Топ 5 роли на Леонардо ДиКаприо

11.02.2015

„Титаник” потъна и един синеок младеж със захаросана физиономия се удави сред отломките. На негово място се издигна един от най-големите актьорски таланти на нашето време и една от най-известните филмови звезди на планетата. Може да сте го обичали винаги, може да го мразите и досега, може да Ви е дразнел и впоследствие да Ви е спечелил, какъвто беше случая при моя милост, но е много трудно да останете без мнение за Леонардо ДиКаприо.

Богатата му кариера започва още в детството му и продължава да се развива с бесни темпове и до днес. Растящата му филмография предлага множество чудесни превъплъщения, за много от които актьорът е бил номиниран – и само толкова! – за „Оскар”. Работата му с Джеймс Камерън, Стивън Спилбърг, Куентин Тарантино, Кристофър Нолан и най-вече Мартин Скорсезе е предизвикала много похвали и е разширила общността на феновете му доста отвъд женския пол и възрастовия диапазон между 12 и 20 години. А това са 5-те най-силни превъплъщения в кариерата на ДиКаприо по моята скромна преценка. Да започваме!

Вижте още: Топ 5 роли на Крисчън Бейл

5. ‘The Departed’/„От другата страна“ (2006) – Корейският трилър ‘Infernal Affairs’ е вдъхновил режисьора Мартин Скорсезе да направи ‘The Departed’, а ‘The Departed’ вдъхновил създаването на нашумелия нашенски сериал „Под прикритие“. Средното звено от тази творческа верига – „От другата страна“ на Скорсезе – е получило най-голямо критическо признание от всички и със сигурност се запечатва в историята на седмото изкуство като шедьовър в жанра си. За това постижение заслуга имат маестро Скорсезе, отличеният с „Оскар” сценарист Уилям Монахан и суперзвездният актьорски състав, оглавяван от Мат Деймън и Леонардо ДиКаприо.
the_departedГлавните персонажи във филма, изиграни от двамата гореспоменати актьори, са диаметрално противопоставени в същността си и в ролите, които им се налага да играят. ДиКаприо е Били Костиган, потомък на престъпна фамилия, твърдо решен да стане ченге, но поставен под прикритие в организацията на гангстера Франк Костело заради семейното си минало. Драматичното минало на Костиган и семейството му от престъпници, конфликтът между личността му и ролята, която трябва да изиграе под прикритие, взаимоотношенията му с мафиотите и полицаите около него, и връзката му с единствената жена, с която животът го свързва, са повече материал, отколкото който и да е актьор може да поиска от главна роля в голям холивудски филм. Заобиколен от огромни имена като Мат Деймън, Мартин Шийн и титана Джак Никълсън, ДиКаприо успява да задържи зрителското внимание върху себе си и да изобрази един наистина противоречив главен герой в безкрайно пъстрия престъпен свят на Бостън, обрисуван от Скорсезе. Истински мъжката съвременна роля разбива докрай сладникавия имидж от ранната младост на ДиКаприо и показва на света големия му творчески растеж.

4. ‘Django Unchained’/„Джанго без окови“ (2012) – Подходящо е, че този филм следва в класацията, тъй като точно заговорихме за разбиване на имидж и на творчески граници. Ролята на извратения робовладелец Калвин Кенди представлява огромна крачка напред в кариерата на ДиКаприо, тъй като е първо влизане под кожата на злодей за актьора. С чаровна усмивка (макар и с жълти зъби), красив старовремски костюм и изискани обноски, ДиКаприо демонстрира безпроблемно звездната харизма, която е определила хорската представа за него и хода на кариерата му, но под отвратително отблъскващ ъгъл.
django_leonardoГлуповат, разглезен, избухлив и убеден в расистките си виждания до мозъка на костите си, Кенди е персонаж, в когото трудно може да се намерят привлекателни черти. Подобен материал бе напълно непознат за ДиКаприо до момента, но оставете на Куентин Тарантино задачата да постави в такова амплоа една от най-обичаните филмови звезди на планетата! В чест на ДиКаприо трябва да се отбележи, че той се справя съвършено с ролята и тя задължително трябва да присъства в една такава класация, макар и критиците да оцениха по-високо усилията на Кристоф Валц, за които той спечели и втория си „Оскар” за поддържаща мъжка роля. А някои хора не могат да се уредят и с един…

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Алексия ПетроваТоп 5 роли на Хелена Бонъм Картър10.07.2016

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование