Тайнствената изоставена синагога на Варна (ГАЛЕРИЯ)

19.02.2017

В центъра на еврейския религиозен живот стои синагогата, мястото, където юдеите се събират на молитва. Синагогите са и място за обучение на децата в тайните на Юдаизмът, понякога в тях има библиотека, а често са и място за светско общуване.

Първата истинска синагога във Варна, на евреите сефаради, била построена едва след Освобождението – през 1890 г. По времето на строежа се е намирала на оживено място – между Балък пазар и Коларския площад. Малцина днес знаят къде се намират тези места и че в центъра на града, на метри от главните пешеходни зони, съществува такава сграда. Когато варненци видят тази невероятна сграда ахват от факта, че всеки разхождащ се преминава покрай нея, но не знае, че тя се крие там.

Построена е в мавритански стил, с отделни готически елементи. Фасадата е богато орнаментирана, контрастираща с околните постройки и извисяваща се над тях. Влизането в синагогата става различно за мъжете и жените. Мъжете влизат през централното предверие, което води до молитвения салон. Той е с квадратен план и с богата декоративна украса. Срещу входа, издигната с няколко стъпала, се намира ритуалната площадка, аналог на олтара в църквите. На пода има хубава мозайка, отгоре виси красив полилей. През страничния вход и стълбището се стига до балкона на синагогата, където традиционно е мястото за жените.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Калоян ГуглевБремето на Видинската синагога06.02.2017

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино