Образование

Безплатно онлайн образование по време на карантина

24.04.2020

Дните ни изведнъж се преобърнаха от наложените мерки на изолация. Девизът „Оставам вкъщи“ доведе до преразглеждане на много от досегашните ни методи на работа. В България дигитализацията сякаш не беше осмислена напълно, но факторите задвижиха с пълна сила този процес. Така се случи и с образователната система и с всички обучения, които отказваха да използват активно онлайн пространството.

Днес повече от всякога имаме възможност да се образоваме без да напускаме домашния уют. Курсове, които до скоро се провеждаха само из лекционните зали, можем да гледаме от компютъра вкъщи. А платформите, които наблягат на дигиталното обучение от години, се надпреварват да пускат нови и нови безплатни уроци. Това улеснява както учители и ученици, така и тези от нас, които са се решили на професионална специализация.

Най-успешният сайт за безплатни видео уроци в България, Уча.се, предостави платформата си със свободен достъп през март. Сдружение за споделено учене ЕЛА пък поощрява учителите да се развиват чрез онлайн обучения. Независимо дали сте в образователната система или просто искате да се самоусъвършенствате, възползвайте се от следващите интерактивни български платформи.

Книговище

Книговище удължи безплатния достъп до края на учебната година. Сайтът включва много заглавия, подходящи за всяка възраст, и е идеален, ако се чудите какво да препоръчате на децата си или на по-малките братя и сестри. Освен задължителната литература, платформата предоставя анотации на много юношески романи и съвременни книги за деца. А към всяка книга е създаден тест, който да провери и допълни знанията на децата.

Въпреки че са насочени към училищната възраст, литературните тестове са интересни и забавни за всяка аудитория.

Пукльовците

Това е свежа платформа за образователни игри и покрай карантината всички можем да се възползваме безплатно. Пукльовците са измислени същества, на които им пука! Тяхната мисия е да превърнат нашите деца в истински „Пукльовци“ – хора, на които също им пука.“ – обяснява целите си екипът на проекта. Разработени са игри за най-малките (1-4 клас), както и за обогатяване на медийната грамотност на децата. Не са пропуснати и съвременните български автори, с чиито произведения се запознават подрастващите.

Envision Play (Енвижън)

Платформата за дистанционно обучение Envision Play беше пусната официално на  19-и март. Всички учители в страната могат да се възползват, като достъпът в системата е обявен за безплатен до 13-и април.

Envision Play помага на преподавателите да задават задачи и упражнения на учениците, а те на свой ред да ги решават от собствените си мобилни устройства. Резултатите от упражненията са достъпни за учителите директно чрез платформата, което оптимизира работата им многократно.

SoftUni

И нещо за порасналите деца – SoftUni пусна някои от най-популярните си курсове и семинари със свободен достъп. Ако се интересувате от програмиране, дигитален маркетинг или дизайн и визуализации, сега е моментът да се възползвате. Курсовете включват записи на лекциите, както и полезни ресурси за четене. А ако желаете сертификат, всеки над 16-годишна възраст може да се включи в актуалните подготвителни обучения и да получи удостоверение за професионална квалификация.

Учебен център Net It

Лицензираният учебен център предлага курсове в София, Варна и Пловдив, а вече и онлайн. От 17-и март десетки обучения са напълно безплатни. Можете да си изберете между основните направления – програмиране, маркетинг, дизайн, счетоводство и финанси. От фотография, рисуване, ландшафтен, моден и интериорен дизайн до създаване на игри и уеб сайтове – възможностите за квалификация в интересни области са безкрайни.

Приятно обучение в дигиталния свят и не забравяйте да споделите с нас вашите любими онлайн курсове!

За още образователни материали, дискусии и полезна информация, включете се в групата Образование 4.0: https://www.facebook.com/groups/382671339255280/

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваЦентър за творческо обучение, моделът 1:1 и гъвкавостта на облачната платформа31.03.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование