Изоставените криле на България

28.04.2016

Сред основните външни линии са до Москва, Берлин, Прага, Варшава, Париж, Лондон, Будапеща, Атина, Ларнака, Брюксел,Копенхаген, Цюрих, Мюнхен. Редовни полети до САЩ се осъществяват за кратък период след 1989 г., когато са наети самолети Боинг 767.
В състава на флота на БГА до 1990 г. се числят както машините, обслужващи обикновени пътници, така и специалните машини на Авиоотряд 28 /правителственото авиационно звено/, санитарната, товарната и селскостопанската авиация.

Sofia (4)

Днес от всички граждански летища на България работят едва 5 (София, Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица), като тези в Пловдив и Горна Оряховица главно обслужват товарни полети. Всички останали са изоставени и силно занемарени. Пистите им се използват за сушене на подправки или нелегални автомобилни състезания. От стотиците самолети използвани за полетите на „Балкан“ има оцелели единични бройки. Всички сладкарници самолети без тази в Силистра са нарязани за скраб. Останаха едва два ТУ-154, които са в окаяно състояние. Благодарение на много доброволчески труд от страна на любителите на авиацията в Музея на авиацията в Крумово се съхраняват няколко от славните самолите на Българската авиационна история. Открита музейна сбирка има и на летище Бургас, но състоянието на машините е окаяно. Единственият по запазен ТУ-134 е в Силистра до брега на река Дунав.

Sofia (2)

При наличието на готова инфраструктура и километри бетон летищата могат да бъдат дом на легални автомобилни състезания, авиошоута на леката авиация или куп други мероприятия изискващи големите площи, които те предлагат. Последните запазени самолети могат да бъдат реставрирани и превърнати в експонари, показващи славните времена на българската гражданска авиация. Уви, това са само мечти в сърцата на влюбените в авиацията.

[box style=“0″]

Кликни на която и да е снимка, за да отвориш галерията на цял екран

[/box]

Източник на информацията: Wikipedia и архивите на списание „Криле“
Автор: Пламен Стефанов
Материалът е осъществен благодарение на любезното партньорство с Изоставено в България/Abandoned in Bulgaria.

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Изоставено в БългарияТайнствената изоставена синагога на Варна (ГАЛЕРИЯ)19.02.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино