Кино

Пристрастяващата мистерия на „Отмяната“

11.11.2020

След като премиерата му беше пренасрочена от месец май за октомври, новият минисериал на HBO „Отмяната“ се нареди сред заглавията от 2020 г., за които трябваше да проявим търпение. За щастие обаче, чакането си е струвало, защото макар и само в шест епизода, той успява да поднесе елегантно заплетена загадка, която нямаме търпение да разрешим докрай.

Сценаристът и продуцент Дейвид Кели ни пренася в Ню Йорк, и по-точно – Горен Ийст Сайд, където семействата изглеждат също толкова щастливи, колкото и пълни са банковите им сметки. Но вместо иронично осмиване на тази прослойка в стил Уди Алън, историята поема мрачен обрат с едно жестоко и неочаквано престъпление.

Снимка: HBO

Високите очаквания към продукцията до голяма степен се дължат именно на Дейвид Кели, чийто предишен голям успех беше сериалът „Големите малки лъжи“. И тук още в началото става ясно, че завръзката е убийство, макар и ретроспекцията след него да не е толкова продължителна. В сюжета отново не липсват няколко жени, свързани от училището, което децата им посещават, а сред тях се откроява главната героиня Грейс Фрейзър.

Освен че е успешен психолог, съпруга и майка, тя изглежда спокойна и удовлетворена от живота си, за разлика от останалите в своето снобско обкръжение, иронизирани често от съпруга ѝ, детския онколог Джонатан. Скоро след поредното уважавано събитие, на което двойката присъства, животът на двойката и техния син Хенри се преобръща с главата надолу.

Снимка: HBO

Оттук нататък Грейс трябва да събере сили, за да продължи напред, знаейки, че животът ѝ досега не е бил изцяло такъв, какъвто е смятала. Ироничното в случая е, че тя очевидно е достатъчно проницателна на работното си място, но не и в своя личен живот. “You Should Have Known” (или „Трябвало е да знаеш“) се казва и книгата на Джийн Ханф Корелиц, на която е основан сериалът на HBO.

Сериозна част от обаянието на „Отмяната“ се дължи на най-известните имена в актьорския му списък. Макар и странен на пръв поглед, тандемът Никол Кидман-Хю Грант демонстрира добра химия, а въпреки звездния си статут, двамата ни карат да повярваме напълно в образите им, на които нищо човешко не е чуждо.

Снимка: HBO

Фината игра на Никол Кидман в главната роля ни прекарва през всяка емоция на героинята си с изражения и дори мълчание, които илюстрират чувствата на жена, изправена пред една плашеща и нова за нея реалност. Монтажите и изключително близките планове при някои сцени ни карат да усетим физически напрежението на Грейс. За майсторски създадената атмосфера заслуга има носителката на „Оскар“ Сузане Биер, която режисира всички епизоди на „Отмяната“.

Зрителите няма как да не изпитат симпатии и към героя на Хю Грант, особено сравнявайки Джонатан с повечето членове на обществото, представено още в първи епизод. Добряшкият му чар и скромност правят още по-несправедливи обстоятелствата, в които той се оказва по-нататък. За разлика от него, Едгар Рамирес („Американска криминална история“, “Gold”) в ролята на разследващия детектив Джо Мендоза отрано се нарежда сред по-малко симпатичните герои.

Снимка: HBO

Освен че можем да тълкуваме хладното му поведение като олицетворение на враждебната нова действителност на Грейс, постепенно разбираме, че зад отношението му се крие друг мотив. Сред загадките на „Отмяната“ е също младата майка на две деца Елена Алвес, убедително изиграна от Матилда де Анхелис. Дръзкото и запомнящо се присъствие на героинята застава в основата на сюжета, като се превръща почти в антипод на самата Грейс.

Между съвършено небрежната прическа, стилният гардероб и просълзените очи на г-жа Фрейзър обаче няма как да не се запитаме дали тя наистина е толкова уравновесена, колкото всички мислят, или прикрива нещо, в което само най-наблюдеталните биха се усъмнили. Миналото на Грейс дотук обаче не е засегнато, като оставим настрана бащината фигура в лицето на Доналд Съдърланд като справедливия и заможен Франклин Рейнхард.

Снимка: HBO

Зрителите са поставени в позицията на разследващи, но разполагат единствено със събитията от настоящето. Логично е да си помислим, че шапката на сериала най-вероятно показва червенокосата Грейс като малка и крие улики за главната героиня. Още по-личен елемент придава и решението Никол Кидман да изпълни кавъра на песента “Dream A Little Dream of Me”, която чуваме в началото на всеки епизод.

Макар отначало историята от „Отмяната“ да изглежда праволинейна, по-нататък откриваме още слоеве в нейните герои и начини, по които можем да разгледаме случващото се. За минисериал, който ни сервира по един епизод на седмица, той успява да поддържа напрежението с финалната сцена всеки път, достатъчно за да ни кара да мислим за него и героите му до следващата порция, както и да бъдем преследвани от неговото послание – човешката природа не е оправдание, когато нищо не може да бъде върнато назад.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна Маринкова"Отворени рани" - ужас от тишина и елегантна лудост18.07.2018

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE