Изоставеното в България – изгубената вяра

12.03.2017

Всеки от нас е виждал изоставени църкви в малките китни запустели селца из България. Повечето от Вас са си задавали въпроса „Защо?“. Един човек също се е запитал този въпрос и си е отговорил.

Това е Мартин Петров. Той е издал, благодарение на много труд и помощ на хора, повярвали в него, пътеводителя „Изоставената вяра“. Чрез него той ни запознава с част от стотиците изоставени или занемарени църкви и манастири в България. Част от тях са отдавна забравени. До тях няма път, няма табели, не води нищо освен споменът на изчезващото население. Благодарение на вярата и ентусиазма си,  Мартин обикаля тези места, документира ги и събира труда си в пътеводителя, като предоставя спиращи дъха фотографии, пресъздаващи духа на тези величествени места. В книгата могат да бъдат открити и координатите на всяко едно посетено място с точно описание как всеки един от нас да достигне до него. Ето какво казва и самият Мартин за проекта си:

През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяващата контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстовете и кадрите ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалените погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под МостаОтново в цвят – архитектурни паметници на България28.05.2017

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE