Борбата е безмилостно жестока: „Аскеер“ 2018

15.05.2018

„В театъра се попада веднъж и завинаги“ – Максим Аверин

изображение: LoveTheater.bg

Денят е 24-и май. Мястото – театър „Българска армия“.  За 28 -ми път Фондация „Академия Аскеер” ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон.

„Аскеер” са единствени по рода си, независими награди на театралната гилдия.  Всяка от тях е професионален, естетически избор на хора, правещи театър. 205 са творците удостоени със статуетката, дело на Георги Чапкънов – Чапа. Наградата за цялостен принос отново ще бъде присъдена на Васил Михайлов – въпреки че актьорът вече отказа да приеме аналогичен приз на наградите „Икар“.

Ето и тазгодишните номинации в едни от най-интересните категории:

Водеща мъжка роля

Деян Донков за ролята на Калигула в „Калигула” от Албер Камю, постановка Диана Добрева, Народен театър „Иван Вазов” и за ролята на Хари в „Палачи” от Мартин МакДона, постановка Стоян Радев, Театър „София”

Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в „Чамкория” по романа на Милен Русков, постановка Явор Гърдев, Театър 199 „Валентин Стойчев”

Юлиан Вергов за ролята на Сергей Василиевич Басов, адвокат в „NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”

Водеща женска роля

Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в „ NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”

Теодора Духовникова за ролята на Регина в „Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов”

Мария Стефанова за ролята на А в „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов”

Най-добро представление

„12-те гневни“ от Реджиналд Роуз, постановка Пламен Марков, Общински културен институт Театър „Възраждане“

„NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”

„Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, постановка Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов”

Пълния списък на всички номинирани можете да видите ТУК.

Интересен факт : Милен Миланов(председателят на фондация „А’ Аскеер“) споделя,  че на 24-и май всъщност се раздават  12 статуетки, но в офиса на фондацията винаги пристигат с една повече, защото поръчва по една за резерв и от други съображения. „Аскеерите“ всяка година са различни. Това са дължи на промени в калъпа, от който се отливат:

Всяка година „Аскеерите“ са различни. Дори бях направил една кръгла маса за живота на текста и казвах, че животът на текста е като тази скулптура, патината е различна. „Аскеер“ с „Аскеер“ еднакъв няма“.

 


 Автор: Цветелинка Цветанова
Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"„Аскеер“ 2018 - репортаж от епицентъра на културата26.05.2018

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Заедно в час“ - истории от „празните книги“Образование