичко с позитивен нихилизъм и който иска да покаже, че науката е красива. Защото тя наистина е. Ново видео можете да откриете всеки месец.

7. BBC Learning English

BBC Learning English е чудесна възможност да помогнете на своите деца или ученици да усвоят английския език. Ново видео се появява в канала всеки ден, а освен това често подготвят и допълнителни видеа. Нови думи, граматика, произношение и дори разговорен английски на актуални теми – всичко това е част от BBC Learning English и може да бъде открито в YouTube.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър ПанайотовАмбициозният план на ЕС за дигиталното образование03.06.2021

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование