българската музика през септември
Музика

Какво се случи в българската музика през септември?

14.10.2019

Септември ни поднесе нова порция хубости в българската музика, като в това число включваме два албума, няколко сингъла и напълно нови проекти.

Жлъч – Звяра:

Нечовешки, зверски албум. Жлъч отново реди рими и пее, а под гласа му чуваме 12 от най-добрите бийтмейкъри в страната. Един от най-умелите изпълнители на съвременната българска рап сцена се потапя дълбоко в мрачни теми с идеята повече да не е нужно да се връща на тях.

Макар да разказва за първичните човешки пориви, Матю Стоянов не пропуска да вкара изкусно в 13-те трака отново в действие и своята любима ирония.

Жлъч вече има много песни и албуми зад гърба си, но „Звяра“ може да бъде определен като неговото дебютно солово LP, тъй като почти всички отговорности по изготвянето падат върху неговите плещи.

Промото на албума в „Маймунарника“  също бе запомнящо се изживяване. Клубът бе препълнен, а публиката спря на едно място, само когато Матю започна да повдига от сцената сериозни житейски въпроси със ‘Зоопарк‘ и ‘Ако всеки ден‘. Скоковете спряха и всички просто се заслушаха в изливащите се думи.

Имах щастието да се срещна с Жлъч в дните преди въпросното събитие, за да разкаже повече за албума:

Вижте още: Разговор с Жлъч за „Звяра“ и безстрашния сблъсък с реалността

Парапланер/Гена – Орбита:

Преходът тук е колкото рязък, толкова и плавен. So Called Crew отново са замесени сериозно, но този път основно действащо лице е Гена.

Евгени Енчев влиза в ново амплоа, заменяйки рапа с далеч по-мелодичната музика на Парапланер. Макар и за двете страни ‘Орбита‘ да е вид бягство от комфортната зона, резултатът е стъпка в приятна посока за поп музиката в България.

Песните от албума са разнообразни, но същевременно в унисон с името ‘Орбита‘ са обединени от космически нюанс в звученето. В деветте парчета на два пъти се появяват и гост-изпълнители: Жлъч се включва за ‘200%’, а в края на ‘ЗСССПР*‘ чуваме Димитър Бакърджиев на саксофон.

Dorothy Takev – ‘Коя е тя’

Dorothy Takev извади своя втори сингъл на български в лицето на ‘Коя е тя‘. В интервю пред Радио София Дороти обаче поясни, че именно това е парчето, в което за пръв път е открила звученето си на роден език.

Вдъхновена стилово от Руши Виденлиев, тя се възползва перфектно от екзотичния бийт на Kay Be, а вокалната линия и инстурменталът преплитат фолклорни елементи и фламенко нюанси.

Песента излезе с официално видео, дело на Димитрис Георгиев. В него виждаме Дороти на изоставена гара, а хореографията за клипа също е нейно дело.

Tino – ‘Искам Още‘

Кирил Хаджиев – Тино издаде първата си авторска песен, след като привлече вниманието с участието си в „Гласът на България“ по БТВ.

С ‘Искам Още‘ Тино предприе голяма промяна спрямо звученето, с което ни бе познат от проекта си Soulmate #2. Промяна, която бе приета противоречиво от фен-базата му и освен обичайните позитивни реакции предизвика немалък брой негативни. Рокът отстъпи на заден план и присъствието му бе сведено до минимум, а във вокалните ефекти на няколко пъти се забелязват прилики с музикалния феномен Били Айлиш.

Макар че най-вероятно новият подход ще му осигури по-широка аудитория и по-мащабни концерти, смятам че като качество на музика и текст последният сингъл на Тино отстъпва значително на песните, които създаде в Soulmate #2. Предстои да видим накъде ще потегли кариерата му.

 ‘Искам Още‘ излезе с видео, режисьор на което е Жоро Пеев, а заслуга за реализирането му имат още Ваня Щерева и Мила Робърт.

Новите проекти

Този месец разнообразяваме малко рубриката музикално, благодарение на Drop Down Community.

Бе създаден нов камерен оркестър, като дебютът му дойде на „Музика в пещерата“ в пещера Леденика:

Дебют направи и Валентино Бабат със сингъла си ‘How It’s Done‘, част от предстоящия му албум ‘Pretty Lady’.

ТДК

Друга прекрасна новина за българската музика дойде от група ТДК. След първия им албум, който ги направи една от най-големите съвременни банди в страната и им донесе солидна фен-база, вече се готви нов.

Реализацията на „Успех“ стана факт, именно благодарение на верните привърженици на музикантите. Финансирането стана посредством кампания в Indiegogo, в която групата събра 3000 евро за броени часове, а впоследствие бе постигната и втората им цел, 4700 евро, която ще им помогне да заснемат допълнителен клип към албума.

За българската музика октомври започна на високи обороти и вече има няколко новости, но за тях ще си говорим в края на месеца.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Григовор: Във всеки един от нас има нещо ценно, без значение какъв си30.08.2018

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE