На лов за изгубено минало в „Преди да заспя“

16.10.2014

photo1Да създадеш филм или сериал по книга е трудна работа. И това няма нищо общо с адаптирането на текста към сценария, намирането на точните актьори за пресъздаването на персонажите или пренасянето, да речем, на 600 страници сюжет в рамките на 120 минути. Не, най-коварният елемент са феновете. За да си спестиш оглушителната им критика, трябва да балансираш изключително умело между запазването автентичността на обичания им свят и допълването му със собствени авторски елементи. Защото, нека си признаем – колкото и да обичаме дадена поредица, колкото и нетърпеливо да чакаме да се появи на големия екран, никога не искаме да го видим пресъздаден дословно. Ние вече знаем историята. Нека сега бъдем изненадани от визията.

Поне с тази задача новият филм на Роуан Джоф „Преди да заспя“ се е справил задоволително. Базирана на едноименния роман на английския писател С. Дж. Уотсън, лентата ни пренася плавно и уверено между мистерията и трилъра, а обратите надничат иззад всеки ъгъл.
photo4Гледали сме предостатъчно истории за амнезия. Така че какво би било различното в тази? Кристин Лукас (Никол Кидман) е достатъчно чаровна и умна, за да се наслаждава на интересен и вълнуващ живот… стига да можеше да си го спомни. След съмнителен инцидент дълготрайната ѝ памет е тежко увредена, превръщайки последните години от живота ѝ в празен бял лист. Сега тя се събужда всеки ден, без да си спомня нищо от предходния. Единствено благодарение на своя съпруг, Бен (Колин Фърт), успява отново и отново да събира разпилените късчета на своя живот. На него и на тайния видеодневник, който си води. Поне докато не разбира, че Бен може би крие повече, отколкото ѝ споделя.
photo2Нека ви предупредя още отсега. Не очаквайте задъхан екшън и трупане на напрежение, което да ви отведе до жадуваната кулминация. Филмът води бавно зрителите през историята. Миналото на Кристин се разбулва спомен по спомен, като е далеч по-вероятно да потърквате замислено брадичка, отколкото да седите настръхнали на ръба на стола си. Но това съвсем не значи, че има опасност филмът да ви доскучее. Сюжетът претърпява толкова изненадващи обрати и завои, че докато стигнете до развръзката, ще разполагате с коренно различна история от тази, с която сте започнали. Адмирации към автора по този аспект.

От актьорския състав, в който влизат още Марк Стронг, Ана-Мари Дъф и Адам Леви, най-силно изпъква играта на Колин Фърт. Залитащ непрекъснато между ролите на стабилна опора за жена си и миналото ѝ и мъж, преследван в не по-малка степен от демоните на разбитото си семейство, Фърт блестящо пресъздава вътрешната борба, гнева, любовта и състраданието, борещи се за надмощие в сърцето на героя му Бен. Кидман несъмнено му партнира на ниво, но на моменти остава в сянка поради сравнителната безличност на персонажа си в първата половина на филма.
IMG_0124.CR2Както споменахме и по-рано, сюжетът е по-скоро интересен за проследяване, отколкото вълнуващ за наблюдаване. Липсата на динамика може да отблъсне немалка част от аудиторията, но подхожда далеч повече на особения, мрачен тон на книгата. Постигнато е забележително пресъздаване на атмосферата, имайки предвид сравнително скромния бюджет на продукцията и реализирането ѝ отвъд пределите на Холивуд. Налице са обаче и моменти, на които историята се развива по-мудно от нужното.

Като цяло „Преди да заспя“ носи наслада главно чрез заплетеността на историята си. Филмът е зрял, мрачен и дори леко трогателен. Феновете на книгата (която преди броени дни се появи в своето трето издание по книжарниците) със сигурност ще му се насладят. Но ако предпочитате нещо по-наелектризиращо, „Закрилникът“ така или иначе е вече по кината.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров'The Girl on The Train'/„Момичето от влака“ - филмово ревю09.10.2016

Още от Под Моста

Йорданка ВеселиноваДуми за любов: 14 февруари или денят на Христо ФотевЛитература