Автоматоните, или как се срещат изкуството, часовниците и гениалността

15.04.2014

Идеята за тази статия се роди от филм за момче, което живее в жп гара в Париж и се грижи за часовниците там. Филмът се казва “Изобретението на Хюго” и е сред любимите ми поради ред причини, но важното в случая е, че дотогава не знаех какво е автоматон (англ. automaton). На български е редно да се преведе като “автомат”, но тъй като тук ще се разглеждат изобретения, подобни на това от гореспоменатия филм, ще използвам именно понятието “автоматон”. Ако сте гледали филма, вече се досещате за тематиката на следващите редове; ако не – оставете се да бъдете изненадани.

Впечатлението ми от филма бе достатъчно голямо, за да се поинтересувам повече за тези красиви произведения на изкуството и часовникарското майсторство. Резултатите сякаш съчетават в себе си гениалност, изпреварила времето си, и способност за смайване на публиката. Уверете се сами.

“Писателят” на семейство Jaquet-Droz

A1

Швейцарското семейство, традиционно занимаващо се с часовникарство, е създало множество автоматони, най-известният от които е “Писателят”.

Автоматонът прилича на кукла, с малката разлика, че може да пише. Всичките му 6000 ръчно изработени части са внимателно настроени така, че да може да напише писмо от около 40 думи, като при това да потапя писалката си в мастило и да следи буквите с очи. Трудно е за вярване, но това изобретение има нещо общо с модерните компютри – може да бъде “програмирано”, тоест текстът на писмото може да бъде сменян по желание. Звучи доста впечатляващо за 240-годишно устройство, нали?

Автоматонът на Maillardet

A2

Това е автоматонът, вдъхновил написването на “Изобретението на Хюго Кабре” (книгата, на която е базиран филмът). Тук отново е намесен швейцарец, но този път механик, Henri Maillardet, който създава автоматона около началото на 19-ти век. Устройството се отличава с изключителна “памет” – способно е да напише 3 поеми на 2 езика (френски и английски) и да рисува. За разлика от “Писателят”, всички движещи части на този автоматон са в кутия под него (а не в тялото му) и това дава възможност да се наблюдава самия механизъм.

Стрелец с лък на Tanaka Hisashige

A3

Автоматоните не са били създавани само в Европа и не с единствената цел да пишат и рисуват. Японецът Tanaka Hisashige изобретява първата си кукла-автоматон на 20-годишна възраст, слагайки началото на дълга традиция за кукли с разнообразни функции. Някои от тях са се използвали във фестивали и представления, други са били просто декорация за дома. Една от най-впечатляващите обаче, е куклата-стрелец, която автоматично взима стрела, обръща се, прицелва се в мишената и стреля – нещо невиждано до създаването й в началото на 19-ти век.

Монахът на Juanelo Turriano

a4

Монахът е един от най-ранните автоматони, известни днес, изработен е от часовникаря Juanelo Turriano около 1560 година по поръчка на император Чарлз V. Автоматонът представлява 40-сантиметрова фигура на мъж, облечен като монах, който може да се движи, да подава кръста в едната си ръка напред и да повтаря Mea culpa (от лат. Моята вина). Не, това никак не е стряскащо.

Сребърният лебед на John-Joseph Merlin

 

Макар че тук са подбрани само автоматони с човешка прилика, Сребърният лебед просто не може да бъде подминат. Това произведение на изкуството е създадено през 18-ти век от John-Joseph Merlin (колко подходящо, имайки предвид, че лебедът често се описва като магически). Представлението на лебеда се състои в улавяне на риба от поточето, в което той смият “плува”, а през това време един от часовниковите механизми задейства изпълнението на музика. Цялото действие продължава около 40 секунди, но кой не би отделил с удоволствие тези 40 секунди?

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър ПанайотовНепосилната лекота на влогърството07.08.2019

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от януари, които трябва да слушатеМузика