Липсата на оригиналност убива „Чапи“

05.03.2015

Режисьорът Нийл Блумкамп успя да разтърси света през 2009 година с дръзкия „Сектор 9“ – научнофантастичен екшън трилър, в който извънземни персонажи се отбраняваха срещу човешката ксенофобия, садизъм и насилствена социална сегрегация. Няколко години по-късно „Елизиум“ представи по-глобално и политизирано послание срещу обществения елитаризъм и именно неговата сила и дързост компенсираха за небалансираното действие във филма и недоразвиването на някои персонажи. За съжаление, най-новият проект на Блумкамп „Чапи“ представлява още една стъпка надолу във филмографията на режисьора и този път положителните качества не са достатъчни, за да наклонят везните в правилната посока.
chappie-movie-podmostaСюжетът на филма разказва за създаването на първия робот с изкуствен интелект в историята на планетата. Именно той е кръстен Чапи, но не от създателя си, а от похитителите си. Целта им, разбира се, е да използват вездесъщия робот за престъпни цели. Обратното пък иска идеалистичният млад инженер, който го е построил. Спектърът от човешки персонажи се запълва от религиозен фанатик, който не вярва, че роботи трябва да функционират без постоянен човешки контрол и иска да унищожи Чапи. Ако щете ми вярвайте, но именно той, а не някой друг от героите, се играе от Хю Джакман.
1251623 - ChappieАвстралийската суперзвезда успява да овладее добре и дори видимо да се позабавлява с нетрадиционната роля, която му е поверена в случая. Добри думи могат и да се кажат за останалите членове на актьорския състав – Дев Пател (звездата от наградения с „Оскар“ филм на Дани Бойл „Беднякът милионер“) изиграва безпроблемно архетипния образ на неуморен млад изобретател с идеалистични нагласи. Поради неясни за мен причини режисьорът Блумкамп е поверил ролите на похитителите на Чапи на дуо южноафрикански рапъри – „Нинджа“ Джоунс и Йоланди Висър, които дори използват истинските си имена във филма. Хубавото е, че и двамата изиграват ролите си с автентичност и отдаденост, каквато мнозина професионални актьори вероятно нямаше да вложат. Лошото е, че персонажите им са доста стереотипни и предвидими – както в действията, така и в репликите си.
ninja-and-yoland-visser-podmostaСамият Чапи пък е озвучен от най-редовния сътрудник на Блумкамп – Шарлто Копли, който изигра главни роли и в предишните му два проекта. Историята на робота е затрогваща, но вече гледана милион пъти на екран. Във филма с уважение са вплетени препратки към много класики в научнофантастичния жанр – най-вече в периода на своеобразното възпитание и образование на Чапи, който няма никакви познания за нашия свят и съответно се държи и звучи като дете през 99% от филма. Проблемът не е в желанието на Блумкамп да изкаже важни послания, а в неспособността му да ги изкаже иновативно и интересно. А „Сектор 9“ преди 6 години впечатли именно с иновативността си…
dev-patel-in-chappie-podmostaЛично за мен идеализираният и изключително захаросан завършек на филма беше най-големият му минус. Ако издам що за приказно откритие прави Чапи в крайна сметка, то ще обезмисля не само визитата Ви до киносалона, но и гледането на филма посредством домашни средства, каквито и да са те. Затова няма да го сторя, но ще подчертая за последно, че по мое мнение „Чапи“ на Нийл Блумкамп не заслужава Вашето внимание с нещо повече от напълно традиционна история със също толкова клиширани персонажи и екшън сцени. Както се казва, гледайте на собствен риск.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна Маринкова"Вице" - киното като обвинителен акт29.01.2019

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика