Наистина „Не казвай сбогом” на Дейвид Финчър!

03.10.2014

Не! Не се сбогувайте с възможността да се докоснете отново до таланта на един от най-бележитите режисьори на своето поколение. Защото Дейвид Финчър е успял отново. Трябва да е невероятно трудно да си в обувките на този човек. Очакванията към всеки твой филм след такъв творчески път, включващ филми като „Седем”, „Боен клуб”, „Зодиак” и „Социалната мрежа”, сигурно са смазващи. Но Дейвид Финчър е Дейвид Финчър, защото ги оправдава.

Вижте още: Ревюто ни за романа „Не казвай сбогом“ на Джилиън Флин

Новият му филм „Не казвай сбогом” е адаптация на едноименния роман на Джилиън Флин, която е участвала активно в написването на сценария за лентата. Тъй като не съм запознат с литературното произведение, не мога да гарантирам за достоверността на филмовата адаптация. Мога само да гарантирам, че сам по себе си, това е един страхотен филм.
gone-girl-2
Лентата ни отвежда в тъмните кътчета на човешката психика, също като много от предишните филми на Финчър. Но вместо пътешествието да ни се стори изтъркано и вече видяно, то ни понася с толкова неустоим чар, неудържимо напрежение и зашеметяващ стил, че трудно можем да отлепим очи от екрана.

Сюжетът разказва за семейството на Никълъс и Ейми Дън, изиграни респективно от Бен Афлек и Розамунд Пайк, на които трудно могат да бъдат открити по-силни роли в целите филмографии. Животът на привидно перфектната двойка се разпада пред очите ни с изчезването на жената, но то е само катализатор за по-нататъшното действие във филма. Ще доверя на уважаемия читател, че тук някъде се чудех доста дълго време как точно да продължа текста и колко да издам от историята на лентата, но решавам да не кажа нищо повече. Сюжетът е пълен с обрати, шокиращи и невероятни. За това безспорно помага фактът, че режисурата на Финчър подготвя почвата за тези обрати с нагнетяване на напрежението до краен предел.
gone-girl-1Персонажите се развиват плавно и интригуващо, тъй като са поставени в извънредни ситуации и поведението им в тях говори красноречиво за личностите им. Сценарий с подобно качество е истинска златна мина за един добър актьор. И в главната роля Бен Афлек доказва своите способности, отдавна и многократно поставяни под въпрос.

Вижте още: ТОП 10 БЛОКБЪСТЪРИ за 2014 година

Неговият персонаж се оказва в центъра на същински медиен цирк, който постоянно преобръща хорското мнение за него в полярни крайности и превръща живота му в ад. А образът на Ник Дън, изигран от Афлек, далеч не е човек, за когото е трудно да се „изкопае малко кал”, ако мога да си послужа с журналистическото клише. Изпълнен с естествени човешки недостатъци, той е далеч от съвършения филмов герой, зад когото аудиторията да застане. Може би точно затова е толкова ценен и богат като персонаж. В ръцете на неспособен актьор без пълен жестомимичен и вокален контрол, ролята щеше да бъде най-слабата точка от филма. В ръцете на Афлек се превръща в огромен плюс.
gone-girl-12
Поставен в пълна изолация от медиите, Афлек е принуден да показва гняв, самота и тъга само в семейна обстановка, да бъде трагично неразбран и да поставя своеобразна маска пред лицето на обществото. Комиксовите фенове вече знаят накъде бия. Да, „Не казвай сбогом” е най-доброто доказателство, което можехме да получим тази година, че ако му бъде предоставен адекватен материал за работа, Бен Афлек може да бъде и ще бъде фантастичен Батман. Афлек е снимал филма на Дейвид Финчър, докато се е готвил за ролята на Черния рицар, и това си проличава най-вече в масивната му физика. Силното му представяне обаче не издава нищо друго, което да говори за слаба концентрация или пък отдаденост към текущата му роля.
BATMANПоддържащият състав също е голям коз за филма. Всички се представят на ниво – Нийл Патрик Харис, Кери Куун, Лиса Бейнс и Дейвид Кленън, Ким Дикенс в ролята на главната детективка, назначена по случая с изчезването на Ейми Дън. Сладкодумен и опитен, Тайлър Пери се превъплъщава в ролята на класен адвокат с видимо удоволствие. Но над всички остава Розамунд Пайк в ролята на самата Ейми Дън. Ако издам какви изключителни чувства съумява да внуши тя със страхотното си представяне, ще се наложи да издам важни сюжетни елементи. Ще кажа само, че ако във филмографията на Бен Афлек все пак фигурират и други силни роли, то за актрисата това е абсолютен връх в кариерата и то с внушителна преднина пред предходните ѝ роли.
gone-girl-11Въпреки добрите актьорски представяния, режисурата на Дейвид Финчър си остава най-големият плюс за филма. Именитият режисьор оправдава репутацията си на абсолютен перфекционист. Всеки кадър сам говори на зрителя. Обстановката е водещ фактор за създаване и постоянно надграждане на напрежението, като за създаването на тази обстановка е отговорен именно режисьорът. Музиката също е подбрана безпогрешно и е в идеален синхрон с картината.

В крайна сметка „Не казвай сбогом” не само продължава, но и засилва тенденцията филмовата есен на 2014 година да е много по-силна от отминалото бляскаво лято. За това са отговорни Дейвид Финчър и целият страхотен екип около него. Наистина не казвайте „Сбогом!” на възможността да видите на кино превъзходното им произведение, което със сигурност ще има тежест през наближаващия сезон на наградите.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров'The Accountant'/„Счетоводителят“ с Бен Афлек - spoiler-free ревю26.10.2016

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика