Изоставеното в България – изгубената вяра

Всеки от нас е виждал изоставени църкви в малките китни запустели селца из България. Повечето от Вас са си задавали въпроса „Защо?“. Един човек също се е запитал този въпрос и си е отговорил.

Това е Мартин Петров. Той е издал, благодарение на много труд и помощ на хора, повярвали в него, пътеводителя „Изоставената вяра“. Чрез него той ни запознава с част от стотиците изоставени или занемарени църкви и манастири в България. Част от тях са отдавна забравени. До тях няма път, няма табели, не води нищо освен споменът на изчезващото население. Благодарение на вярата и ентусиазма си,  Мартин обикаля тези места, документира ги и събира труда си в пътеводителя, като предоставя спиращи дъха фотографии, пресъздаващи духа на тези величествени места. В книгата могат да бъдат открити и координатите на всяко едно посетено място с точно описание как всеки един от нас да достигне до него. Ето какво казва и самият Мартин за проекта си:

През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяващата контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстовете и кадрите ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалените погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно.

Сумата от продадените екземпляри на този тираж ще даря изцяло на няколко манастира в България, които се стопанисват от възрастни хора и до които не достигат средства за ремонт и поддръжка. Начинанието ми е доброволно и безвъзмездно.

Всеки, който има желание да помогне чрез закупуването на екземпляр от „Изгубената вяра“, може да го направи от страницата на проекта: http://martinpetrov555.blogspot.bg/ или да се свърже с Мартин Петров на телефон: 0877477127

 

Кликни на която и да е снимка, за да отвориш галерията на цял екран

Изоставено в България
Изоставеното в България е Facebook страница, която събира авторски фотоистории, свързани с миналото на страната ни. Страницата е партньор на "Под Моста" и предоставя на сайта непубликувани фоторазкази за изоставени обекти, села и сгради от цяла България.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to