„Аз още броя дните“ с премиера в „Перото“

18.05.2016
200382_b
https://www.helikon.bg/

Утре вечер (19 май) от 19:30 ч. в Литературен клуб „Перото” ще се състои премиерата на един роман победител – „Аз още броя дните”.

Финалистът от писателското риалити по БНТ „Ръкописът” – Георги Бърдаров, получи договор с българското издателство “Ciela” за отпечатването на книгата, като беше избран сред общо седемдесет и двама участници.

Сюжетът засяга един от най-тежките периоди в историята на Балканите – етно-религиозната война в Сараево през 1993г. Кървавите събития се преплитат с дълбока, лична драма на двама влюбени, християнин и мюсюлманка. Давор и Айда са изправени пред предизвикателството да спасят любовта си във време на омраза. Нощта на тяхното бягство се оказва съдбоносна.

Двадесет години по-късно български университетски преподавател заминава за Сараево, за да се срещне с преводача на книгата си. Разговорът между тях стига до темата за войната и някои дълго пазени тайни.

„Живеем в едно много размирно време. Противопоставянето на религиозна основа е ежедневие и абсурдно. Затова написах тази книга. Накрая отидох на един мост, който е пряко свързан с моята история. Бях отишъл там да си напиша финала. Седнах на моста и се разплаках”, това са думите на автора след спечелването на финала в ефира на БНТ.

Доц. д-р Георги Бърдаров е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и ръководител на катедра Социално-икономическа география в Геолого-географския факултет. В писателската си дейност той печели читателите с разказа си „За петата ракия или колко е хубав животът” – най-четеният през 2013г.

„Ангажиран, ангажиращ, болезнено-емоционален и дълбоко човечен Георги Бърдаров! „Аз още броя дните” е урок по география на хуманността.”, гласи анотацията на Захари Карабашлиев – главен редактор на издателството и автор на романа „18% сиво”.

Текст – Диляна Теохарова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста„В градините с лалета сянката ми броди“ излиза на български12.07.2018

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от май, които трябва да слушатеМузика