Образование

Боян Симеонов от RockSchool за „Виждам чрез музика“

15.10.2021

Срещаме се с Боян Симеонов, който е управител на музикалната школа RockSchool и който работи усилено по това да развие музикалното обучение и програма за незрящи „Виждам чрез музика“.

Намираме се в самия край на програмата „Виждам чрез музика“. Какво се случи през последната близо година?

Съвсем щрихирано ще спомена няколкото ключови неща, които реализирахме:

  • Създадохме уебсайт на инициативата
  • Приехме 10 нови стипендианта в програмата
  • Всеки от тях премина през 48 часа обучение и над 80 часа индивидуални репетиции
  • С всеки от тях записахме видео в нашето студио – с някои изпълнение на песен, с други – интервю.
  • Създадохме кратък документален филм със записаните интервюта.
  • Качихме в нашия сайт първия наръчник за преподаване на музика за незрящи ученици.

Да започнем от стъпка 1. Защо се занимавате с всичко това?

Вярваме, че музиката не трябва да е тема табу за незрящите. Има страхотни възможни за тях – не само професионални, но и най-вече личностни. Преди да започнем „Виждам чрез музика“ имахме незряща ученичка, която не спираше да прогресира – и музикално, и социално. Затова сме на мнение, че сме длъжни да дадем тази програма като възможност за незрящата общност в България.

Това е второ издание на инициативата. Какви са изводите след него?

Безспорният извод е, че това е необходим проект. И искаме да го реализираме всяка година. Наясно сме, че не всеки незрящ ученик ще стане музикант или че всички незрящи са страхотни в ученето на музика – това е мит. Но не е това и целта на RockSchool. Ние искаме да изграждаме личности чрез музиката и да развиваме естетика и усет за стойностното и хубавото в света. На мнение съм, че за едно незрящо дете или младеж това е изключително важно. Затова и искам да благодаря на Национален фонд Култура, защото прегърнаха нашата инициатива и ни помогнаха да я реализираме.

Спомена и за наръчник?

Да, започнахме да правим напълно безплатен за достъп наръчник за преподаване на музика. Той няма претенции да е академичен или научен труд. Искам просто да споделим опита на нашите преподаватели чрез него. Преди 2 години ние имахме много въпроси и трудно намирахме информация. С този труд искаме да покажем, че не се притесняваме да споделяме наученото и сме отворени към всеки, който обгърне каузата, зад която застанахме.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален Акселератор06.04.2022

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE