7 по-добри филми с актьори от „Отмъстителите“

29.05.2015

Филм с бюджет от 250 милиона долара и едновременно присъствие на 7-8 супергероя на екрана лесно може да те накара да забравиш, че под лъскавите костюми от метал и кожа има актьори, които си вършат работата в името на развлечението ти. Такъв е случая с огромния блокбъстър „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“. Но след като споделих предимно негативното си мнение за скучноватата лента на Джос Уидън, се чувствам длъжен сега да препоръчам и по един по-добър филм от него с всеки един от актьорите в главните роли. Да започваме!
avengers-age-ultronПреди да се превърне в Железния човек или Шерлок Холмс, Робърт Дауни Джуниър удря джакпота с ролята си във филма „Чаплин“, която, освен че му дарява няколко номинации и награда „БАФТА“, го маркира като сериозен актьор, който не е за подценяване. Макар че биографичният жанр не винаги може да удовлетвори идеалистичните представи на публиката, тук образът на Чарли Чаплин е представен достатъчно многопластово и сравнително обективно, като се акцентира върху безупречната игра на главния актьор, използват се комедийни похвати от 20-те години и се вмъкват реални кадри от стари ленти. Филмът си заслужава, защото показва духа на една друга епоха както през романтичния обектив на камерата, така и през тъжния поглед на един неспокоен дух, който просто иска да изрази себе си и да покаже истината.

Крис Хемсуърт печели всички женски сърца в ролята на Тор с впечатляващата си физика, перфектната прическа и покоряващия си басов глас. Но драматична главна роля, в която тези негови заложби са много по-добре употребени, е тази на пилота от Формула 1 Джеймс Хънт във филма на Рон Хауърд ‘Rush’ или „С пълна газ“ от 2013 година. В ролята на харизматичния Хънт Хемсуърт пръска чар, докато съперничеството му на пистата с Ники Лауда, изигран от талантливия германец Даниел Брюл, се ожесточава бързо и яростно. Враждата изисква много лични и професионални жертви и от двамата пилоти, което пък позволява на актьорите да покажат своя артистичен диапазон, което и правят успешно. Филмите за Тор и Отмъстителите показаха на света, че Крис Хемсуърт може да бъде звезда, но „С пълна газ“ показа още, че австралиецът може да бъде и добър актьор.

Марк Ръфалo със сигурност знае как да експериемнтира и да подбира интересни сюжети за извън-‘Marvel’-ските проекти, в които участва. Един такъв нестандартен филм се казва „The Kids Are All Right”, или „Децата са добре“. В него се разказва за едно неконвенционално семейство между две лесбийки, които имат момче и момиче, заченати по изкуствен начин. В къщата цари разбирателство, любов и добро възпитание до момента, в който децата не решават да се свържат със своя донор. Пол, който е героят на Марк Ръфало, е представен като чаровен бохем и антиконформист, водещ мечтания си живот без излишни отговорности. Срещата с биологичните му деца променя живота на всички, обърквайки отношенията в семейството и неговите собствени представи. Филмът е изпълнен с тънък хумор и сериозни теми за размисъл, заради които си заслужава гледането, а за ролята си Ръфало е отличен с номинация за „Оскар“.

Наградата тогава обаче взима моят кумир Крисчън Бейл за великолепното си превъплъщение в „Боецът“! Крис Еванс пък е обвързан със супергеройския жанр в киното още преди да сложи костюма на Капитан Америка, в който се подвизава днес. Вероятно най-качественият проект във филмографията на Еванс е именно вторият солов филм за добрия Капитан, но „Снежен снаряд“ или ‘Snowpiercer’ от 2014 година му е достойна конкуренция. Научнофантастичният филм на Бонг Джон-Ху разказва историята на постапокалиптичен свят, в който оцелелите останки от човечеството се возят на влак с вечен двигател, който обикаля по непрекъсната околосветска линия. Влакът представлява умален модел на модерното общество – най-отзад хората се хранят с протеинови блокчета и живеят в мизерия, докато по-напред аристократични баби плетат чорапи в оранжерии и млади наркомани гуляят в дискотеки. Разбира се, масата хора от задните вагони се опълчва на несправедливото статукво и стартира революция, която се повежда именно от героя на Крис Еванс. Лидер по неволя, фокусиран върху целта си и измъчван от миналото си, персонажът на Къртис дава на Еванс възможност да покаже актьорски умения от най-висок калибър. Но „Снежен снаряд“ е един страхотен филм, който си струва не само заради отличната му роля. Бих ви го препоръчал така или иначе.

Скарлет Йохансон изобщо не си поплюва, когато избира в кои филми да участва. Освен, че е безумно сексапилна, талантът й несъмнено прозира във всяка нейна роля и я представя в тотално различна светлина. Това я прави подходяща муза на режисьора Уди Алън, който я кани да участва в цели три негови филма. Вероятно най-запомнящият се от тях е „Вики Кристина Барселона“, в който става дума за две приятелки на почивка в Испания, забъркващи се в откачена любовна връзка с художника Хуан Антонио, изигран от Хавиер Бардем, като в цялата тази бъркотия е замесена и бившата му съпруга Мария Елена, представена от актрисата Пенелопе Круз. Скарлет влиза в ролята на Кристина, която е с авантюристичен дух и либерални възгледи, точно както ни се иска да си я представяме в реалния живот. Нейната разумна и сдържана приятелка Вики е излюстрирана от не по-малко талантливата Ребека Хол. Филмът, който е заснет на няколко места в слънчева Испания, е увлекателен и забавен, изпълнен с типичния за Уди Алън хумор, заплетени интиги и деструктивни отношения между психически нестабилни хора на изкуството.

Джереми Ренър може да играе най-незабележимия Отмъстител в ролята на Hawkeye или Ястребовото око, но спокойно може да претендира да е най-даровития актьор измежду колегите си във филма. „Градът“ е криминален трилър, дело на Бен Афлек от 2010 година, който донася на Ренър номинация за „Оскар“ за поддържаща мъжка роля. Изкусно режисиран с динамика и символика и наситен с много напрежение, филмът жъне масов успех сред аудиторията и сред критиците. Но най-много похвали получава именно Джереми Ренър в ролята на психопата Джим Къфлин. Напълно непредсказуем и откровено садистичен, той се явява злодея в палитрата от сиви персонажи, които не са добри или лоши, а просто преследват интересите си.

Самюъл Лирой Джаксън, по-известен на света като Samuel L. Motherfuckin’ Jackson, е един от най-продуктивните актьори, живяли някога. С появи в над 100 филма, колективните финансови приходи от всичките му проекти са най-високите в историята на киното. Всички сте запознати с успешните му колаборации с Куентин Тарантино, както и с ролята му на директор Ник Фюри във филмовата вселена на ‘Marvel’. Затова и ще ги прескоча, за да ви препоръчам един малко по-неконвенционален филм с негово участие. След огромния успех на „Шесто чувство“ М. Найт Шаямалан следва структурата на супергеройския филм, докато пише сценария за ‘Unbreakable’ или „Неуязвимият“.

Трите акта са добре познати. Супергероят – в ролята – Брус Уилис – осъзнава силите си, упражнява ги срещу обикновени злодеи и накрая се изправя срещу големия си враг, изигран от Самюел Джаксън. Историята, взаимоотношенията и т.нар. „свръхсили“ на персонажите обаче са твърде човешки, за да бъде причислен филма към супергеройския жанр, а и атмосферата е прекалено мрачна. Нетрадиционен, напрегнат и интригуващ, „Неуязвимият“ ни представя режисьора си, докато още беше оригинален и интересен, както и двете си звезди в топ актьорска форма. И да, знам, че Сам Джаксън има и по-добри роли от това, но всъщност… *вграден клип от ‘Pulp Fiction’*

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги ПетровОтмъстителите скучаят в "Ерата на Ултрон"22.04.2015

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE