Кино

Apple TV Plus срещу всички

26.05.2019

Отправям поглед към света на технологиите, защото начинът, по който консумираме изкуство и културно съдържание се променя изключително динамично. Самият факт, че големите технологични гиганти се съревновават в почти всеки тип услуга, която цели да предоставя филми, музика, книги е красноречив.

В края на Март Apple, в типичния си помпозен и гръмък стил, анонсираха появата на дългоочаквания техен проект – Apple TV Plus. Фокусът на платформата ще бъде по-скоро насочен към създаване на голям и разнообразен брой шоута, които по-скоро конкурират телевизията, отколкото Netflix. Имената, които ще застанат зад тях са Дженифър Анистън, Рийз Уидърспун, Стив Карел, Джейсън Момоа, както и големи творци като Стивън Спилбърг, Джей Джей Абрамс и Опра Уинфри. Колко ще струва? Това е все още мистерия.

Плановете за авторско съдържание на Apple TV+ бяха частично ясни в последните месеци. Един от основните проекти е The Morning Show, водено от Дженифър Анистър и Уидърспун, за което Джейми Ерлихт и Зак Ван Амбург напускат Sony TV и се посвещават на развитието на концепцията на сериала.

CREDIT: COURTESY OF APPLE

Тим Кук обяви, че приложението ще бъде достъпно на всички телефони, не само на iPhone, което е частична абдикация от обичайната политика на Apple за система от затворен тип.

Другото, което стана ясно е, че Apple TV+ ще бъде абонаментна услуга, без реклами и ще дебютира през есента. Не се каза нищо за цената, което ще бъде ключова точка в конкуренцията с Netflix, Hulu, HBO Now и Amazon Prime. Въпреки късното си влизане в този конкурентен сегмент, Apple вероятно ще опита да наблегне на повече авторско съдържание и звездни имена, знаейки, че трудно ще може да достигне дълбочината и многообразието на съдържанието, което останалите платформи притежават и развиват.

Освен „The Morning Show“, проектите, които се очакват са футуристична драма с Джейсън Момоа (за радост на всички дами); възраждане на антологията от 1985г. на Стивън Спилбърг „Amazing Stories„; „Малката Америка“ – сериал за истинските истории на имигрантите в САЩ. Кратък клип показа модернизирането на биографичния сериал за Емили Дикинсън – „Dickinson„. Планират се също научно-фантастичен сериал за космоса и „Magic Hour“ с Бруклин Принс.

AP / TONY AVELAR

Опра Уинфри бе за десерт, защото тя е сред големите имена, които ще се включат. Предстоят два нейни проекта – документални серии и предаване, посветено на нейния книжен клуб.

Въпреки малкото ясни неща около проекта, Apple си дават сметка, че влизат в един що годе разпределен пазар и трябва да се отличат с нещо. Това изглежда е работата с популярните имена, защото акцентът именно натам води. HBO Now започна да се фокусира върху създаването на максимално много съдържание, за да се догонва с Netflix, което остави „качествената телевизия“ на малко по-заден план.

Истината е, че нито един от преките конкуренти не стартира като компания, която създава авторско съдържание. Netflix, преди да стане абонаментна услуга с широка видео колекция, е място, от което можеш да си наемеш DVD. HBO е добре позната абонаментна услуга за филми и сериали (част, от които са продуцирали успешно). Amazon Prime е какво ли не – гигантска пакетна услуга, която предоставяме безплатна доставка и една камара допълнителни бонуси. Въпросът, който всеки си задава е – ще стигнат ли няколко големи холивудски звезди да оправдаят разходите, които предстоят за Apple?

CREDIT: COURTESY OF APPLE

Ако трябва да дам мнение – според мен това няма как да е печеливш проект в този си вид, но истината е, че според мен никой не очаква да бъде такъв. Apple TV+ ще превърне технологичният гигант в медийна компания, отвъд iTunes – нещо, което покойният Стив Джобс загатва като план през 2011г. в разговорите с Уолтър Айзаксън в своята биография. Успее ли Apple да стъпи като основен медиен играч, то това ще доведе до много повече власт и възможности пред останалите им проекти.

Вълнувам се и от последващите действия на компании като Universal (собственост на Comcast), Warner, Columbia (собственост на Sony) и Disney (които скоро анонсират Desney+). Те все още разглеждат стрийминга като допълнение към основния им бизнес. Apple, Amazon и Netflix предлагат услуга, която е насочена към домошарите, на които им трябва само екран, интернет връзка и плащане на ниската месечна такса. Това е на път да се оформи като водещия начин, по който консумираме филми, сериали и телевизионни предавания и Тим Кук знае, че няма избор освен да насочи парите си в тази посока.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевМистерия, драма и мрак в “Dark“ на Нетфликс22.01.2018

Още от Под Моста

Деница ДимитроваПристрастяващата мистерия на „Отмяната“Кино