Argatu’ – съвременна интерпретация на румънския фолклор

12.08.2018

Argatu’ ме спечели  още с първото слушане. Не разбирах нито дума от това, което се пее, и ако трябва да бъда честна – все още е така. Има обаче нещо завладяващо в музиката му, което ме кара да си го пускам отново и отново.

Много бързо се превърна в едно от най-превъртаните имена в плейлиста ми. Argatu’ се оказа приятен микс от любимите ми стилове – хип-хоп, дръм и бас, фолклор и трип-хоп. Може и да не е счупвал световните музикални класации, но определено с моите успя да се справи.

Той е от Румъния и е на 25 години. Argatu’ не е просто псевдоним, а фамилното му име. Избрал е него, защото не е намерил нищо друго, което да се връзва толкова добре с личността му. Роден е в град Фълтичени, окръг Сучава и създава музика от 17 години насам. На 8, се заиграва с музикални програми като Hip-Hop Ejay,  а малко по-късно каталозите със семпли и бийтове му омръзват и започва да прави свои собствени звуци с Fruity Loops. В момента е студент в Медицинския унверситет в град Яш, а създаването на музика му е по-скоро хоби.

Снимки: Фейсбук

През 2012 година пуска първия си албум Fara noroc in Romania“ ( „No Luck in Romania“) в Youtube. В него използва семпли от румънски песни, създадени през 1920-1930 година. Идеята на албума е да събуди връзката с миналото, като даде нови перспективи на румънския фолклор. И успява. Всяка песен от албума заслужава да бъде чута.

Музиката, която Argatu’ създава сякаш отваря врати към тайни светове, отвежда някъде дълбоко към корените и към нещо по-висше. „Haida“, „Vine mirele“, „Pleaca, fir-ai tu sa fii“ са едни от фаворитите ми в албума. С тях се понасям най-силно в  магията на музиката, която не просто трябва да се слуша, а да се усеща. Езикът е непонятен за мен, но точно в това откривам гениалността на песните му.

Благодарение на първия си албум румънската хип-хоп група Subcarpați го откриват и му предлагат да стане част от тяхното семейство. Subcarpați e създадена през 2010 година от Bean Mc, Vali Umbra, Power pe Vinil (DJ) & Andri. Идеята на групата е да създава музика със съвременно звучене, която преплита в себе си  хип-хопелектронни звуци фолклор„Culese din Cartier“ ( „Picked up from the Hood“) е техен проект, с който целят да укрепят връзката на хората с миналото, природата и традициите.  В началото се включват различни румънски артисти с една песен за албума.  Малко по-късно MC Bean ги насърчава да създадат свои самостоятелни „Culese din Cartier“. Така се раждат няколко албума от Cred Ca Sunt Extraterestru, Fantome и Argatu’.

Снимки: Фейсбук

През март 2013 година Argatu’ трябва да учи за зрелостните си изпити и тези за прием в университета. Той обаче започва работа върху втория си албум. Много от приятелите му го съветват да не се занимава с музика през това време. Той не ги чува, но все пак успява да изкара добри оценки на изпитите, приемат го в университет и завършва работа по „Culese Din Cartier prezinta ARGATU’ – Volumul II“. Този път вокалите са значително по-малко, но бийтовете му  говорят със същия завладяващ тон. Музиката му е разходка, която започва с фолклор и преминава през дръм и бас, глич, дъб, дъбстеп и дори ню уейв.

Кулминацията на цялата тази плетеница от музикални стилове идва с третия му албум –  „CulesedinCartier prezintă Argatu’ Volumul III“. , където прибавяме рок, breakbeat и dancehall.Песните съдържат както семпли от румънския фолклор, така и звуци записани в студио от кавал, флейта, гайда  и други инструменти. Обложката с маска, която обикновено използва вече е по-развита, по-жива. Такъв е и албумът. Всички песни носят изключителен заряд, който кара сърцето да бие по-силно и краката да помръдват леко в такт.

Какво е фолклорът за Argatu’ обаче? Той отговаря с една дума – НАС. Музиката му не може да се опише с думи, трябва да се чуе и усети.  Албумите са качени в Youtube, Soundcloud и на  https://subcarpati.com, от където може безплатно да ги свалите.


Автор: Десислава Витанска

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey Daze07.07.2020

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE