Кино

На кого е нужен руският сериал „Чернобил“?

07.08.2019

Когато се появи информацията, че руската телевизия НТВ е недоволна от сериала „Чернобил“ на HBO и британската телевизия ‘Sky’, поради което ще прави своя версия, не бях изненадан. В Русия, където екраните преливат от новоизлюпени исторически филми и сериали, които трябва да повдигат патриотизма в хората, това е естествена реакция. Там, където историята в училище се преподава, за да има с какво да се гордеят хората, както впрочем е и у нас.

Независимо от историческия период и идеологиите всичко цели едно – да подчертае героизма на народа, независимо дали говорим за съветския или руския. Всичко това е странно и поражда противоречие. Интересно е как у народ като руския, който е познат с човещината си и положителните си емоции, постоянно се поддържа чувството за опасност и готовността за отбрана и себепожертвователен героизъм.

Именно героизмът е в основата на сериала „Чернобил“, който подготвя руската НТВ. Той може да бъде обаче само победоносен, убедителен, вдъхновяващ и повеждащ към подвизи. От друга страна в продукцията на HBO можем да открием цялостна палитра от чувства и емоции, които се борят в изграждането на човешкия образ на Валери Легасов, който в един момент е решителен, защото се осланя на науката, а в друг е разколебан, защото се страхува от непоклатимата партийна машина. В нея освен това се запознаваме и с емоциите и тревогите на жителите на Припят и на ликвидаторите.

Сериалът на HBO успява да ни убеди, че е заснет заради пряко засегнатите от аварията и тези, които са изпратени, за да се борят с последствията от нея. Парадоксално на преден план отново е изнесен героизма. Но тук говорим за колективния героизъм на съветския народ, който срещаме повече в съветската пропаганда, докато руската версия се стреми да издигне нов култ към личността, макар и към измислен герой.

Естествено в случая на западната версия героизмът е лишен от натрапчив патос и по-скоро е изпъстрен с човешки колебания и страхове. Също така в пропагандата никой не говори за цената на жертвата, която в сериала на HBO е ясно посочена. Освен високия рейтинг и одобрение в платформи като IMDb достатъчно е да посочим и независимите руснаци, ликвидатори и съвременници на ядрената авария, които са харесали и одобрили западната продукция.

Снимка: https://travellemming.com

Въпреки че не бях изненадан от решението за отговор на сериала на HBO, бях изумен от развитието на темата и вплитането на конспиративни теории в руската версия. Напразно се надявах на задълбочаване на детайлите. В продукцията на руската НТВ срещаме абсолютния героизъм на един човек – агент на КГБ, който се жертва за всички. Разбира се, в цялата картина е замесено и семейството му.

Това показва, че главният герой е мултифункционален и е способен да защити както целокупния съветски народ, така и най-близките си, изправяйки се пред безскрупулния агент на ЦРУ, който предизвиква аварията в Чернобилската атомна електрическа централа, и го побеждава, което е вън от всякакво съмнение. И така, деца, доброто победи! Този перпетуум мобиле, разбира се, е роден не от кого да е, а от съветската майка юнашка.

Това научихме от наскоро появилия се трейлър на руската продукция, който предизвика повече шеговити коментари, отколкото възторг. Впоследствие той беше бързо свален от мрежата, като обяснението за това е, че някой се опитва нелегално да разкрие кадри от все още незавършения продукт. Руската НТВ също така заплаши, че ще съди всеки, който си е позволил да разпространява трейлъра. Което ме кара да се чудя откога трейлърите от реклама се превърнаха в недобронамерено изтекли кадри от незавършен продукт?

Режисьорът Алексей Мурадов доразвива конспиративната теория за американска намеса в аварията, въпреки че руската наука отдавна е признала за конструктивния проблем на реакторите РБМК и операторските грешки, които са предизвикали аварията. Още повече се питам дали нямаше светът отдавна да знае за това, а СССР да дискредитира сериозно САЩ, ако това беше истина. Защото да предизвикаш авария от чернобилския мащаб в чужда страна е равносилно на тероризъм, за какъвто Ислямска държава може само да сънува.

Снимка: https://www.wcifly.com/

Това прави съществуването на този сериал доста особено и е тотална гавра с пострадалите от аварията, въпреки че именно продукцията на HBO беше обвинена в неуважение. Хората зад руската продукция очевидно смятат, че със сериала си ще разкажат за истинската история зад това събитие и ще отговорят подобаващо на Запада. Доста смело, при положение че се основава на съмнителни теории. Ако това беше истина, СССР би бил в правото си да приеме това за обявена война и да отговори. Това щеше неминуемо да доведе до нежелана ескалация на Студената война и още повече жертви. Но развоят на събитията не е такъв. Следователно можем спокойно да се доверим на официалната информация за аварията, без да я подлагаме на конспиративно прекрояване.

Затова се питам кому е нужен този сериал? Кой ще го гледа? Защо? При положение, че в бившите съветски републики (включително Русия) са наясно с причините за инцидента, се чудя кой ще повярва на тази теория? Дори и с нея да се измият ръцете на съветската наука, остава проблемът с пробойната в непобедимото КГБ, през която е минал успешният план на ЦРУ.

Затова кой ще го гледа? Човек трябва много да вярва на „непогрешимия“ и „перфектен“ съветски човек, за да бъде убеден в истинността на тази налудничава теория. Това прилича на опит да се поддържа една вече загинала утопична „реалност“. За да бъде успешен този сериал, той трябва да се ограничи само сред такива хора. Но неговата цел е да убеди целия свят в това. Следователно възниква въпросът как ще бъде разпространен? Само по руската НТВ ли ще стане това или ще се търси продажба на тази продукция? Кой ще има изобщо интерес да я купи? Може би ще я раздават на безценица?

Кой ще повярва на сериал, основаващ се на непопулярна конспиративна теория, като в същото време този на HBО е силно повлиян от книгата „Чернобилска молитва“ на Светлана Алексиевич, която събира в себе си истории от първа ръка за чернобилската авария. Множество са мотивите от нея, които намират място в западната продукция, дори някои личности са пренесени напълно на екрана. Руският сериал не може да се похвали с това, че вплита в себе си толкова истински истории от такъв източник. Изобщо едва ли ще се намери един достоверен ресурс в подкрепа на неговото твърдение.

Интересно ми е да видя какво ще се получи накрая и какъв сериал ще излезе. Впрочем той ще бъде в 12 серии, което очаквам да означава множество протяжни сцени на невероятен драматизъм в борбата на агента на КГБ със злото. Както и сърцераздирателни сцени на семейни трагедии, които се основават повече на фантазии, отколкото на истински истории, които могат да разтърсят. Подобно на тази на Людмила Игнатенко.

Така че ще се радвам да се запозная с крайния продукт, ако изобщо се появи на бял свят. Да се надяваме, че поне ще бъде изпипан професионално и ще бъде подхранен с добра актьорска игра, въпреки че трейлърът вече ме разколеба. И продължавам да се чудя кому е нужен?…

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Rick and Morty
Димитър РахталиевКак “Рик и Морти” промени представите за анимация05.08.2019

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование