Музика

Били Айлиш: феноменът, който покори света на 17

26.11.2019

Били Айлиш не е първата тийнейджърка, която оглавява класациите, но със сигурност е явление 17-годишно момиче да има подобно влияние на толкова много нива. Двамата с брат ѝ Финиъс, който също ще заеме много важно място в тази статия, промениха разбиранията за това как се прави музика и размиха допълнително жанровите граници, докато самата тя се превърна в културен феномен.

Откъде всъщност започва всичко?

На 19 ноември 2015 г. едно все още 13-годишно момиче качва в SoundCloud песента си „Ocean Eyes”, за да може да я чуе учителят ѝ по танци. Лягайки си, то изобщо не подозира колко съдбоносно е било всъщност това действие и какъв ефект ще окаже върху живота ѝ. 24 часа по-късно парчето вече има над 1000 слушания, без каквото и да е промотиране.

Тук е време да представим и по-големия брат на Били, Финиъс, който има огромна заслуга за развоя на кариерата на Айлиш и тихо продължава да допринася, отговаряйки за половината продукция зад името, което сестра му изгради.

Финиъс не само е брилянтния ум зад по-голямата част от музиката на проекта, но и е основният виновник Били Айлиш да подпише първия си договор с мениджър, като

това събитие отваря пред нея широко вратите на индустрията.

През 2016 г. той има своя гаражна поп банда, покрай която вече е започнал да изгражда връзки. Опитвайки се да промотира нея, пише на мениджъра Дани Рукасин с молба да го свърже с продуцент. Покрай своята група изпраща и неща, които е записал с Били, включително появилата се няколко месеца по-рано в Soundcloud “Ocean Eyes”.

Вниманието на специалиста е привлечено и още на следващия ден той е на среща с цялото семейство, за да научи повече за тийнейджърката и нейните планове. Чул идеите в главата на Били, за Рукасин решението дали да я промотира става изключително лесно. Макар да е в много ранен етап от кариерата си, тя вече има ясна концепция точно как творчеството ѝ да бъде представено пред широката аудитория. Двамата с колегата му Брандън Гуудман са се натъкнали на диамант и са напълно наясно с това.

Flickr/Julio Enriquez

Последвалата история може да се открие навсякъде, затова няма да ви отегчавам в излишни подробности и ще обобщя набързо. През 2017 г. подписва с лейбъла Interscope Records, под шапката на който са още имена като Dr. Dre, Eminem, Кендрик Ламар, Imagine Dragons, The 1975 и много други. Същата година изважда първото си EP “Don’t Smile At Me”, а през 2019-а дойде време и за стъпката, която затвърди

мястото ѝ сред водещите изпълнители в световната музика.

На 29 март Били Айлиш изкара албума си “When Do We Fall Asleep, Where Do We Go?”. Цифрите, свързани с него, са повече от показателни. Седмица преди официалната му премиера беше поставен абсолютен рекорд по заявки в Apple Music – 800 000.

Оглавяването на класацията Billboard 200 не бе никакъв проблем с 307 хиляди продажби за първата седмица, а и 14-те песни влязоха директно в Hot 100 – нещо, което никой друг женски изпълнител не бе постигал преди това. Албумът оглави чартовете във Великобритания, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Норвегия, Швеция, Швейцария, Финландия, Холандия, Австрия и Белгия. Прилично постижение за 17-годишно момиче, което тепърва започва кариерата си.

Причината за успеха?

Да, Били има хубав глас, но далеч не е първата, нито последната, която може да се похвали с това. „Различно“ и „ново“ са двата етикета, които най-често вървят с творчеството на Айлиш.

С Финиъс преливат от идеи и нямат страх от експерименти. Музиката прескача от стил в стил и крие всякакви необичайни детайли, текстовете покриват актуални теми, които засягат младите, а визуализацията завършва по перфектен начин цялата картина. Немалка роля играе и революционния подход на двамата при записването на музиката, който тепърва ще преобразява цялата индустрия.

Израстват в къща в Лос Анджелис, в която непрестанно в употреба са три пиана. Още от рано са обградени с музика, а имат и финансовия комфорт да се развиват, купувайки апаратурата, от която се нуждаят.

Били Айлиш и брат ѝ Финиъс на концерт в Лос Анджелис. Flickr/Justin Higuchi

В резултат на това Финиъс превръща стаята си в домашно студио, в което се раждат всички песни на Били. Възможността да записват вкъщи им носи комфорт, който не мога да си позволят на друго място. Макар професионалното студио да има своите несъмнени плюсове, в него ти си „на гости“. Отиваш за определено време, ползват го и други хора, в коридора почти винаги има някого. У дома имаш цялата свобода на света, особено, ако си построил set up-а по начина, по който го е направил Финиъс:

„За мен основното изискване за домашното студио е да направиш така, че всичко да ти е на една ръка разстояние. Когато ти дойде дадени идея, да можеш да я реализираш максимално бързо,“ споделя той пред AWAL.

Резултатът? Оставени да творят в своя възможно най-натурален хабитат, двамата създават музика с много по-искрено и интимно звучене. Седнала на леглото на брат си, Били Айлиш ни разказва истории, а не записва песен. В по-горе споменатото интервю Финиъс стига до следното заключение:

„Това ни помага да правим музика, която показва възможно най-точно кои сме ние като хора, братя, деца на родителите си. Истински искрена е.“

А оставени да вилнеят при такива условия, те не спират да изпробват нови неща. Финиъс е истински гений, когато стане дума за добавяне на нетипични звуци към парчетата. Дали ще добави изстрел на гранатомет, за да направи припева по-въздействащ, или ще хване Били под ръка и двамата ще палят и изгасят свещи в банята в продължение на десетки минути (“watch”) – изненадите дебнат във всяка песен.

В интервю пред Billboard Били заявява, че „мрази идеята за жанрове“ и двамата с Финиъс стоят зад тези думи, правейки поставянето на песните в една графа невъзможно. В почти всяка песен има преходи между различен стил музика. Поп, електронна денс музика, трап, та дори джаз. Обхватът им е безграничен и успешно поемат, в която си посока искат, когато решат. Нямат проблеми с това за секунда да променят драстично настроението на парчето, преминавайки от меланхоличния куплет към припев, носещ далеч по-голям заряд. От песен до песен често също има огромна разлика – вземете например сантименталната, тягостна “I love you” и приповдигнатата, енергична „bad guy”.

За уменията на Айлиш като текстописец също можем да говорим много.

И тук разнообразието е налице. В някои песни чуваме ироничната Били, която усмива или отрича тенденции и модели на държание (“So you’re a tough guy/Like it really rough guy/Just can’t get enough guy/Chest always so puffed guy”), в други виждаме как засяга сериозни актуални теми, като промените в климата в „all the good girls go to hell”, а в трети просто споделя собствени терзания („I wish you were gay”).

Както вече споменахме, визуализацията затваря цикъла. Колкото и да са различни мелодиите, в повечето от тях присъства по нещо мрачно или почти демонично и този ефект се подсилва значително от артуърка и видеоклиповете, които са отговорност изцяло на Били Айлиш.

Извън музиката

Влиянието на Айлиш бързо излезе от рамките на музиката. Тийнейджърката вече има почти 43 милиона последователи в Instagram, а нейни спонсори са някои от най-големите брандове в света.

Макар сама да признава, че през повечето време говори безсмислици, понякога заема интересни позиции и една от тях е свързана с начина, по който се облича. В рекламния си клип за Calvin Klein разкрива, че нарочно носи широки дрехи, за да избегне непрестанните оценки, които хората вече са свикнали да дават. Няма как да коментират фигурата ѝ, тъй като тя е грижливо скрита:

Макар все още да няма навършени 18 години, Били Айлиш вече е икона за подрастващото поколение. Покрай нея цари еуфория, а кариерата ѝ тепърва започва. Имайки предвид таланта, с който тя и Финиъс разполагат, несъмнено ще следим с интерес накъде двамата ще поведат световната музика в следващите години. Всички слушат.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаАра Маликян на живо – магията на ексцентричния цигулар28.01.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова6 нови сериала, за които нямаме търпение през 2020Кино