Крис Корнел – историята на Гласа на рока

24.05.2017
https://www.flickr.com/photos/elnif/5528593184/

Светът загуби много от музикалните си гении през последните години, но колкото и да ми беше неприятно при появата на всяка следваща скръбна вест, нито една от тях не можа да предизвика подобна реакция и да свие така сърцето ми, както когато разбрах за смъртта на Крис Корнел.

Изключително богатият глас и уменията му като текстописец далеч не са единственото, което ме впечатли у него. Заедно с хора като Еди Ведър и Фрушанте, Крис Корнел попада в една моя си графа на най-искрените, чисти артисти, които са се качвали на сцената. Няма излишно преиграване. Един меланхоличен и същевременно ядосан титан с микрофон пред себе си, потопен изцяло в музиката, която ни представя, излъчващ в пъти повече енергия от голяма част от екстровертните си колеги.

След като имахме време да потъгуваме по загубата, мисля, че е време да обърнем по-обстоен поглед върху творчеството и живота на Крис Корнел.

Още от малък Крис  се притеснява от компанията на други хора и предпочита да е сам. Страда от силна депресия през тийнейджърските си години, в резултат на което се отписва от училище и почти не излиза от вкъщи. С наркотиците се среща на съвсем крехка възраст – едва на 12. Нещата не вървят на добре, докато в живота му не влиза рок музиката. Намира огромна колекция от записи на The Beatles в мазето на едни от съседите си и прекарва значително време в слушането им. Неизбежното се случва и се включва в банда на име The Shemps, с част от която впоследствие ще създаде може би най-скъпото си дете – Soundgarden.

Flickr, Alfhild

Soundgarden

Soundgarden е сред пионерите на грънджа и Сиатълската музика. Основана е през 1984 г., няколко години преди Nirvana, Alice In Chains и Pearl Jam, от Крис Корнел, Хиро Ямамото и Ким Тейъл, като нашият главен герой в началото е бил не само вокалист, но и барабанист, поради липсата на друг такъв. По-късно Мат Камерън се настанява на ударните и съставът е завършен.

Следват няколко години, в които Soundgarden са властелините на Сиатъл, но през 1991 г. по-късно създадените Nirvana, Alice In Chains и Pearl Jam вече са направили своите големи първи крачки и е време Soundgarden да изскочи с нещо подобаващо, което да ги задържи на върха, редом до другите 3 банди. Без проблеми. „Badmotorfinger” е записан и издаден, а в него намираме някои от най-добрите песни на групата. “Outshined”, “Jesus Christ Pose” и „Rusty Cage” издигат Soundgarden до ново ниво на комерсиални успехи, каквито досега не са срещали.  На последната дори e направена версия от Джони Кеш.

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил Русев10 музикални изпълнения на живо, които трябва да видите30.07.2017

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика