„Апартаментът“ и голямата надежда за малкия човек

11.12.2017
Снимка: Симон Варсано

Вдъхновението за поредната премиера този сезон на Малък градски театър „Зад канала“ идва от големия екран. „Апартаментът“ от 1960-та сменя адреса си с такъв на бул. „Мадрид“ под режисурата на Бойко Илиев. Със сценарий като този на Били Уайлдър спектакълът стъпва върху силна основа и я доразвива приятно за сетивата на театралните зрители.

Снимка: Симон Варсано

Сюжетът разказва за Си Си Бакстър – чиновник в застрахователна фирма с десетки хиляди други като него. Това, което го отличава от останалите, е неговият апартамент. Притиснат от началниците си, служителят редовно отдава мястото, но без наем. Там по-висшестоящите намират скривалище, за да прекарат време с любовниците си. Когато обаче се намесят собствените чувства на Бакстър, играта започва да се променя.

Снимка: Симон Варсано

Няколкото основни места на действие са обединени за спектакъла в практична сценография. Въртящата се постройка съчетава удобно асансьора на бизнес сградата и бара с офиса и апартамента на главния герой. От това единствено страда жилището, което остава с малко пространство, като моментите в него се разиграват на фона на само една от стените му. С движението на постройката във финалната сцена обаче се постига красив ефект на въртяща се камера. Междувременно при смяната на сцените с джаз мелодии си припомняме, че се намираме в отминало десетилетие, което си личи и от избора на костюми.

Снимка: Симон Варсано

Шеговитото присъствие на Си Си Бакстър и невинното излъчване на Фран Кюбелик намират ново очарование в лицето на енергичния и уверен Владимир Зомбори и обраната, но въздействаща Каталин Старейшинска. В играта им се открива по нещо от маниерите на Джак Лемън и Шърли Маклейн, но без това да е натрапчиво. Актьорите са в компанията на още четирима свои колеги, като режисьорските решения сливат образите на някои герои и дообогатяват други.

Снимка: Симон Варсано

Така д-р Драйфус, от дружелюбен става кисел, но и по-колоритен, изигран от Иван Петрушинов. Изкусителната „Мерилин“, но в по-шумен и балкански вариант, е мултиплицирана и се появява на мястото на още две героини от оригинала. Ярка в ролята е Таня Пашанкова, а добре подбрани са също Даниел Цочев и Емил Котев, които без проблем се сливат с образите на съответно чаровния влиятелен лъжец и остарелия женкар.

Снимка: Симон Варсано

Спектакълът преминава стегнато и като не пропуска важни моменти, сценичната версия се лишава само от такива, чиято липса няма да навреди. Пред сериозността на някои моменти е предпочетен хуморът, което е печеливш ход, ако се съди по реакцията на публиката. В други случаи изразните средства на театъра имат по-голям емоционален ефект от тези на киното, което си проличава при финалната сцена.

Снимка: Симон Варсано

Спектакълът на МГТ „Зад канала“ остава верен на вечния сюжет за малкия човек с твърде добро сърце, което се обръща срещу самия него. В пиесата откриваме правдоподобни образи, актуални във всяка една епоха. Затова е лесно да повярваме в техните съдби и дилемите, с които се сблъскват, опитвайки се да запазят човешкото в себе си. „Апартаментът“ се занимава със социалното, но без да критикува, а отнасяйки се с разбиране към главните си герои. Конфликтът им в избора на това, което е най-добро за тях, остроумните диалози и тъгата, присъстваща във всеки от образите, кара произведението на намери сигурен път към всяко зрителско сърце. Тъжно-смешната история ни печели с трансформацията на своите обикновени персонажи, които доказват, че дори на пръв поглед по-силни от тях, обстоятелствата могат да бъдат преборени.

Снимка: Симон Варсано

„Апартаментът“ на сцена се оказва не по-малко вълнуващ от това да бъде гледан на екран. Със семпла и изчистена визия представлението улавя същността на историята и кореспондира с ежедневието на главния герой. На сцената „Апартаментът“ въздейства предимно с игра и точни актьорски попадения, която е от най-голямо значение предвид сценария и неговите герои. Студът навън и действието, поставено около Коледа и Нова година, прави спектакъла идеален избор именно по това време от годината – за да се стоплите с трогателна история и отнесете със себе си надежда в навечерието на новите 365 дни.

Следващите дати на „Апартаментът“ в Малък градски театър „Зад канала“ са 15, 28 декември и 12, 19, 27 януари.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Делиян Маринов„Зимата на нашето недоволство” в Малък градски театър „Зад канала“04.04.2018

Още от Под Моста

Кино "Искра" Велико Търново
Калоян ГуглевНа кино в малкия градКино