Десет забавни и трагични инцидента от снимачната площадка

11.07.2017

И в киното, и в живота инцидентите са неизбежни. От всевъзможни охлузвания и припадъци, през отравяния и множество счупени крайници, до мозъчни увреждания и дори смърт – инцидентите на снимачната площадка са премного и все разнообразни.

Сред първенците по най-много претърпени наранявания по време на снимки са Холи Бери и Джаки Чан. Най-много трагични случаи в киното пък са се случвали при снимане с хеликоптер или при каскади със самолети. Друг интересен факт – в зората на киното снимачната площадка е била много по-безопасна отколкото сега.

Представям ви десет инцидента от снимачната площадка. Някои от тях, след първоначалния шок, са любопитни и дори забавни, а други представляват големи трагедии с мащабни последици.

„Зоната на здрача: Филмът“ (1983)

През 1982 година на снимачната площадка на филма в катастрофа с хеликоптер загиват трима души – актьорът Вик Мороу и децата актьори Мик Дин Ли и Рене Шин-Йи Чен. Други шестима са ранени.

Век Мороу като Бил Конър

Трябвало е да бъде заснета сцена, в която героят на Мароу – Бил Конър, пренася двете виетнамски деца през река, докато е преследван от американски войници в хеликоптер. Трагедията се случва, когато пилотът на хеликоптера губи контрол върху него и перките му обезглавяват и нарязват Мороу и Ли. Третата жертва – Чен, е смазана от падналата машина.

След индицента последвали дълги процеси, но никой реално не получил присъда за смъртта на тримата актьори.

„Спартак“ (1960)

Не мога да кажа, че съм изненадана от счупената челюст на актьор във филм, чийто режисьор е Стенли Кубрик. Може би всички сме чували за онази временна слепота на Малкълм Макдауъл след емблематичната сцена от „Портокал с часовников механизъм“.

Чарлз МакГроу като Марсилъс

На снимачната площадка на „Спартак“ челюстта на актьора Чарлз МакГроу е счупена от Кърк Дъглас. Героят на Дъглас – Спартак, удря главата на Марсилъс, в чиято роля е МакГроу, в голям метален съд с гореща супа и счупва челюстта му. Сцената всъщност била импровизирана. Въпреки болката от счупването, Макгроу завършил сцената и тя била включена във филма.

„Мечът на Типу Султан“ (1990-1991)

Биографичният сериал за владетеля на Майсор е окичен с черна титла. При неговото заснемане са се случили най-много смъртни случаи в цялата история на киното и телевизията – загинали са общо 62-ма души.

Санджей Кан като Типу Султан

В началото на 1990 година пожар избухва в студиото, където се снима сериалът. За главни причинители са посочени неизправните пожарогасители и неспазените правила за пожарна безопасност. Огънят се разпространил бързо, температурата се повишила до 120°C и 62-ма души загинали. Множество други били ранени. Сред тях бил и режисьорът на продукцията – Санджей Хан, който претърпял 72 операции в рамките на 13 месеца, за да се възстанови.

„Титаник“ (1997)

Не само, че определено имаше достатъчно място за Лео на онази злополучна дъска, на която героинята на Кейт Уинслет се беше излегнала лежерно, но и самата актриса пострадала по време на заснемането на точно тази сцена. Уинслет отказала да носи неопренов костюм под роклята си и се разболяла от пневмония.

Джак и Роуз

По време на заснемането на филма се случил още един голям инцидент – над 80 души се отровили с храната си. Неизвестни извършители сложили във вечерята на екипа на „Титаник“ необичайната „подправка“ фенциклидин или т.нар. „ангелски прах“, който предизвиква халюцинации, световъртеж, гадене и агресивност. Актьорът Бил Пакстън чувствал ефекта на веществото две седмици след приемането му заради бавното му изчистване от човешкия организъм.

„Гарванът“ (1994)

Ех, Брандън Лий. Става ми безкрайно тъжно, като си помисля за ролите, които можеше да изиграе, ако не беше прострелян смъртоносно само осем дни преди снимките на „Гарванът“ да приключат. Брус Лий умира на 32 години. Синът му Брандън дори по-млад от него – една на 28.

Брандън Лий като Гарвана

На 31 март 1993 година на снимачната площадка на филма героят на Лий – Гарвана (или Ерик Дрейвън в точно тази сцена) трябва да бъде прострелян от героя на Майкъл Мейси. Това трябвало да се случи с халосен патрон, който съдържа барут, но не и куршум или сачма. Брандън Лий обаче е прострелян в корема със съвсем функциониращ куршум. След шестчасова операция актьорът умира на операционната маса в болница в Уилмингтън, а смъртта му е обявена за инцидент.

„Блейд“ (1998)

На снимачната площадка на екшън ужаса „Блейд“ актьорът Донал Лоуг наранил челюстта си. Това се случва при заснемането на сцена в болница, където изгореното вампирско тяло на героя на Лоуг се пробужда и започва да атакува хората около себе си. Когато захапва врата на Н‘буш Райт, Лоуг размества челюстта си. В миналото му тя веднъж вече била чупена.

Донал Лоуг като Куин във въпросната сцена

Куриозното в този случай е, че когато той бил откаран в болница, лекарите веднага го настанили в отделението по изгаряния. Това се случило заради грима, който Лоуг продължавал да носи.

„Пратеникът“ (2002)

„Связной“, както е оригиналното му заглавие, е руски филм. Реализацията на продукцията започва през юли 2002 година. На 20 септември, на снимачната площадка на филма в Кармадонското ждрело, срутване в ледника Колка причинява свлачищна реакция, която затрупва целия екип на филма под тонове маса от камък и лед.

Сергей Бодров-младши

В последвалата спасителна операция са идентифицирани 19 души, а други 120 остават безследно изчезнали. Сред загиналите е и Сергей Бодров-младши, който е режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля в този филм, чиито снимки така и никога не завършват.

„Не умирай днес“ (2002)

Вече споменахме Холи Бери, която е сред актрисите, които попадат в различни инциденти на снимачната площадка особено често. „Не умирай днес“ е последният филм на Пиърс Броснан като Джейм Бонд. Вместо той да се оттегли от ролята на 007 с някое наранено коляно обаче, Бери е онази, която се разхожда до болницата.

Холи Бери като Джинкс Джонсън

По време на снимките на филма къс от димна граната попада в окото на актрисата. Налага ѝ се да се подложи на трийсетминутна операция, за да бъде премахната миниатюрната отломка. В друг инцидент, по време на заснемане на романтична сцена между героинята ѝ Джинкс Джонсън и Джеймс Бонд (Броснан), актрисата се задавя със смокиня. Тя за малко не се задушава, спасява я само бързата намеса на актьора. Ех, кое момиче не иска да бъде спасено от агент 007…

Филмовата трилогия „Хобит“ (2012-2014)

Виждали сме разните сладки животинчета, които припкат навсякъде из трилогия „Неочаквано пътешествие“, „Пущинакът на Смог“ и „Битката на петте армия“. Според организацията за защита на правата на животните ПЕТА (People for the Ethical Treatment of Animals) точно 27 от тези сладки животинчета са загинали в инциденти на снимачната площадка на „Хобит“.

Мартин Фрийман като Билбо Бегинс, който язди пони

ПЕТА твърди, че няколко кози и овце са загинали след падане в огромна дупка в помещението, където били държани по време на снимките. Организацията казва още, че един кон е бил оставен в безсъзнание на земята в продължение на три часа, друг е умрял след падане, а трети е наранил един от крайниците си и мускулите по него пагобно в инцидент с телена ограда. Според ПЕТА, няколко кокошки са били разкъсани от кучета, а други – стъпкани от по-големи животни.

Питър Джаксън – режисьор, сценарист и продуцент на трилогията, отрича тези обвинения. Warner Bros. подкрепят Джаксън и твърдят, че обвиненията са фалшиви.

„Завръщането на Поли“ (2004)

Завършваме с няколкото системни инцидента на Бен Стилър с общ характер. Този характер в случая е очарователен. Инцидентите се случили на снимачната площадка на романтичната комедия „Завръщането на Поли“.

Бен Стилър като Рубен Фефер, който държи пор

Актьорът бил ухапан няколко пъти от порчето, което във филма е полусляпо и носи името Родолфо. Един от тези пъти порът ухапал Стилър по брадичката и се наложила спешна ваксинация против бяс.


Едва ли някой някога е мислил правенето на филми за лесно начинание. Дори и да се е случвало – тези десет инцидента са доказателството, че не е. А те са по-малката опасност във филмовия бизнес. Голямата идва заедно с критици като тези,  които дадоха на „Крал Артур: Легенда за меча“ 16% в Развалените домати.

Автор: Илияна Маринкова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваАктьорски разговори: 5 безплатни за гледане формата, които ни отвеждат по-близо до любимите лица28.04.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино