Български град признат за един от най-старите в света

05.07.2016

14361913641_f3e9552fef_kПловдив влезе в топ 10 на най-старите градове в света! Класацията на английския ‘The Telegraph’ поставя българския град на осмо място. Това постижение става още по-значимо, когато добавим факта, че той единствен от цяла Европа попада в десетката.

Първите следи от живот в Пловдив датират от 4000 г. пр. н. е., като първоначално той е тракийско селище.  За кратко е завладян от македонския цар Филип II, който му дава името Филипополис, но Одриското царство успява да възвърне самостоятелността си и той е освободен. След това градът е бил част от Римската империя, а през Средновековието става част от България.

Прочетете още: къде кибичат майните (когато са айляк)!

Лукиан, древногръцки писател-сатирик, казва за Пловдив: „От всички градове, този е най-голям и прекрасен. Красотата му се вижда отдалеч.“16867378979_7124290279_k

Градът все още пази много старинни сгради, които да напомнят за богатата му история. Римският античен театър, римският акведукт и старите турски бани са само част от тях.

Въпреки дълголетието си, Пловдив продължава да се развива на високи темпове. Днес той е етинически и религиозно толерантен, като можете да срещнете храмове на редица религии. Културният живот в него пък е един от най-добрите не само в България, но и в цяла Европа – неслучайно спечели приза за Европейска столица на културата за 2019 г.

В класацията му правят компания три града от Ливан, два от Сирия и по един от Турция, Ирак, Египет и Палестина. Разликата с десетата позиция е цяло хилядолетие. На първо място е поставен Йерихон, който съществува от внушителните 9000 г. пр. н. е.. Извън топ 10 остават места като Йерусалим и Атина.

Автор: Момчил Русев

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Георги Господинов представя „Всичките наши тела“ в София и Пловдив15.06.2018

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино