Born To Be Wild – дяволската лудост на рока (част 1)

28.10.2013


Приятно ми е да се запознаем. Надявам се, че се сещаш за името ми. Аз те шокирам, карам кръвта ти да кипва, лудешки те раздвижвам. Побърквам те, контролирам те. Докарвам те до абсолютна, екстатична нирвана. Нали това искаше? Подпалвам сцената, чупя китарите, карам барабаните да избухват, а музикантите да издивяват скандално. Досети ли се? Знам, само рокендрол е, но ми харесва. А сега може ли малко симпатия за дявола?

Представям ти Джери Лий Люис – „Убиецът”. Запознах се с него през 50-те. Абсолютен дивак. Когато свиреше, излизаше извън себе си. Става, сяда, подскача, по ръцете му тече ток, който преминава в пианото, за да удари публиката. Всичко се наелектризира, Джери изритва жалката пейка някъде зад себе си, не може повече да сдържа енергията. Краката му полудяват и започват да танцуват, докато ръцете му диктуват законите на рока и Great Balls Of Fire. Да свири прав се оказва незадоволително, пъргаво скача върху пианото и продължава да блъска лудо по клавишите. Да живее рокендролът! Някъде през горещото лято на 1957 г. Джери гостува в «Шоуто на Стив Алън». Това беше първата му поява по телевизията и събра очите на зрителите с номерата си по време на Whole Lotta Shakin’ Goin’ On. 

Born To Be Wild – тъмната страна на рока (втора част)

Признавам,  имам сантименти към Джери. Той беше първият рок изпълнител, който потроши инструментите си на сцената и постави началото на тази луда, унищожителна мания. Славата му стигна дотам, че един ден чух, че подпалил пианото си, защото бил след Чък Бери в листа с изпълнители. „Никога не съм подпалвал пиано. Само блъснах няколко в реката. За нищо не ставаха.” Джери отрече, но много други твърдят, че го е направил. И аз дяволски се съмнявам да е изпуснал този шанс. Но през 1957 г. наистина успя да ни събере очите, когато се ожени за 13-годишната си братовчедка. Музиката му доста пострада от това, макар и за кратко. Не го пускаха по радиото, някои клубове не го приемаха, а други му заплащаха смешни пари. Е, все пак г-н Люис си е дивак – дори в личния живот. Седем брака и шест деца са отличен резултат за една легенда като „първия велик луд мъж на рокендрола”.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под МостаГръндж - или как всеки може да сформира група14.09.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование