Когато стане лично: поглед към най-големите съперничества в рапа

 MGK и Еминем привлякоха вниманието на слушателите, но съперничеството им все още е далеч от най-великите.


Точно преди месец, на 31 август, Eminem изкара изненадващия албум ‘Kamikaze’, в който в нападна редица рапъри и критици. Маршал Мадърс има дълга история на съперничества със свои колеги и е разрушил не една кариера. Именно затова никой не очакваше да се случи това, което последва – някой да отговори.

Само няколко дни по-късно Machine Gun Kelly (Ричърд Бейкър) шокира света с песента ‘Rap Devil’, която предизвика огромен отзвук. Попаденията на MGK бяха много. От неколкократното наблягане на напредналата възраст на Eminem и заниженото ниво в последните му албуми, до отбелязването на факта, че живее в разкош, но продължава да бъде ядосан на света. Нанесените удари бяха точни.

“Your last four albums is as bad as your selfie
Now tell me, what do you stand for? (what?)
I know you can’t stand yourself (no)
Tryin’ to be the old you so bad you Stan yourself (ha)
Let’s leave all the beefin’ to 50 (please)
Em, you’re pushin’ 50”

Предизвикателството бе достойно и всички зачакаха да видят как Мадърс ще отвърне. Минути след като ‘Rap Devil’ се появи на бял свят, той сподели видео в Instagram, на което играе Pac Man – Бейкър има татуировка на главния герой от играта на врата си и именно там щеше да се цели Eminem. Феновете полудяха, залетяха шеги тип “MGK=Marshall’s Gonna Kill me”, но нов дис така и не идваше… докато не минаха две седмици.

‘Killshot’ ни напомни защо Eminem е най-великият бял в индустрията и един от най-великите рапъри изобщо. На всеки ред от ‘Rap Devil’ беше отговорено, а в допълнение на това имаше още разрушителни лирики. Рекордът за най-гледано рап видео (и №3 независимо от жанра) в първите 24 часа след качването му падна. След първия ден посещенията бяха вече над 38 милиона.

“Your reply got the crowd yelling, “Woo!”
So before you die let’s see who can out-petty who
With your corny lines (“Slim, you’re old”)—ow, Kelly, ooh
But I’m 45 and I’m still outselling you
By 29, I had three albums that had blew…”

“…Luxury, oh, you broke, b*tch? Yeah, I had enough money in ’02
To burn it in front of you, ho
Younger me? No, you the wack me, it’s funny but so true
I’d rather be 80-year-old me than 20-year-old you
‘Til I’m hitting old age
Still can fill a whole page with a 10-year-old’s rage”

Още в началото Мадърс нарече MGK „Стан“ – име, което с годините се превърна в нарицателно на най-верните и луди фенове на Eminem. Поправи фактологичните грешки от ‘Rap Devil’, а сравнението на успехите в кариерите на двамата бе безпощадно.

Към днешна дата ‘Killshot’ за две седмици е събрал 129 милиона посещения и половина, докато ‘Rap Devil’ също може да се похвали с цели 124 милиона гледания. Двамата със сигурност развълнуваха слушателите, но въпреки това beef-ът им има да извърви още дълъг път, преди да стигне най-легендарните в рапа. Именно към тях ще обърнем поглед в следващите страници.

Продължава на следващата страница

Страници 1 2 3 4 5 6

Момчил Русев

е от Сливен, на 21 години и учи Журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Любимите му места са спокойните безлюдни плажове и препълнените клубове по време на концерт. Свободолюбив, обича да чете, да спортува и най-вече да слуша музиката. От години се рови из българският музикален ъндърграунд и опитва да популяризира качествените и интересни изпълнители, които намира там.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to