Образование

Боян Симеонов от RockSchool за „Виждам чрез музика“

15.10.2021

Срещаме се с Боян Симеонов, който е управител на музикалната школа RockSchool и който работи усилено по това да развие музикалното обучение и програма за незрящи „Виждам чрез музика“.

Намираме се в самия край на програмата „Виждам чрез музика“. Какво се случи през последната близо година?

Съвсем щрихирано ще спомена няколкото ключови неща, които реализирахме:

  • Създадохме уебсайт на инициативата
  • Приехме 10 нови стипендианта в програмата
  • Всеки от тях премина през 48 часа обучение и над 80 часа индивидуални репетиции
  • С всеки от тях записахме видео в нашето студио – с някои изпълнение на песен, с други – интервю.
  • Създадохме кратък документален филм със записаните интервюта.
  • Качихме в нашия сайт първия наръчник за преподаване на музика за незрящи ученици.

Да започнем от стъпка 1. Защо се занимавате с всичко това?

Вярваме, че музиката не трябва да е тема табу за незрящите. Има страхотни възможни за тях – не само професионални, но и най-вече личностни. Преди да започнем „Виждам чрез музика“ имахме незряща ученичка, която не спираше да прогресира – и музикално, и социално. Затова сме на мнение, че сме длъжни да дадем тази програма като възможност за незрящата общност в България.

Това е второ издание на инициативата. Какви са изводите след него?

Безспорният извод е, че това е необходим проект. И искаме да го реализираме всяка година. Наясно сме, че не всеки незрящ ученик ще стане музикант или че всички незрящи са страхотни в ученето на музика – това е мит. Но не е това и целта на RockSchool. Ние искаме да изграждаме личности чрез музиката и да развиваме естетика и усет за стойностното и хубавото в света. На мнение съм, че за едно незрящо дете или младеж това е изключително важно. Затова и искам да благодаря на Национален фонд Култура, защото прегърнаха нашата инициатива и ни помогнаха да я реализираме.

Спомена и за наръчник?

Да, започнахме да правим напълно безплатен за достъп наръчник за преподаване на музика. Той няма претенции да е академичен или научен труд. Искам просто да споделим опита на нашите преподаватели чрез него. Преди 2 години ние имахме много въпроси и трудно намирахме информация. С този труд искаме да покажем, че не се притесняваме да споделяме наученото и сме отворени към всеки, който обгърне каузата, зад която застанахме.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаVoicelip – аудиокниги за българските ученици02.03.2022

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование