Топ 10: Петъчен саундтрак

07.11.2014

Всяка петъчна вечер има своята история, а всяка история има своя саундтрак. Това е вечерта, когато бутилките се отварят, а демоните излитат, за да вилнеят сред дим от чаши, диво настроение и свобода от задръжки и задължения. Следващата сутрин не винаги е лека, но спомените остават като гвоздеи – дългосрочни, криви и болезнени. За целта сме Ви подготвили десет готини парчета, които да повдигнат петъчния Ви дух поне до ниво „любов към бармана”. Ако сте решили да започнете с Rebecca Black и умопомрачителната ѝ петъчна ода ‘Friday’, по-добре избегнете изтезанието и се насочете към нашия чаровен миш-маш от не толкова комерсиални шедьоври на музикалното изкуство. Thank God it’s Friday!

10. Rolling Stones – ‘Start Me Up’
Какъв по-добър начин да започнеш петъка от малко истински динозавърски рок? ‘Start Me Up’ може да е излязла през 1981 г., но още знае как да раздвижи кръвта. Същият ефект може да постигне и ‘Rip This Joint’…

9. Scissor Sisters – ‘I Don’t Feel Like Dancing’
Продължаваме танцувално и със следващите две парчета. Скандалните „сестри” взимат името си от „еднополова женска сексуална дейност” и очаквано стават популярни сред нюйоркското гей общество. Името го оставяме на въображението ви, а песента ‘I Don’t Feel Like Dancing’ – на танцувалните ви умения.

8. Arctic Monkeys – ‘I Bet You Look Good On The Dance Floor’
‘Friday, Friday, partying, partying, fun, fun, fun!’ пее гениално всеобщата любимка Rebecca Black, а Arctic Monkeys мръсно ѝ отговарят с похотливото си ‘Dirty dance floors and dreams of naughtiness!’. Няма какво повече да добавим – Алекс Търнър и компания знаят как да се забавляват.

7. Oasis – ‘Cigarettes & Alcohol’
Петък вечер в две думи. Ноел и Лиъм Галахар се изстрелват на върха с неповторимия си бритпоп в началото на 90-те, а впоследствие стават известни и с лудите си купони, арогантния си и сприхав нрав и братските скандали, стигали до бой на сцената. За една рок звезда не е нужно да е петък, за да съчетае до безпаметност алкохол с цигари, но за нас, простосмъртните, положението е друго.

6. Rock’n’Roll Soldiers – ‘Funny Little Feeling’
Американските рокаджии от Rock’n’Roll Soldiers са прекрасно попълнение към саундтрака Ви, имайки предвид, че MTV определи звученето им като „гаден, мръсен пънк, идеален за пиене, бой и татуиране”. А това „смешно малко чувство” е перфектно за едно петъчно-рок-бунтарско изживяване.

5. The Naked & Famous – ‘Young Blood’
‘We’re only young and naive still.’ Независимо дали сте още млади и идеалистично наивни, петък вечер си остава денят, символ на свободата, движението, енергията – на младостта като състояние на духа, а не като тежка и ненужна цифра върху лист хартия.

4. Chase & Status – ‘No Problem’
Ако силната музика е проблем за съседите, то не трябва да е проблем за Вас. Нека и те се научат да слушат качествени песни. Problem?

3. The Subways – ‘We Don’t Need Money To Have A Good Time’
В случая заглавието говори достатъчно и всеки коментар е излишен. Дами и господа, песента на студента!

2. The Strokes – ‘Last Night’
Стигаме до песента, възхваляваща всички размазани, среднощни подвизи, които бушуват из пулсиращия сутрешен мозък, разкайващ се горчиво за последната чаша уиски. „Снощи” се превръща в категория на догадките, мистериите и на най-дивите и незабравими изживявания, към които въпреки всичко се насочваме и следващия петък.

1. The Cure – ‘Friday I’m In Love’
Всяка една статистика ще потвърди, че петък е най-любимият ден от седмицата сред населението на Земята. The Cure, разбира се, ще потвърдят това и ще изпеят специално за вас ‘Friday I’m In Love’, за да излекуват делничната депресираща скука и да превърнат всеки петък оттук насетне в седмичен празник.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевСвободата като музика - Woodstock‘6901.11.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование