Крис Корнел – историята на Гласа на рока

24.05.2017

Светът загуби много от музикалните си гении през последните години, но колкото и да ми беше неприятно при появата на всяка следваща скръбна вест, нито една от тях не можа да предизвика подобна реакция и да свие така сърцето ми, както когато разбрах за смъртта на Крис Корнел.

Изключително богатият глас и уменията му като текстописец далеч не са единственото, което ме впечатли у него. Заедно с хора като Еди Ведър и Фрушанте, Крис Корнел попада в една моя си графа на най-искрените, чисти артисти, които са се качвали на сцената. Няма излишно преиграване. Един меланхоличен и същевременно ядосан титан с микрофон пред себе си, потопен изцяло в музиката, която ни представя, излъчващ в пъти повече енергия от голяма част от екстровертните си колеги.

След като имахме време да потъгуваме по загубата, мисля, че е време да обърнем по-обстоен поглед върху творчеството и живота на Крис Корнел.

Още от малък Крис  се притеснява от компанията на други хора и предпочита да е сам. Страда от силна депресия през тийнейджърските си години, в резултат на което се отписва от училище и почти не излиза от вкъщи. С наркотиците се среща на съвсем крехка възраст – едва на 12. Нещата не вървят на добре, докато в живота му не влиза рок музиката. Намира огромна колекция от записи на The Beatles в мазето на едни от съседите си и прекарва значително време в слушането им. Неизбежното се случва и се включва в банда на име The Shemps, с част от която впоследствие ще създаде може би най-скъпото си дете – Soundgarden.

Soundgarden

Soundgarden е сред пионерите на грънджа и Сиатълската музика. Основана е през 1984 г., няколко години преди Nirvana, Alice In Chains и Pearl Jam, от Крис Корнел, Хиро Ямамото и Ким Тейъл, като нашият главен герой в началото е бил не само вокалист, но и барабанист, поради липсата на друг такъв. По-късно Мат Камерън се настанява на ударните и съставът е завършен.

Следват няколко години, в които Soundgarden са властелините на Сиатъл, но през 1991 г. по-късно създадените Nirvana, Alice In Chains и Pearl Jam вече са направили своите големи първи крачки и е време Soundgarden да изскочи с нещо подобаващо, което да ги задържи на върха, редом до другите 3 банди. Без проблеми. „Badmotorfinger” е записан и издаден, а в него намираме някои от най-добрите песни на групата. “Outshined”, “Jesus Christ Pose” и „Rusty Cage” издигат Soundgarden до ново ниво на комерсиални успехи, каквито досега не са срещали.  На последната дори e направена версия от Джони Кеш.

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Алексия ПетроваСтруните на вдъхновението или скритите истории зад великите песни27.07.2017

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаЗа по-добри градски пространства – интервю със създателите на ПОдЛЕЗНОLIFE